Ukrainos prezidentas pareiškė, kad Nacionalinės vienybės universalas padės pagerinti politinę padėtį šalyje.

"Šis dokumentas - didelis politinis proveržis, kuris patvirtino mūsų tvirtą ištikimybę Ukrainos prioritetams ir didžiulę pagarbą tautos laisvei ir demokratijai", - sakė prezidentas.

Jis pabrėžė, kad "apskritųjų stalų" pagrindinis tikslas - kad įsivyrautų susivienijimo tendencijos. Pasak prezidento, tikslai, deklaruojami "Universale", neišeina už Ukrainos įstatymų ribų.

V.Juščenko padėkojo kiekvienam "apskritojo stalo" dalyviui už tai, kad "po tokių audringų diskusijų mes vis dėlto suradome labiau toliaregišką atsakymą į iššūkius".

Posėdyje dalyvavo JTB lyderė Julija Tymošenko, Regionų partijos lyderis Viktoras Janukovyčius, susivienijimo "mūsų Ukraina" atstovas Jurijus Jechanurovas, socialistų frakcijos lyderis Vosylis Cuško, Ukrainos komunistų lyderis Petro Symonenka.

Tuo tarpu buvusi V.Juščenko bendražygė J.Tymošenko posėdyje pareiškė, jog traukiasi į opoziciją, o susitarimą pavadino "oranžinės stovyklos politinės kapituliacijos aktu". Prezidentas šį buvusios premjerės pasisakymą pavadino "politine demagogija".

"Universale", pasirašytame "apskritojo stalo" posėdyje, deklaruojama:

1) užtikrinti Ukrainos saugumą energetikos srityje, efektyviau naudoti gamtinius išteklius bei energetikos išteklius, diegti energiją taupančias technologijas;

2) tęsti Ukrainos integravimosi į Europą kursą, siekiant ateityje įstoti į Europos Sąjungą, nedelsiant pradėti derybas dėl laisvosios prekybos zonos įsteigimo su ES;

3) plėtoti savitarpiškai naudingą bendradarbiavimą su NATO, remiantis įstatymu "Dėl Ukrainos nacionalinio saugumo pagrindų"; klausimą dėl stojimo į NATO spręsti pagal Ukrainos visuotinio referendumo rezultatus.

Numatoma, kad Nacionalinės vienybės universalas turi būti įtrauktas į vyriausybės veiksmų programą.

  • Teks kovoti

    V.Janukovyčius penktadienį gali būti paskirtas premjeru

    Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Morozas pasiūlė deputatams klausimą dėl Regionų partijos lyderio Viktoro Janukovyčiaus patvirtinimo ministru pirmininku svarstyti plenariniame posėdyje penktadienį, rugpjūčio 4 dieną. Pasak jo, tą dieną taip pat gali būti paskirta ministrų kabineto sudėtis. O.Morozas pabrėžė, kad prieš skirdami naująjį premjerą deputatai privalo baigti kai kurias procedūras, įskaitant parlamentinės koalicijos sudarymą.

    Pasak Regionų partijos atstovų, remdamiesi partijų ir prezidento susitarimais Rados deputatai paskelbs kuriantys plačiąją koaliciją, į kurią įeis Regionų, Socialistų, Komunistų partijos ir proprezidentinis blokas "Mūsų Ukraina".

    Regionų partija, įtakingiausia naujos vyriausybės koalicijos Ukrainoje jėga, žada, kad naujasis šalies ministrų kabinetas, vadovaujamas partijos lyderio Viktoro Janukovyčiaus, bus suformuotas per artimiausiais dvi dienas, sakė vienas partijos vadovų Tarasas Čornovilas.

    Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenko ketvirtadienį oficialiai pasiūlė patvirtinti parlamentui V.Janukovyčiaus, savo politinio varžovo per 2004 metų prezidento rinkimus, kandidatūrą. V.Janukovyčius 2002-2004 metais jau vadovavo vyriausybei, kai prezidentas buvo Leonidas Kučma,.

    Pasak T.Čornovilo, partijos ir valstybės vadovas susitarė, jog Aukščiausiosios Rados deputatai paskelbs ketvirtadienį, kad sudaro plačią koaliciją, į kurią įeis Regionų partija, Socialistų ir Komunistų partijos ir prezidentą remiantis susivienijimas "Mūsų Ukraina".

    "Tai bus keturių frakcijų koalicija, sudaryta iš naujo, kad niekas nesijaustų suvaržytas. Tai bus proporcingas "Mūsų Ukraina" dalyvavimas vyriausybėje, jai bus pasiūlyta gana svarbių postų", - sakė T.Čornovilas.

    Šiuo metu vienas "Mūsų Ukraina" lyderių Jurijus Jechanurovas vadovauja šalies vyriausybei.

