"Prezidento teisė paleisti parlamentą - jo paskutinis argumentas, kurį jis būtinai panaudos, jeigu parlamentas, politinių jėgų lyderiai, kiekvienas deputatas nesuvoks savo atsakomybės Ukrainai", - pareiškė V.Juščenka savo savaitiniame kreipimesi į tautą.

Konstitucijos pataisos, įsigaliojusios nuo sausio 1 dienos ir smarkiai apkarpiusios prezidento įgaliojimus, paliko valstybės vadovui teisę paleisti parlamentą, jeigu deputatai per 30 dienų po pirmojo posėdžio nesugebės sudaryti koalicijos ir per kitas 30 dienų patvirtinti vyriausybės.

Pirmasis Rados posėdis įvyko gegužės 25 dieną.

"Aš esu pasipiktinęs, kad liaudies deputatai nesugeba pasiekti savitarpio supratimo ir kompromisų. Man kelia susirūpinimą ši ilgai trunkanti asmeninių interesų ir egoistiškų ambicijų kova", - sakė prezidentas.

Tuo pat metu jis pabrėžė nemanąs, kad paleisti parlamentą - geriausia išeitis iš ilgai trunkančios politinės krizės, nes neeiliniai rinkimai brangiai kainuos šaliai, sustiprins visuomenės apatiją, sulėtins kitų metų biudžeto priėmimą ir stojimą į Pasaulinę prekybos organizaciją.

"Kaip valstybės vadovas, kuris supranta tokio žingsnio kainą, aš tikiuosi, kad politikams pakaks išminties surasti kompromisą iki liepos 25 dienos, kai, pagal konstituciją, prezidentas gaus teisę paleisti neveiksnų parlamentą, negalėjusį sudaryti naujos vyriausybės", - vylėsi V.Juščenka.

Politikos krizė paaštrėjo liepos pradžioje, kai Socialistų partija, iš pradžių sutikusi dalyvauti "oranžinėje" koalicijoje su Julijos Tymošenko bloku ir partija "Mūsų Ukraina" , kuri iškėlė į ministro pirmininko postą Juliją Tymošenko, netikėtai prisijungė prie buvusios politinės priešininkės - Regionų partijos, kad būtų galima sudaryti parlamente daugumą mainais už parlamento pirmininko postą socialistų lyderiui Oleksandrui Morozui.

Naujoji koalicija, į kurią įeina Regionų partija, socialistai ir komunistai, kontroliuojanti maždaug 240 balsų iš 450 mandatų parlamente, iš karto pasiūlė prezidentui sutikti paskirti ministru pirmininku Regionų partijos lyderį Viktorą Janukovyčių.

Tačiau V.Juščenka pasakė, kad negali remti šios kandidatūros, nes ją iškėlusi naujoji koalicija buvo sudaryta pažeidžiant konstituciją ir Rados reglamentą.

V.Juščenka vėl pasiūlė parlamento frakcijų lyderiams surasti galimybių vesti dialogą ir susitaikyti.

"Parlamentas turi atnaujinti savo darbą pagal atitinkamus įstatymus ir reglamentą. Be šito tolesnė Aukščiausiosios Rados veikla bus neperspektyvi", - pareiškė savo nuomonę prezidentas.

Tačiau kol kas nei Regionų partija, gavusi daugiausiai mandatų (186) per rinkimus kovo 26 dieną, nei Julijos Tymošenko blokas, kuris yra antrasis pagal rinkimų rezultatus, neatsisakė savo pretenzijų į vyriausybės vadovo postą ir nepareiškė pasiryžimo ieškoti kompromisų.