Per penktadienio posėdį Izraelio ministrų kabinetas priėmė nutarimą likviduoti radikalaus šiitų judėjimo „Hezbollah“ lyderį šeichą Hassaną Nasrallah. Pasak Izraelio vidaus reikalų ministro Roni Bar-On’o, „Nasrallah pats pasirinko savo lemtį“.

„Kai ateis laikas, Izraelis su juos suves visas sąskaitas“, – pridūrė ministras.

Kiek anksčiau Izraelio oro pajėgos atakavo tarptautinį Beiruto oro uostą, vos tik jis buvo suremontuotas ir vėl atidarytas po ankstų ketvirtadienį vykusių bombardavimų.

Vis labiau įsisiūbuojantis smurtas tarp „Hezbollah“ kovotojų ir Izraelio kariuomenės paskatino Libano premjerą paraginti abi puses nutraukti ugnį. Fouadas Siniora kreipėsi pagalbos į JAV valstybės sekretorę Condoleezzą Rice, kuri pažadėjo padaryti viską, kad būtų nutraukti karo veiksmai.

F.Siniora taip pat planuoja susitikti su penkiomis nuolatinėmis JT Saugumo Tarybos narėmis – Kinija, Prancūzija, Didžiąja Britanija, Rusija ir JAV.

Smurtas nesiliauja jau trečia diena. „Hezbollah“ kovotojai, kontroliuojantys pietinį Libaną, į šiaurinę Izraelio dalį paleido 10 raketų „Katiuša“. Tuo tarpu Izraelio pajėgos atakavo 18 taikinių Libane, tarp jų – „Hezbollah“ būstinę pietiniame Beirute.

Per antskrydžius labiausiai nukentėjo keliai ir tiltai.

Smurto banga kilo po to, kai trečiadienio rytą „Hezbollah“ pagrobė du Izraelio karius.

Izraelis intensyvina karo veiksmus Libane

Izraelis, Libane tęsdamas atsakomuosius veiksmus po to, kai "Hezbollah" pagrobė du izraeliečių kareivius, anksti penktadienį bombardavo kelius, viadukus ir kuro rezervuarus.

Iš Izraelio lėktuvų taip pat buvo bombarduota prosiriškų palestiniečių partizanų bazė Libano rytuose, sakė saugumo šaltiniai.

Į pietus nuo Beiruto esančioje Džijeho elektrinėje iš subombarduotos ir degančios kuro saugyklos kilo juodi dūmai. Anksčiau buvo padegtos ir kuro cisternos sostinės tarptautiniame oro uoste.

Izraeliui intensyvinant Libano oro erdvės, teritorinių vandenų ir sausumos blokadą, iš lėktuvų buvo apšaudytas pagrindinis Beirutą ir Damaską jungiantis greitkelis ir bombarduoti taikiniai Beiruto priemiesčiuose, kur gyvena daugiausia šiitai. Žuvo trys ir buvo sužeista dar 40 žmonių, nurodė saugumo šaltiniai.

Nuo to laiko, kai Izraelis po trečiadienį įvykdyto "Hezbollah" partizanų išpuolio, kurio metu perėjus sieną buvo nužudyti aštuoni ir pagrobti dar du izraeliečių kariai, ėmėsi atsakomųjų veiksmų, iš viso Libane jau žuvo 60 žmonių.

"Hezbollah", kuri pagrobtus karius nori iškeisti į Izraelyje laikomus kalinius, į Izraelio teritoriją leido raketas, kurioms sprogus žuvo du civiliai izraeliečiai, o dar 95 buvo sužeisti. Tai didžiausias smurto protrūkis nuo to laiko, kai Izraelio pajėgos prieš šešerius metus pasitraukė iš Libano.

Izraelis mano, kad Libanas yra atsakingas už "Hezbollah" - Sirijos ir Irano remiamos islamistų grupuotės, kuri turi atstovų parlamente ir vyriausybėje, - veiksmus.

Nestabili Beiruto vyriausybė, pernelyg susiskaldžiusi, kad nuginkluotų šią šiitų grupuotę, kuri iš esmės kontroliuoja Pietų Libaną, paragino Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybą sustabdyti Izraelio puolimą.

Tačiau Izraelio premjeras Ehudas Olmertas ir jo saugumo vadovai ketvirtadienį vakare nusprendė suintensyvinti baudžiamuosius veiksmus. "Buvo priimtas sprendimas suintensyvinti Izraelio operacijas Libane", - šaltinius politiniuose sluoksniuose citavo Izraelio armijos radijas.

Taip buvo nuspręsta po dviejų precedento neturinčių raketinių smūgių Haifos uostamiesčiui, dėl kurių Izraelis kaltina "Hezbollah", nors grupuotė neigė raketomis apšaudžiusi šį miestą, esantį 30 km nuo Libano sienos. Per šias atakas žmonės nenukentėjo.

Prasidėjus karo veiksmams, kurie sukrėtė Libano ir Izraelio vertybinių popierių biržas, libaniečiai laukė eilėse prie degalinių ir kaupė maisto bei gėrimų atsargas. Beirute nedirba daugelis parduotuvių ir restoranų, turistai išvyko.

Libano puolimas sutapo su didele izraeliečių karine operacija Gazos Ruože, kurios tikslas yra išvaduoti dar vieną pagrobtą izraeliečių karį ir nutraukti Izraelio teritorijos apšaudymą palestiniečių raketomis.

Penktadienį Gazos Ruože Izraelio kariai į automobilį paleido prieštankinį sviedinį, kuriam sprogus žuvo vienas palestinietis.

JT Saugumo Taryba turi susirinkti vėliau penktadienį, bet Jungtinės Valstijos jau vetavo arabų valstybių vardu Kataro pateiktą Tarybos rezoliuciją, kuria Izraelis būtų buvęs raginamas tuoj pat nutraukti prieš dvi savaites pradėtus karo veiksmus Gazos Ruože.

Vatikanas smerkia Izraelį už Libano puolimą

Vatikanas penktadienį griežtai pasmerkė Izraelio karinius smūgius Libanui ir nurodė, kad tai buvo suverenios ir laisvos valstybės užpuolimas.

Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Angelo Sodano sakė, jog popiežius Benediktas XVI ir jo padėjėjai yra labai susirūpinę tuo, kad įvykiai Artimuosiuose Rytuose gali virsti "konfliktu, turėsiančiu tarptautinių atgarsių".

"Šventasis Sostas labai apgailestauja dėl atakų prieš Libaną - laisvą ir suverenią tautą, ir užtikrina palaikantis visus jo žmones, kurie jau ir taip stipriai nukentėjo gindami savo nepriklausomybę", - sakė jis Vatikano radijui.

Pasak A.Sodano, Vatikanas pasmerkė ir "teroristines atakas", ir karinius atsakomuosius veiksmus.

"Hezbollah", kuri mainais už įkaitų išlaisvinimą reikalauja paleisti Izraelyje laikomus kalinius, paleido raketų "lietų" į Izraelio teritoriją. Tai yra didžiausia bombardavimo akcija nuo 1996 metų, kai Izraelis pietų Libane buvo surengęs 17 dienų trukusį puolimą prieš "Hezbollah" kovotojus.

Tačiau daugiausia A.Sodano kritikos teko Izraeliui.

"Valstybės teisė gintis neatleidžia jos nuo atsakomybės ir įsipareigojimo gerbti tarptautinius įstatymus, kuriais pirmiausia yra siekiama apsaugoti civilius gyventojus", - sakė jis.