Parlamento dauguma, kurią sudaro V.Juščenko priešininkai - buvusio premjero Viktoro Janukovičiaus Regionų partija, komunistai ir socialistai, liepos 18-ąją pasiūlė prezidentui V.Janukovičiaus kandidatūrą į premjerus.

Tačiau V.Juščenko, kuris pagal konstituciją turi 15 dienų sprendimui priimti, kol kas neskuba pateikti V.Janukovyčiaus kandidatūros parlamentui svarstyti, o jo partija "Mūsų Ukraina" derasi su parlamentine koalicija dėl galimo bendradarbiavimo.

"Žinau, kad ten padaryta pažanga", - apie šias derybas sakė prezidentas ir patikslino, kad stovyklos diskutuoja dėl šalies vidaus ir užsienio politikos principų.

Be to, Ukrainos politikai bando surengti derybas prie "apskritojo stalo" susidariusiai krizei išspręsti, tačiau kol kas jiems susirinkti nepavyksta. Kaip sakė V.Juščenko, susitikimas gali įvykti ketvirtadienį, jei abi šalys nustatys jo reglamentą.

V.Juščenko sakė, jog naujoji Ukrainos vyriausybė turi užtikrinti, kad būtų laikomasi kurso, kurį jis nustatė laimėjęs rinkimus 2004 metais.

Ukrainos prezidentas pažymėjo, kad pirma reikia suderinti tuos klausimus ir tik tada teikti premjero kandidatūrą.

"Bet kokios koalicijos atveju reikalausiu, kad nebūtų diskutuojama dėl jėgos žinybų vadovų, gynybos, vidaus reikalų ir užsienio reikalų ministrų", - sakė V.Juščenko, kuris pažymėjo, kad taip pat būtina išspręsti klausimą dėl Konstitucinio Teismo darbo pradžios.

Pasak prezidento, jis neleis, kad būsimasis premjeras vykdytų "nesantaikos politiką", nukreiptą prieš visuomenės konsolidaciją.

V.Juščenko dar kartą paragino politikus rasti kompromisą prie derybų stalo.