Balandžio pabaigoje JAV atsiuntė pirmąją karinių instrukcijų grupę - 18 žmonių. Praėjusią savaitę telefonu vykusio tilto su Rusijos žurnalistais metu Amerikos mokymo ir kvalifikacijos kėlimo misijos vadovas papulkininkis Robertas Waltemeyeris pranešė, kad Jungtinių Valstijų instruktoriai Gruzijos kariškius rengs ir mokys 21 mėnesį.

Pasak jo, visas Gruzijos kariškių rengimas bus padalytas į keletą fazių. Pirmoji, pačių instruktorių amerikiečių apmokymas, truks 70 dienų ir prasidės gegužės 27-ąją. Būtent tą dieną į Gruziją atvyks pagrindinis instruktorių kontingentas. Kitu etapu taps materialinis techninis ir informacinis aprūpinimas, ir tik po to, rugpjūtį, 150 instruktorių pradės tiesiogiai treniruoti Gruzijos kariškius, sakė R.Waltemeyeris.

Papulkininkis pažymėjo, kad instruktoriai yra puikūs profesionalai, ne kartą dalyvavę kovos veiksmuose įvairiuose planetos kampeliuose, - Irake (operacija "Audra dykumoje"), Konge, Haityje ir kt.

R.Waltemeyeris pridūrė, kad, kaip numatyta projekte, JAV perduos Gruzijai "lengvąją šaunamąją ginkluotę, ryšio įrangą ir taip toliau".

Atsakydamas į žurnalistų klausimus, JAV kariškis pabrėžė, kad "visos mūsų treniruočių bazės bus netoli Tbilisio, kelionių į Pankisio tarpukalnę mes kol kas neplanuojame".

Amerika dar gegužės pabaigoje pranešė, kad JAV kariuomenės specialistai pradės rengti maždaug 2 000 gruzinų karininkų ir kareivių kovai su terorizmu.

JAV kariuomenės parengtos gruzinų pajėgos vykdys operacijas Pankisio tarpukalnėje - pasienio rajone, kuriame, Amerikos pareigūnų manymu, gali slėptis radikalių islamistų. Įtariama, kad jie gali būti susiję su tarptautiniu teroristų tinklu "al-Qaeda", kuris kaltinamas dėl pernai rugsėjo 11 dieną įvykdytų teroro išpuolių Jungtinėse Valstijose.