Tai pranešė vienas konferencijos organizatorių, "Komiteto-2008" lyderis ir buvęs šachmatų pasaulio čempionas Haris Kasparovas.

"Mes priversti konstatuoti, kad artėjant Didžiojo aštuoneto šalių vadovų susitikimui Rusijoje varoma plataus masto represijų kampanija", - sakoma laiške.

Laiške pažymima, kad persekiojami politiniais motyvais keliasdešimt konferencijos dalyvių, kurie buvo sulaikyti be jokio pagrindo, išlaipinti iš traukinių ir lėktuvų.

"Mums visiškai akivaizdu, kad ši masinių represijų kampanija yra centralizuota ir ją tikriausiai sankcionavo šalies aukščiausia politinė vadovybė, - sakoma laiške. - Visa tai verčia manyti, kad pasibaigus susitikimui, jeigu tarptautinė bendrija žiūrės pro pirštus, Rusijoje gali prasidėti masiniai opozicijos atstovų areštai".

Anksčiau opozicijos atstovai sakė, kad Sankt Peterburge, kuriame vyks Aštuoneto susitikimas, pastarosiomis savaitėmis šimtai valdžios priešininkų gavo valdžios nurodymą išvykti iš miesto, šaukimus į atsargos karių mokymus ar buvo sulaikyti.

Teisėtvarkos institucijų vadovai atmeta kaltinimus sistemingai persekiojant opoziciją ir sako, kad visi milicijos veiksmai teisėti, padiktuoti rūpinimosi susitikimo dalyvių ir miesto gyventojų saugumu.

Konferencijoje "Kita Rusija", kuri vyksta viename brangių viešbučių Maskvos centre, dalyvauja žinomi teisių gynėjai, ir dešiniųjų, ir kairiųjų politinių jėgų, kurios sudaro opoziciją Rusijos prezidentui V. Putinui, atstovai.