"Mes pripažįstame, kad G-8 šalys eina skirtingais keliais, siekdamos užtikrinti energijos išteklių saugumą ir įgyvendinti aplinkos apsaugos tikslus", - sakoma pareiškimo skyriuje apie branduolinę energiją.

12 puslapių dokumento, su kurio projektu naujienų agentūra "Reuters" susipažino dar praėjusią savaitę, skyrius apie branduolinę energiją buvo priimtas be pakeitimų.

"Tie, kurie turi arba rengiasi turėti planų, susijusių su saugios branduolinės energijos naudojimu arba vystymu, mano, kad jos vystymas padės užtikrinti energijos išteklių saugumą ir kartu sumažins kenksmingą oro taršą bei klimato pokyčių keliamą grėsmę", - sakoma pareiškime.

Pareiškime buvo įtrauktas sakinys, pasak Vokietijos atstovų, labai svarbus Berlynui, kuris įsipareigojo palaipsniui iki 2020-ųjų pradžios atsisakyti branduolinės energijos: "Mes įsipareigojame toliau mažinti riziką, susijusią su saugiu branduolinės energijos naudojimu".

Visame pasaulyje, o ypač Azijoje, atgimimą išgyvenanti branduolinė energija neišskiria į aplinką šiltnamio efektą sukeliančių dujų, todėl nemažai aplinkosaugininkų mano, jog tai puikus būdas apsaugoti aplinką ir patenkinti augančius elektros energijos poreikius.

Tačiau kritikai sako, kad iki šiol nėra atrastas joks tinkamas būdas pavojingoms branduolinėms atliekoms saugoti. Be to, jie mano, kad atominės jėgainės gali tapti lengvai prieinamu taikiniu teroristams ir nesumažina branduolinio ginklo platinimo grėsmės.

G-8 ragina per mėnesį pasiekti persilaužimą derybose dėl pasaulinės prekybos liberalizavimo

Didžiojo aštuoneto šalių grupės lyderiai įpareigos savo derybininkus per mėnesį išsiveržti iš aklavietės, kurioje atsidūrė derybos dėl pasaulinės prekybos liberalizavimo, ir taip žengti dar vieną žingsnį seniai laukiamo susitarimo link.

"Susitarta dėl galutinio termino, kurį nurodėme savo derybininkams, ir niekas tam neprieštaravo, - sekmadienį labiausiai išsivysčiusių pasaulio pramoninių valstybių viršūnių susitikime sakė Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso. - Tai rodo, kad jie (lyderiai) supranta šio derybų dėl prekybos rato svarbą".

G-8 susitarimo tekste raginama imtis bendrai suderintų veiksmų ir užbaigti penkerius metus besitęsiantį Pasaulinės prekybos organizacijos (PPO) derybų Dohos ratą.

"Raginame visas šalis prisidėti prie bendro vadovavimo ir veiksmų, kurių reikia norint sėkmingai užbaigti Dohos ratą", - teigiama naujienų agentūros "Reuters" gautame tekste.