Rytinis parlamento posėdis prasidėjo nesiliaujant kaukti sirenoms, kurios užstelbė vadinamosios "antikrizinės" koalicijos, į kurią įeina Viktoro Janukovyčiaus Regionų partija, socialistai ir komunistai, deputatų kalbas.

Salėje užsiregistravo tik naujosios koalicijos deputatai - 240 žmonių.

Be to, įvairių politinių jėgų šalininkai stato palapines Kijevo centre ir rengia stichiškas protesto akcijas.

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenko ketvirtadienį pranešė negalintis svarstyti pasiūlymo dėl jo varžovo "oranžinės revoliucijos" metu paskyrimo premjeru, nes jį remianti koalicija buvo suformuota pažeidžiant Ukrainos konstituciją.

Kreipimesi į parlamentą V.Juščenko nurodė, kad koalicija, siūlanti į premjerus Regionų partijos lyderį Viktorą Janukovyčių, praėjusią savaitę per mažiau nei 24 valandas buvo įsteigta nesilaikant procedūrų.

Kreipimesi sakoma, kad jokių koalicijos veiksmų, "įskaitant bet kokį prezidentui pateiktą pasiūlymą, ... negalima nagrinėti, nes nebuvo laikomasi konstitucijos normų ir parlamentinių procedūrų".

Prezidentas pareikalavo, kad parlamentas, išrinktas daugiau kaip prieš tris mėnesius, efektyviai dirbtų, ir vėl pagrasino galįs pasinaudoti konstitucine teise jį paleisti.

"Jeigu Aukščiausioji Rada priims sprendimus tokiu būdu, kuris prieštarauja Europos parlamentarizmo principams, tai sukels abejonių jų teisėtumu ir pareikalaus iš manęs adekvačių priemonių", - pareiškė prezidentas, bet termino "parlamento paleidimas" nepavartojo.

Prezidento pareiškimas buvo paskelbtas, kai abi susipriešinusios jėgos paragino jį imtis ryžtingų veiksmų.

Tuo tarpu Aukščiausiosios Rados pirmininkas Oleksandras Morozas teigia, kad parlamento vadovybė išrinkta ir "antikrizinė" koalicija sudaryta teisėtai ir tai, pasak jo, patvirtino teismas.

"Vakar (trečiadienį) Kijevo Pečiorų teismas išnagrinėjo keturis ieškinius dėl Aukščiausiosios Rados vadovybės išrinkimo ir koalicijos sudarymo, ir pagal visus keturis pareiškimus ieškinius atmetė", - ketvirtadienį parlamente O.Morozas.

Ieškinio pareiškimus, kaip jau pranešta, pateikė "Mūsų Ukraina" ir Julijos Tymošenko bloko (JTB) frakcijų atstovai.

Tuo tarpu JTB frakcijos atstovas Andrejus Portnovas, kuris rengė ieškinius į Kijevo Pečiorų rajono teismą dėl to, kad neteisėtai išrinktas parlamento pirmininkas A.Morozas ir sudaryta "antikrizinė" koalicija, teigia, jog teismas nepriėmė sprendimo šiais klausimais.

"Oleksandras Morozas, kai sako, kad Pečiorų teismas patvirtino jo išrinkimo teisėtumą, meluoja", - ketvirtadienį sakė A.Portnovas.

Politikos krizė kilo Ukrainoje, kai Socialistų partija, iš pradžių sutikusi dalyvauti"oranžinėje" koalicijoje, netikėtai prisijungė prie buvusiosios priešininkės Regionų partijos, kad būtų galima suformuoti daugumą parlamente.

Pagal naująja konstituciją parlamentinei daugumai yra suteikta teisė suformuoti vyriausybę.

Ji įteikė prezidentui siūlymą duoti sutikimą ministrų kabineto vadovu skirti buvusį V.Juščenkos varžovą 2004 metų rinkimuose V.Janukovičių, kuris jau ėjo premjero pareigas 2002-2004 metais.

"Pasitraukimas iš koalicijos atskirų deputatų ir to nulemtas demokratinių jėgų koalicijos veiklos nutrūkimas neatitinka konstitucijos ir Aukščiausiosios Rados reglamento normų", - sakoma V.Juščenkos kreipimesi.

JTB, aktyviausiai dalyvavęs 2004 metų oranžinėje revoliucijoje, trečiadienį paragino Ukrainos žmones stoti į kovą su parlamente atsiradusia "komunistų ir oligarchų dauguma".

"Tik Ukrainos liaudis gali sustabdyti nusikalstamo pasaulio atstovų ir komunistų revanšą ir išgelbėti valstybę nuo slinkimo į atgaivinto kučmizmo, totalitarizmo ir banditizmo bedugnę", - sakoma dokumente.

"Mes kreipiamės į Ukrainos prezidentą Viktorą Juščenką, kaip konstitucijos garantą, reikalaudami atlikti savo pareigą ir sustabdyti antikonstitucinį perversmą, nusikalstamo pasaulio atstovų ir komunistų kontrrevoliuciją ir nedelsiant paskelbti pirmalaikius rinkimus į Aukščiausiąją Radą", - pažymima JTB pareiškime.