Be Š.Basajevo, - paties žinomiausio ir įtakingiausio lauko vado per visus šešiolika su viršum metų trunkančių dviejų Čečėnijos karų laikotarpį, - žuvo dar 12 žmonių.

"Ten būta galingo sprogimo. Visi, buvę sprogimo zonoje, ištaškyti. Lavoninėje jau yra keturi kovotojų lavonai.", - pažymėjo Ingušijos vidaus reikalų ministras Beslanas Chamchojevas.

Ministras patikslino, kad šiuo metu gyvenvietėje toliau apžiūrima operacijos vieta, renkami daiktiniai įrodymai, imamasi priemonių nukautų Š.Basajevo bendrų asmenybėms nustatyti.

Kad galutinai būtų patvirtintas mirties faktas, bus atlikta nukauto čečėnų karo vado palaikų genetinė ekspertizė. Tuo tarpu Rusijos generalinė prokuratūra paskelbė nutraukianti Š.Basajevui iškeltą baudžiamąją bylą, kadangi pastarasis žuvo.

FST vadovas Nikolajus Patruševas informavo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kad Š.Basajevas buvo naktį nukautas Ingušijoje. Pasak jo, Š.Basajevas organizavo teroro išpuolius pietinėje Rusijos dalyje, kurie turėjo sutapti su Didžiojo aštuoneto viršūnių susitikimu šį savaitgalį.

"Jie ketino, pasinaudoję šiuo diversiniu teroristiniu aktu, daryti spaudimą Rusijos vadovybei laikotarpiu, kai turėjo vykti Didžiojo aštuoneto viršūnių susitikimas", - cituoja FST vadovą Rusijos informacijos agentūra.

"Tai pelnytas atpildas banditams už mūsų vaikus Beslane, Budionovske, už visus teroro aktus, kuriuos jie įvykdė Maskvoje, kituose Rusijos regionuose, įskaitant Ingušiją ir Čečėnijos respubliką", - pareiškė V.Putinas.

Jis įpareigojo N.Patruševą parengti pasiūlymą pristatyti apdovanojimui tuos specialiųjų tarnybų darbuotojus, kurie suplanavo ir įvykdė šią operaciją.

Čečėnijos separatistų tinklalapis taip pat patvirtino pranešimą apie savo lyderio Šamilio Basajevo žūtį, bet tvirtina, kad tai įvyko atsitiktinai, o ne per specialiąją operaciją, kaip teigia Rusijos valdžia.

Kaip pranešama interneto tinklalapyje www.kavkazcenter.com, Š.Basajevas žuvo "atsitiktinai savaime sprogus sprogmenų prikrautam sunkvežimiui".

Jungtinių Tautų Saugumo taryba pernai įtraukė Š.Basajevą į savo oficialų teroristų sąrašą po to, kai Vašingtonas jį priskyrė grėsmę JAV keliantiems asmenims.

2004 metais FST pasiūlė 10 mln. JAV dolerių atlygį už informaciją padėsiančią surasti čečėnų karo lauko vadą.

Pastaraisiais metais "antiteroristinės operacijos" Čečėnijoje vadovybei pavyko likviduoti du nepripažintos Ičkerijos respublikos prezidentus: 2005 metų kovą buvo nukautas Aslanas Maschadovas, šių metų gegužę - jo veiklą tęsęs Malikas Saidulajevas.

Š.Basajevas kaltinamas teroro aktų organizavimu

1965 metais gimęs Čečėnijoje, Š.Basajevas pasižymėjo per pirmąjį Čečėnijos karą, kai būdamas lauko vadu vadovavo įkaitų paėmimo reidui Budionovske, Rusijoje.

Per 1997 metų sausį vykusius prezidento rinkimus A. Maschadovas triuškinančiai nugalėjo gerokai radikalesnį Š.Basajevą, kuris prisiekė „sutvirtinsiąs Čečėnijos valstybės nepriklausomybę“. Š.Basajevas buvo paskirtas Čečėnijos ministru pirmininku, tačiau po šešių mėnesių iš šių pareigų pasitraukė.

Kiek vėliau A. Maschadovas su tuometiniu Rusijos prezidentu Borisu Jelcinu pasirašė susitarimą, kuriuo buvo padėtas taškas keturis šimtmečius trukusiame Maskvos konflikte su šiuo regionu. Rusija tvirtino norinti atkurti santykius su Čečėnija, tačiau kartu atsisakė pripažinti jos paskelbtą nepriklausomybę.

A.Maschadovas dirbo drauge su Š.Basajevu iki 1998-ųjų, kai pastarasis suformavo karininkų, kurie palaipsniui virto sukilėlių karo vadais, tinklą. 1999-aisiais čečėnų sukilėlių pajėgos persikėlė į Dagestaną, ir Maskva paskelbė, kad čečėnai atsakingi už sprogimų išpuolių bangą visoje Rusijoje.

Maskva vėl įvedė į šalį kariuomenę, paskelbė, kad A.Maschadovo vyriausybė neteisėta, ir mėgino pelnyti paramą parlamentui, kurį sudarė tremtyje esantys čečėnai. Po nuožmių kautynių A.Maschadovo vyriausybė buvo nuversta ir įtvirtinta promaskvietiška administracija.

Per sukilėlių pajėgų išvedimą iš Grozno 2000 metų sausį Š.Basajevas, užlipęs ant minos, neteko kojos, tačiau jam drauge su keliais sukilėlių kovotojais pavyko išsisukti nuo paėmimo į nelaisvę, slapstantis miškuose ir kalnuose.

Jam padėjo islamistų grupuotės, įskaitant talibų režimą Afganistane. Rusija apkaltino Š. Basajevą savižudžių išpuolių organizavimu Rusijos daugiabučiuose 1999 metų rugsėjį.

Čečėnų sukilėlių tinklalapyje Š. Basajevas paskelbė esąs atsakingas už Maskvos teatro apgultį 2002 metų spalį, kai 50 čečėnų kovotojų įkaitais paėmė apie 800 žmonių. Vėliau Rusijos karinės pajėgos, panaudodamos dujas, šturmavo teatrą. Per šį Rusijos kariuomenės įsiveržimą buvo nukauti visi kovotojai ir daugiau negu 100 įkaitų.

Jis gynė pačią operaciją, tačiau paprašė A. