Anksčiau, liepos 11 dieną, kai buvo sudaryta antikrizinė koalicija, O.Morozas jau teikė V.Janukovičiaus kandidatūrą prezidentui.

Kadangi "Mūsų Ukraina" ir Julijos Tymošenko blokas (JTB) reikalavo laikytis procedūros ir priminė, kad oranžinės koalicijos veikla turi būti nutraukta per 10 dienų, antradienį vėl buvo paskelbta apie antikrizinės koalicijos sukūrimą, iškelta V.Janukovičiaus kandidatūra ir nusiųstas teikimas prezidentui.

Pagal Ukrainos Konstituciją, prezidentas turi pasakyti savo nuomonę ne vėliau kaip 15-ąją dieną nuo to momento, kai deputatų frakcijų koalicija kreipėsi į jį su pasiūlymu dėl premjero kandidatūros.

Kiek anksčiau antradienį Ukrainos parlamentas įteisino naujosios Regionų partijos, komunistų ir socialistų koalicijos sukūrimą, taip patenkindamas reglamento normą ir pašalindamas kliūtį, trukdžiusią formuoti naują vyriausybę.

Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Morozas antrą kartą paskelbė apie vadinamosios antikrizinės koalicijos sukūrimą ir apie "oranžinės" koalicijos veiklos pabaigą.

Naujosios koalicijos atstovų nuomone, tai pašalina teisines kliūtis, kurios neleido prezidentui Viktorui Juščenkai pateikti parlamentui savo buvusio varžovo Viktoro Janukovičiaus kandidatūrą į ministrus pirmininkus.

Radoje, kurioje posėdžiauja 450 deputatų, naujoji koalicija kontroliuoja 239 vietas.

"Oranžinė" koalicija, kurią sudarė proprezidentinis blokas "Mūsų Ukraina", Julijos Tymošenko blokas (JTB) bei socialistai ir kuri vargais negalais buvo suformuota per beveik tris mėnesius, dėl nesutarimų suiro vos po dešimties dienų veiklos. Jai žlugus, parlamente liepos 7 dieną buvo suformuota nauja dauguma, kurios lydere tapo V.Janukovičiaus vadovaujama Regionų partija.

"Antikrizinė" koalicija kone iškart po įsteigimo kreipėsi į prezidentą su siūlymu pateikti Radai balsuoti dėl V.Janukovičiaus kandidatūros į premjero postą.

Tačiau V.Juščenka, pareiškė, jog nei pati koalicija, nei jos sprendimas dėl kandidatūros iškėlimo nėra teisėti, nes formuojant koaliciją buvo pažeistas reglamentas, numatantis, kad ankstesnės koalicijos savo veiklą nutraukia ne anksčiau kaip praėjus dešimčiai dienų po to, kai iš jų pasitraukia koalicijos narė ar nariai.

"Panaikinome visas kliūtis Ukrainos prezidentui, kad būtų galima nedelsiant pateikti balsavimui Janukovičiaus kandidatūrą į ministro pirmininko postą", - parlamente sakė vienas Regionų partijos lyderių Jevhenas Kušnariovas.

Vis dėlto, kaip nurodė JTB lyderė Julija Tymošenko, nors naujoji dauguma ir patenkino reglamento reikalavimus, antikrizinė koalicija vis vien yra neteisėta, nes neatspindi daugumos ukrainiečių interesų. "Iš esmės parlamente įvyko tikras perversmas. Ši dauguma politiškai yra nelegitimi ir netikslinga - ji nesiremia į liaudies daugumą visuomenėje", - pareiškė J. Tymošenko.

"Antrą kartą bus pateikta ministro pirmininko kandidatūra. Tai ne pergalė, ir tai, jog šiandien buvo antrą kartą paskelbta apie vadinamosios antikrizinės koalicijos sukūrimą, rodo, kad viskas buvo padaryta neteisėtai. Kadangi tai buvo padaryta neteisėtai, tai turėjo būti skubomis pataisyta", - pridūrė ji.

Tuo tarpu Viktoro Juščenkos partija antradienį pranešė, kad oficialiai pereina į opoziciją. "Nuo šiandien "Mūsų Ukraina" oficialiai prisijungia prie mažumos, kitais žodžiais tariant, prie opozicijos", - paskelbė aukštas partijos pareigūnas Anatolijus Kinachas parlamente.

"Opozicija turi imtis vyriausybės stebėsenos funkcijos", - sakė jis.