Į Beirutą atvyko apie 40 lengvai ginkluotų JAV jūrų pėstininkų, kurie iki vidurdienio į karinį transporto laivą perkėlė pusę iš numatytų ketvirtadienį evakuoti 1 200 amerikiečių, tarp kurių buvo ir vaikų. "Esame dėkingi, kad galime išvykti, bet mūsų širdys ir maldos lieka Libane su jo žmonėmis", - sakė 47-erių Mireille Ayoub iš Los Andželo.

Per devynias dienas, kai tęsiasi Izraelio bombardavimai, į Kiprą persikėlė tūkstančiai pabėgėlių, nemažai vaikų, pagyvenusių žmonių ir neįgaliųjų. "Per artimiausias dvi dienas bus dar didesnis antplūdis, - sakė JAV ambasadorius Kipre Ronaldas Schlicheris. - Gal penki, šeši ar net septyni (tūkstančiai)".

Trečiadienį vakare į Kipro uostą Larnaką atplaukė trys laivai su daugiau kaip 1 300 žmonių, daugiausia amerikiečių.

Ketvirtadienio rytą atplaukė ir prancūzų laivas su 900 evakuotų tautiečių, o dvi graikų fregatos šią dieną turi atgabenti dar apie 800 žmonių. Tikimasi, kad italų karo laivas perkels apie 400 italų.

Užsieniečiai iš Libano traukiasi ne tik jūra - dešimtys tūkstančių mėgina pabėgti sausumos keliais į Siriją.

Masinis bėgimas

Jungtinės Valstijos sako galinčios iki penktadienio evakuoti iki šešių tūkstančių amerikiečių. Operacijoje dalyvauja devyni karo laivai, vienas kurių yra sraigtasparnius nešantis laivas.

Jūrų pėstininkai į Libaną grįžo praėjus beveik 23 metams nuo tada, kai 1983-iaisiais "Hezbollah" partizanams Beirute susprogdinus jūrų pėstininkų kareivines, žuvo 220 karių ir 21 pagalbinio personalo narys.

"Mes esame čia, kad padėtume žmonėms, - sakė 36-erių viršila Ericas Walkeris iš Misisipės. - Tokia buvo viena priežasčių kad aš stojau į karinę tarnybą.

Evakuojami amerikiečiai piktinosi Izraelio puolimo žiaurumu Libane, kuriame toleruojami "Hizbollah" kovotojai liepos 12-ąją įsiveržę į Izraelio teritoriją pagrobė du žydų karius ir kelis nukovė.

"Tai ką daro Izraelis, baisu, - sakė JAV karo laive "Nashville" atsidūręs 55-erių Ahmedas Temsah iš Čikagos. - Jeigu norite persekioti "Hezbollah", sumuškite juos visiškai, prašom, bet nežudykite nekaltų žmonių. Moterys ir vaikai miršta - juk tai tragedija".

Dalies Rusijos piliečių evakuacija iš Libano praktiškai baigta

Beveik visi Rusijos ir Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) piliečiai, kuriuos buvo planuota oru evakuoti iš Libano, jau yra Maskvoje. Iš viso iš konflikto zonos į Rusiją atgabenta 1408 žmonės, pranešė ketvirtadienį Nepaprastųjų situacijų ministerijos (NSM) operatyvinis budėtojas.

Pasak jo, 306 žmones atskraidinęs paskutinis iš šešių lėktuvų Vnukovo oro uoste nusileido 14 val. 35 min. (13 val. 35 min. Lietuvos laiku).

"Šiuo metu Latakijos (Sirija) oro uoste nėra nė vieno Rusijos piliečio iš tų, kurie atvyko į Siriją", - pranešė ketvirtadienį generalinis konsulas šioje šalyje Olegas Dremovas.

Tuo pat metu jis informavo apie kai kurie tėvynainių, nespėjusių pasiekti Sirijos ir išskristi su minėtais šešiais lėktuvais, skambučius. "Beirute formuojama rusų ir ukrainiečių kolona, kurioje bus apie 400 Ukrainos piliečių ir maždaug 100 Rusijos piliečių", - pranešė diplomatas.

Pasak jo, liepos 21 dieną Rusijos piliečiai iš Latakijos išskris į Maskvą. Anksčiau buvo pranešta, kad penktadienį Sirijos link sausuma bus išsiųsta dar viena kolona su evakuojamais Rusijos gyventojais.

Rusijos NSM atidarė "karštąją liniją", teikiančią informaciją apie iš Libano evakuojamus žmones.