    Pasak T.Čornovilo, "techniniu" požiūriu vyriausybė, kuri sieks tęsti ekonomikos reformas, bus sudaryta jau šiandien.

    Kitas Regionų partijos atstovas Jevhenas Kušnarevas sakė žurnalistams, kad nauja vyriausybės komanda galės pagerinti bendradarbiavimą ir su Europos Sąjunga, ir su NVS šalimis, konkrečiai - pasiekti, kad energetikos ištekliai būtų tiekiami tiesiai iš Turkmėnijos, ko nepavyko padaryti dviem ankstesnėms "oranžinėms" vyriausybėms.

    "Naujoji vyriausybės reikš grįžimą į skaidresnį režimą, perėjimą prie klasikinio europinio modelio, kuris grindžiamas ne administracine struktūra, o valstybės įtaka panaudojant rinkos mechanizmus", - sakė J.Kušnarevas.

    V.Juščenkai sprendimas teikti į premjero postą savo politinį varžovą, susipriešinimas su kuriuo sukėlė "oranžinę revoliuciją" Ukrainoje 2004 metų pabaigoje, padėjo išvengti parlamento, nesugebėjusio per keturis mėnesius po rinkimų suderinti koalicijos ir vyriausybės sudėties, paleidimo.

    V.Juščenko į premjerus pasiūlė V.Janukovičių

    Ukrainos Aukščiausioji Rada ketvirtadienį gavo oficialų prezidento Viktoro Juščenko sutikimą, kad nauju vyriausybės vadovu būtų paskirtas Regionų partijos lyderis Viktoras Janukovyčius, pranešė iš parlamento tribūnos jo pirmininkas Oleksandras Morozas.

    Tačiau, pasak Rados pirmininko, per parlamento lyderių derybas su prezidentu naktį buvo nuspręsta išplėsti koalicijos sudėtį, kad į ją galėtų įeiti prezidentą remiančio susivienijimo "Mūsų Ukrainai" deputatai. "Šiandien koalicija turi būti performuota. Bus būtina paskelbti naujos sudėties koaliciją ir po to apsvarstyti klausimą dėl ministro pirmininko", - sakė O.Morozas.

    V.Juščenko sakė, kad tokį sprendimą priėmė po to, kai V.Janukovyčius, kurį jis įveikė per 2004-ųjų "oranžinę revoliuciją", Rados pirmininkas Oleksandras Morozas, premjeras Jurijus Jechanurovas, ir "Mūsų Ukraina" lyderis Romanas Bezsmertnas parafavo vadinamąjį Nacionalinės vienybės universalą - dokumentą, turinti laiduoti šalies siekį integruotis į Europą ir tęsti rinkos reformas.

    "Priėmiau sprendimą teikti Janukovyčiaus Viktoro Fedorovyčiaus kandidatūrą į Ukrainos ministro pirmininko postą", - pareiškė Ukrainos prezidentas kreipdamasis per televiziją į tautą po šešias valandas trukusių konsultacijų su O.Morozu ir V.Janukovyčiumi.

    Prezidentas pažymėjo, kad šį sprendimą priėmė savarankiškai ir kad žengti šį žingsnį jį išimtinai paskatino siekimas užtikrinti Ukrainos vienybę. "Prašau tautą suprasti tokį sprendimą. Aš suprantu visus sunkumus, kurie ir Ukrainos Rytuose, ir Vakaruose kyla dėl galiojančių rinkimų rezultatų ir bet kurios premjero kandidatūros", - sakė prezidentas.

    Todėl savo kalboje jis kreipėsi į tautą su prašymu supratingai priimti sprendimą į vyriausybės vadovo postą teikti "oranžinės revoliucijos" priešininką.

    Unikali galimybė

    "Galbūt mes šiandien turime unikalią galimybę - dėl to, apie ką kalbėjome Maidane, dėl to, apie ką kalbėjome kasdien, - kaip sujungti abu Dniepro krantus, turiu galvoje politiniu požiūriu", - sakė jis.

    Provakarietiškas V.Juščenko atsisakė kitos, labai rizikingos galimybės paleisti parlamentą ir sušaukti naujus rinkimus, vietoje to pasirinkdamas potencialiai keblų "kohabitavimą" su V.Janukovyčiumi.

    Kol kas konkrečiai nepranešama, kokių nuolaidų jis išgavo iš V.Janukovyčiaus, kurį kandidatu į premjerus iškėlė parlamento dauguma - jo Regionų partija, socialistai ir komunistai.

    Kaip pažymi apžvalgininkai, V.Juščenko buvo iškilusi viena sunkiausių dilemų per visą jo prezidentavimą - arba sutikti su savo priešininko kandidatūra, tuo sustiprinant jo pozicijas, arba paleisti parlamentą, rizikuojat naujojoje Radoje gauti savo šalininkams dar mažiau vietų.

