Po balsavimo salė sveikino V.Janukovyčių plojimais, prezidentas Viktoras Juščenko paspaudė ranką naujajam premjerui.

Balsavimo rezultatai pagal frakcijas: Regionų partija - 184, Julijos Tymošenko blokas (JTB) - 6, "Mūsų Ukraina" - 30, Socialistų partija - 30, komunistai - 21. Kiti JTB deputatai balsavime nedalyvavo.

Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Morozas padėkojo ankstesnės vyriausybės vadovui Jurijui Jechanurovui už darbą.

Paskui parlamentas nutraukė senosios vyriausybės įgaliojimus. Už tai balsavo 261 deputatas.

V.Janukovyčius jau yra buvęs premjeru nuo 2002 metų lapkričio iki 2005 metų sausio.

56-erių metų V.Janukovyčius yra laikomas pragmatiku ir griežtu vadybininku, glaudžiai susijusiu su didžiuoju verslu.

2004-aisiais jis pralaimėjo prezidento rinkimus Viktorui Juščenko, bet grįžo nugalėtoju parlamento rinkimuose, surengtuose kovo mėnesį, kai jo Regionų partija surinko daugiausia rinkėjų balsų.

Ukrainos prezidentas penktadienį paragino parlamentą nekviesti žmonių į gatves, bet spręsti problemas Aukščiausiojoje Radoje.

Vakariniame parlamento posėdyje prieš oficialiai teikdamas V.Janukovyčiaus kandidatūrą į Ukrainos premjero postą, prezidentas pažymėjo, kad "prieštaravimai, kuriais šiandien gyvena Ukraina", padiktuoti ne paprastų žmonių, jie padiktuoti parlamento.

V.Juščenko pabrėžė, kad parlamentas turi ne skatinti prieštaravimus, bet juos gesinti. "Tik šioje salėje galima rasti visuotinį interesą, parlamentas neturi būti problemų fabrikas, jis turi būti tasai institutas, kuriame šios problemos sprendžiamos", - sakė šalies vadovas.

"Raginu šiandien visą Ukrainos parlamentą priimti sprendimus, suprantu, kad jie sudėtingi...", - kalbėjo V.Juščenko. "Kviečiu Ukrainos parlamentą siekti savitarpio supratimo", - pridūrė jis.

Valstybės vadovas pabrėžė, kad parlamentarai neturi apeliuoti į žmones aikštėse, nes ten problemos nesprendžiamos.

Tuo pat metu prezidentas priminė, kad "jo širdis buvo oranžinės koalicijos pusėje" ir pabrėžė, kad ją "sugriovė ne regionai, bet ambicijos".

Pasak jo, antroji koalicija (antikrizinė) buvo suformuota remiantis Ukrainos įstatymais. Ji pasiūlė V.Janukovyčiaus kandidatūrą į premjero postą, ir prezidentas per jam skirtą laiką, 15 dienų, ją apsvarstė, pabrėžė valstybės vadovas.

V.Janukovyčius sugrįžo

Nors po pralaimėtos 2004-ųjų "oranžinės revoliucijos" komentatoriai jį buvo visiškai nurašę, Viktoras Janukovyčius grįžta į valdžią - po savaites trukusių kankinamų derybų jis penktadienį pagaliau užsitikrino paskyrimą į Ukrainos premjerus.

V.Janukovyčius 2004 metais buvo priverstas pripažinti, kad Ukrainos prezidento rinkimus pralaimėjo savo priešininkui Viktorui Juščenkai, kurį parėmė šimtai tūkstančių demonstrantų, kai iš pradžių negalutiniai rinkimų rezultatai buvo palankūs buvusiam premjerui.

Tačiau V.Janukovyčius, kuris premjero pareigas ėjo 2002-2004 metais, kai valstybei vadovavo Leonidas Kučma, atsisakė pasitraukti į nežinią.

Jo Regionų partija, kuri turi daug šalininkų šalies rytuose, iškovojo pergalę per parlamento rinkimus šių metų kovą, ir V.Juščenkai nebeliko nieko kita kaip tik bendradarbiauti su politiniais priešininkais.

