Dokumento projektas perduotas visoms 15 ST narių. Dėl rezoliucijos gali būti balsuojama jau ateinantį pirmadienį.

JAV atstovas Jungtinėse Tautose Johnas Boltonas sakė, kad Saugumo Taryba svarstys galimybę įvesti sankcijas Iranui, jei šis neįvykdys iškeltos sąlygos.

Tuo tarpu Rusijos atstovas Vitalijus Čiurkinas pareiškė, kad projekte, kuriuo siekiama pastūmėti Iraną atnaujinti dialogą, sankcijos nenumatytos.

Rezoliucijos projekte nekalbama apie sankcijas, bet jis turi tapti aiškiu signalu, kad Iranui suteikiamas paskutinis realus šansas sulaukti tarptautinio pritarimo jo pastangoms branduolinėje srityje, praneša BBC korespondentas prie Jungtinių Tautų.

Teheranas tvirtina, kad jo branduolinė programa yra perdėm taiki ir nukreipta patenkinti šalies energetinius poreikius. Tačiau JAV ir kitos Vakarų šalys būgštauja, kad Iranas kuria branduolinį ginklą.

Pastarąsias dvi savaites rezoliucijos projektą svarstė penkios nuolatinės ST narės - Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija ir JAV dalyvaujant Vokietijai.

Projekte Iranas raginamas "sustabdyti visus darbus, susijusius su sodrinimu ir perdirbimu", kaip reikalauja TATENA.

Dokumente sakoma, kad Saugumo Taryba svarstys "adekvačių priemonių" panaudojimą, kaip numatyta JT įstatų 7-ajame skyriuje, jei Iranas nustatytu laiku neįvykdys reikalavimo.

Pasak J.Boltono, Iranui iškeltas reikalavimas yra "privalomojo" pobūdžio. Jei Teheranas jo neįvykdys, sakė J.Boltonas, "mes Saugumo Taryboje pereisime prie sankcijų (klausimo)".

V.Čiurkinas yra kitos nuomonės. Pasak jo, projekto tekste negrasinama sankcijomis, o tolesnės priemonės taps svarstymo objektu, jei Iranas atsisakys paklusti.

Rezoliucijos projektas išplaukia iš susitarimo, kurį liepos 12 dieną pasiekė penkios veto teisę turinčios šalys ir Vokietija, ir kuriuo remiantis Irano byla perduodama JT Saugumo Tarybai nesulaukus atsakymo į pasiūlymų nutraukti urano sodrinimą paketą.

ST tikisi, kad naujoji rezoliucija įtikins Iraną, jog JAV, Rusijos ir kitų šalių pasiūlymas susietas su konkrečiais terminais.