    Sprendimas teikti V.Janukovyčiaus kandidatūrą į premjerus nudžiugins rinkas. Jis nutraukė keturis mėnesius vyravusį neaiškumą, kai besivaržančios partijos bandė tartis dėl koalicinės vyriausybės po kovo mėnesį įvykusių parlamento rinkimų, per kuriuos nė viena politinė jėga neįgijo galimybių dominuoti. Ukraina nuo to laiko gyveno be normaliai funkcionuojančios vyriausybės.

    V.Juščenko pabrėžė, kad "buvo keli situacijos sprendimo variantai", bet jie nebūtų išsprendę problemos. O nauji Rados rinkimai, valstybės vadovo nuomone, nebūtų pakeitę politinių jėgų išsidėstymo. "Tai tas sprendimas, kuris šiandien būtinas tautai", - pabrėžė prezidentas.

    "Paduoda ranką parlamentui"

    Jis taip pat išsakė viltį, kad Ukraina pasinaudos istorine proga penkerius metus turėti stabiliai dirbantį parlamentą.

    Savo kreipimesi prezidentas paragino parlamentarus "atsisakyti politinio karo režimo" ir suvienyti Ukrainą. Valstybės vadovo nuomone, būtina laikytis politinio pakantumo ir kalbėti apie tikslus, kurie vienija, o ne skiria.

    "Manau, parlamentas šią galimybę panaudos tautos klestėjimo labui, - pridūrė V.Juščenko. - Šiandien prezidentas paduoda ranką parlamentui, daro nuolaidų ir suteikia galimybę. Mes turime visas galimybes kalbėti apie perėjimą iš politinės depresijos į politinės sistemos ir ekonominio kurso stabilizavimą".

    Jis taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog būtina atsakyti į klausimą, "kaip suformuoti vieningą unitarinę šalį, kaip parodyti, kad bent pradedama laikytis tam tikros politinės tolerancijos šalies labui ir kaip duoti galimybę Ukrainos parlamentui iš tikrųjų išmokti parlamentarizmo pamokas".

    "Oranžinės revoliucijos" pralaimėjimas

    Tam, kad V.Janukovyčius, kuris jau vadovavo šalies vyriausybei nuo 2002 metų lapkričio iki 2005 metų sausio mėnesio, būtų patvirtintas premjeru, jo kandidatūrai turi pritarti nemažiau kaip 226 deputatai.

    2002 metų lapkričio 21 dieną Rada 234 balsais pritarė siūlymui skirti jį ministru pirmininku. Eilinis Rados posėdis įvyks ketvirtadienį. Jeigu Rados nariai pritars V.Janukovyčiaus kandidatūrai, Ukrainoje prasidės vyriausybės formavimo procesas.

    Šis teikimas reiškia pralaimėjimą "oranžinės revoliucijos" - 2004-aisiais vykusių protestų, kurie privertė atšaukti V.Janukovyčiaus pergalę prezidento rinkimuose, - šalininkams.

    Parlamento paleidimo šalininkai, iš kurių aktyviausia yra Julija Tymošenko, sako, kad dabartinio parlamento negalima laikyti teisėtu, nes į jį įeinančios politinės jėgos sulaužė savo pažadus rinkėjams.

    Jie primena, kad O.Morozo vadovaujama Socialistų partija iš pradžių įėjo į "oranžinę koaliciją" su "Mūsų Ukraina" ir Julijos Tymošenko bloku, bet vėliau pakeitė savo poziciją. Socialistai nusprendė sudaryti sąjungą su Regionų partija, kai O.Morozas su jos parama buvo išrinktas parlamento pirmininku.

    Tačiau "antikrizinės koalicijos" nariai primygtinai teigė, kad parlamentas nepajėgus dirbti, ir prezidentas buvo priverstas teikti Radai premjero kandidatūrą, kurią pasiūlė ši koalicija.

    Teks kovoti

    Kaip prezidentas, V.Juščenko išlaikė užsienio politikos, gynybos ir nacionalinio saugumo politikos kontrolę, tačiau stebėtojai sako, kad jam už savo politikos kursą teks pakovoti.

    V.Janukovyčius, kuris yra iš Rytų Ukrainos, kur dauguma gyventojų kalba rusiškai, nori glaudesnių ryšių su Rusija. Jis nėra didelis Ukrainos siekio integruotis į NATO ir Europos Sąjungą šalininkas, tačiau jo padėjėjai partijoje yra sakę, kad neblokuos Ukrainos pasirengimo narystei NATO.

    Ekonomikos politikos srityje V.Janukovyčius laikomas pragmatiku. Jis sakė, kad mažins mokesčius verslui, įskaitant didelius pramonės eksportuotojus, kurie yra labai svarbūs Ukrainos ekonomikai. Tarp jo šalininkų yra ir įtakingų verslo "oligarchų".