Per teismo posėdį, kurio metu buvo svarstoma, ar šie keturi JAV kariai turėtų būti teisiami karo lauko teisme, vienas specialusis agentas papasakojo, kas tada įvyko Mahmudijoje. Jis rėmėsi vieno kaltinamojo, grandinio Jameso Barkerio, apklausa.

Ši byla, penktoji, susijusi su rimtais nusikaltimais, kurią tiria JAV kariškiai Irake, papiktino irakiečius ir paskatino premjerą Nuri al Maliki paraginti iš naujo svarstyti užsienio karių imunitetą nuo teisminio persekiojimo.

Specialusis agentas Benjaminas Bierce'as prisiminė, kaip J.Barkeris jam pasakojo įėjęs į vieno namo kambarį ir laikęs paauglės rankas, kol seržantas Paulas Cortezas ją žagino ar bandė išžaginti.

Tada J.Barkeris apsikeitė su P.Cortezu ir pats bandė išžaginti mergaitę, tačiau teigė tvirtai nežinąs, ar tai padarė, teismui sakė B.Bierce'as.

Jis taip pat liudijo, jog jam buvo pasakyta, kad iš miegamojo pasigirdo šūviai ir kad netrukus po to iš jo išėjo eilinis Stevenas Greenas, kuris pasidėjo automatą AK-47 ir išžagino merginą, kurią tuo metu laikė P.Cortezas.

Pasak B.Bierce'o, J.Barkeris jam sakė, kad tada S.Greenas pasiėmė ginklą ir vieną kartą šovė į paauglę, o po pauzės į ją šovė dar kelis kartus.

Kariniai prokurorai turėtų išdėstyti savo argumentus prieš eilinį Jesseį Spielmaną, J.Barkerį, P.Cortezą ir eilinį Bryaną Howardą, kuriems, be kitų kaltinimų, gresia kaltinimai dėl išžaginimo ir nužudymo.

Jei jie būtų teisiami karo lauko teisme ir jei jis pripažintų jų kaltę, jiems grėstų mirties bausmė.

S.Greenui tokie patys kaltinimai gresia JAV federaliniame teisme Kentukyje, kur įsikūręs jo buvęs junginys - 502-asis pėstininkų pulkas. S.Greenas, kuris padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą, buvo atleistas iš armijos dėl "asmenybės sutrikimo".

Penktasis karys, seržantas Anthony Yribe'as kaltinamas dėl pareigos nevykdymo bei klaidingo pareiškimo ir taip pat atvyks į teismą prie Bagdado oro uosto esančioje amerikiečių bazėje.