"Mes reikalausime teisme, kad jis pripažintų negaliojančiu susitarimą sudaryti koaliciją, pavadintą "antikrizine", arba, kaip sakė Rados pirmininkas Oleksandras Morozas, antidemokratine", - antradienį pareiškė Kijeve vienas "Mūsų Ukraina" lyderių Romanas Zvaryčius.

R.Zvaryčius pridūrė, kad "Reglamentu nenumatyta, kad vienu metu būtų Aukščiausiojoje Radoje dvi koalicijos".

Iširusios Ukrainos parlamente "oranžinės" koalicijos dalyviai taip pat ketina siekti, kad būtų surengti pirmalaikiai rinkimai. Pirmadienio vakarą "Mūsų Ukraina" politinė taryba nusprendė neprisijungti prie koalicijos ir rengtis pirmalaikiams rinkimams.

"Partijos taryba nusprendė pripažinti, kad neįmanoma partijos "Mūsų Ukraina" frakcijai dalyvauti Regionų partijos, Komunistų partijos ir Socialistų partijos koalicijoje", - cituoja "Mūsų Ukraina" tinklalapis www.razom.org.ua frakcijos lyderio Radoje Romano Bessmertno žodžius.

"Oranžinė" koalicija, kurią sudarė "Mūsų Ukraina", Julijos Tymošenko blokas ir Socialistų partija po du mėnesius vykusių derybų, praėjusios savaitės pabaigoje iširo dėl to, kad kai kurie jos dalyviai nesilaikė paskelbtų susitarimų.

Vietoj jos parlamente greitai buvo sudaryta nauja koalicija, į kurią įėjo Viktoro Janukovyčiaus Regionų partija, kontroliuojanti daugumą deputatų vietų parlamente, taip pat Komunistų partija ir Socialistų partija.

Naujoji koalicija gali tikėtis 240 iš 450 deputatų paramos.

"Antikrizinė koalicija" iškėlė kandidatu į premjero postą V.Janukovyčių. Jis jau vadovavo Ministrui kabinetui, kai prezidentas buvo Leonidas Kučma, bet 2004 metais pralaimėjo prezidento rinkimus Viktorui Juščenkai.

Iširus "oranžinei" koalicijai ir socialistams perėjus į V.Janukovičiaus pusę būtinybę surengti naujus Rados rinkimus pareiškė ir J.Tymošenko, antrosios pagal dydį frakcijos parlamente lyderė ir taip pat buvusi ministrė pirmininkė (prezidentu esant V.Juščenkai), kuri tikisi sugrįžti į vyriausybės vadovo postą.

"Tokiai koalicijai esant parlamente Ukraina neturi ateities - net užuominos apie mūsų tautos ateitį nėra", - sakė J.Tymošenko. - Padarysime viską, kad tokia koalicija negyvuotų".