Kipro užsienio reikalų ministras Georgė Lilikas, Larnakos uoste apžiūrinėdamas Prancūzijos užsakytą laivą, atplukdžiusį 1 200 žmonių, sakė manantis, kad į nedidukę poilsiautojų pamėgtą salą atvyks kur kas daugiau evakuotųjų, ir tai neabejotinai turės įtakos ribotų išteklių salai.

"Per ateinančias dienas laukiame triskart didesnio skaičiaus. Per Kiprą turėtų būti evakuota daugiau kaip nuo 60 tūkst. iki 70 tūkst. (žmonių)", - drauge su Prancūzijos Europos reikalų ministre Catherine Colonna vaikščiodamas po laivą "Ierapetra" sakė ministras.

Laive ankšta, žmonės guli tiesiai ant denio, prie tualetų nusidriekusios ilgos eilės.

Amerikiečių amfibija "USS Trenton", kol kas didžiausias evakuacijoje dalyvaujantis laivas, šeštadienį priešpiet Kipro Limasolio uoste prisišvartavo su 1 800 žmonių. Vėliau atplaukęs "USS Nashville" atplukdė dar tūkstantį pabėgėlių.

Jungtinių Valstijų pareigūnai sakė per šeštadienį ketinantys evakuoti apie 4 tūkst. amerikiečių ir maždaug 2 tūkst. jau išsiuntę namo. Daugelis žmonių dar liko Nikosijoje paskubomis įrengtame priėmimo centre.

Pasak pareigūnų, Prancūzijos humanitarinės pagalbos organizacija "Medikai be sienų" per Kiprą į Libaną planuoja pasiųsti 60 tonų skubios pagalbos reikmenų.

Penktadienį Prancūzija į Beirutą jau nusiuntė 20 tonų vandens, maisto ir vaistų, o šeštadienį ketino atgabenti vandens valymo įrenginį.

Pakrante buvo matyti ir einantys beveik 200 nepagrindinių Jungtinių Tautų (JT) darbuotojų bei jų šeimų narių. Juos atgabeno pasaulinės organizacijos užsakytas laivas.

Didžiosios Britanijos ir Australijos kariškiai taip pat ėmė aktyviau gelbėti tautiečius.

"Per porą ateinančių dienų mes tikrai ketiname pradėti per čia vežti daug žmonių", - teigė Australijos aukščiausiasis komisaras Garthas Hunthe (Gartas Huntė), Larnakoje pasitikęs beveik 350 australų, kuriuos atgabeno Kanberos samdytas Maltos katamaranas.

Dar 500 australų užsakytas laivas į Larnaką turėtų atplukdyti vakare.

Didžiosios Britanijos vyriausybė per visuomeninį transliuotoją BBC paskelbė, kad šeštadienį iš Beiruto įvyks paskutinė Jungtinės Karalystės pasus turinčiųjų evakuacija laivu, numatyta pagal grafiką.

Dalį Kiprui tenkančios naštos perėmė Turkija - šimtai evakuotųjų, daugiausia kanadiečių ir keli švedai, buvo atplukdyti į Pietų Anatolijoje esantį Mersino uostą, kur juos žmonės pasitiko su gvazdikais.