Daugumos koalicijos Radoje, vadovaujamos Regionų partijos, atstovas užsiminė pirmadienį, kad jeigu Rada bus paleista, atsakydami į tai deputatai gali balsuoti dėl apkaltos prezidentui.

Pranešime pažymima, kad pirmojoje dienos pusėje prezidentas jau apsvarstė šį klausimą su Julijos Tymošenko bloko ir partijos "Mūsų Ukraina" frakcijų vadovais.

"Per susitikimus su Julija Tymošenko ir Romanu Bezsmertnu buvo kalbama apie politikos krizę ir galimybes surasti išeitį iš jos. Taip pat buvo svarstomos galimybės pirma laiko nutraukti Aukščiausiosios Rados įgaliojimus, jeigu susipriešinimo joje nepavyks sureguliuoti parlamentiniais metodais", - sakoma pranešime spaudai.

Parlamento dauguma, į kurią įėjo Regionų partija, komunistai ir socialistai, liepos 18 dieną pasiūlė prezidentui apsvarstyti Viktoro Janukovyčiaus kandidatūrą į naujos vyriausybės vadovo postą.

Dvi kitos parlamento frakcijos - JTB ir "Mūsų Ukraina" - primygtinai teigia, kad Socialistų partija, kuri anksčiau buvo sudariusi sąjungą su "oranžinėmis jėgomis, neteisėtai įeina į koaliciją su Regionų partija.

Rugpjūčio 2 dieną baigiasi konstitucijoje numatytas 15 dienų terminas, kai valstybės vadovas turi duoti atsakymą, ar jis pritaria savo buvusio varžovo per 2004 metų prezidento rinkimus V.Janukovyčiaus kandidatūrai į ministro pirmininko postą, ar priims sprendimą paleisti Radą, kuri nespėjo per 60 dienų sudaryti naujos vyriausybės.

"UNIVERSALO" PRIĖMIMAS STRINGA

Praėjusią savaitę valstybės vadovas pasiūlė surengti Aukščiausiosios Rados frakcijų lyderių, jos vadovybės ir visuomeninių organizacijų atstovų "apskritąjį stalą", kad būtų galima sureguliuoti susipriešinimą parlamente.

V.Juščenko pasiūlė pasirašyti susitarimą dėl nacionalinės vienybės, vadinamąjį universalą, kuriame būtų išdėstytos naujos Ukrainos valdžios vidaus ir užsienio politikos pagrindinės kryptys, konkrečiai - tvirtas Ukrainos kursas integruotis į Europos struktūras, taip pat toliau stiprinti demokratijos principus ir laisves.

V.Janukovyčius pareiškė pirmadienį, kad Regionų partija beveik sutinka su "universalo" tekstu ir gali jį pasirašyti rugpjūčio 1 dieną.

Tačiau komunistai paprieštaravo, teigdami, jog jie negali pasirašyti dokumento, kuris deklaruoja šalies ketinimą įstoti į NATO, o Julija Tymošenko pareiškė, kad atsisako pasirašyti susitarimą su partijomis, kurių postulatai prieštarauja principams ir pažadams, su kuriais jos politinis blokas ėjo į parlamento rinkimus.