Ši partija su savo šūkiais prieš NATO ir pažadais "atkurti" gerus santykius su Rusija neiškovojo absoliučios daugumos, bet sugebėjo suburti bendražygių iš kairės koaliciją.

Daugiausia 56 metų V.Janukovyčiaus šalininkų yra industrializuotoje Rytų Ukrainoje, kur dauguma gyventojų kalba rusiškai ir kur jis užaugo be motinos, nes ji mirė, kai jam buvo dveji, darė karjerą ir turėjo reikalų su teisėsauga.

Rytų Ukrainoje, kuri nori išsaugoti šimtmečius puoselėtus santykius su Maskva, V.Janukovyčiaus pozicija yra priešprieša "oranžiniam" V.Juščenkai, kuris nori nuvesti Ukrainą į Vakarus.

"Jis laikomas rusiškai kalbančių šalies žmonių politine personifikacija, žmogumi, kuris atstovauja jų interesams", - sakė politikos apžvalgininkas Volodymyras Fesenka.

Šio regiono gyventojai gali jaustis artimi žmogui, kuris augo skurde, o jaunystėje buvo ne kartą suklupęs. Jis atliko dvi kalėjimo bausmes, kurių viena buvo paskirta už įtariamą sunkų kūno sužalojimą ginkluoto apiplėšimo metu. Vėliau jis buvo išteisintas dėl nusikaltimo esaties nebuvimo.

Aukštas, tvirtai sudėtas vyras dažnai keikiasi ir, pasak gandų, savo tiesą gali įrodinėti kumščiais. Vis dėlto šie bruožai tik sustiprino jo, kaip stipraus lyderio, įvaizdį.

"Visos tos istorijos apie tai, kaip Janukovyčius paleido į darbą savo galingus kumščius prieš tinginiaujančius politikus ... puikiai dera prie užsispyrusio, ryžtingo lyderio mito, tai yra mito, kuris atitinka sovietinę psichologiją, dominuojančią pietrytiniuose regionuose", - sakė V.Fesenka.

"Jis kalba taip atvirai, taip tiesiai, taip teisingai. Aš juo tiesiog tikiu", - sakė 68 metų pensininkė Galyna Lichoman, anksčiau šiais metais dalyvaudama V.Janukovyčiaus mitinge Odesoje.

V.Janukovyčius iš pradžių Donecke dirbo elektriku, bet kilo karjeros laiptais ir tapo gamyklos direktoriumi, o vėliau - regiono gubernatoriumi.

2002-aisiais jis buvo paskirtas premjeru, o 2004-ųjų pabaigoje, kai vyko prezidento rinkimų kampanija, L.Kučma jį pasirinko savo politiniu įpėdiniu.

Iš pradžių prezidento rinkimų nugalėtoju buvo paskelbtas V.Janukovyčius, bet kilus masiniams "oranžiniams" protestams šalies Aukščiausiasis Teismas dėl masinio klastojimo anuliavo rezultatus ir nurodė surengti pakartotinius rinkimus, kuriuos laimėjo V.Juščenka.

V.Janukovyčių paliko daugelis sąjungininkų, jį nurašė politinis elitas, bet jis padarė tai, ko niekas nesitikėjo, - ėmė žaisti pagal savo "oranžinių" priešininkų taisykles.

Padedant konsultantams iš Amerikos, jis ėmė taikyti "oranžinių" 2004-ųjų taktiką. Savo kampanijai pasitelkdamas roko grupes ir daugybę žydros ir baltos spalvų atributų, jis važinėjosi po pietryčių regioną didindamas savo populiarumą tarp paprastų žmonių.

"2004-aisiais jis dalyvavo kampanijoje kaip karūnuotas karalius. Dabar jis dalyvauja kampanijoje kaip alkanas politikas", - Kijeve per rinkimų kampaniją sakė vienas aukšto rango Vakarų diplomatas.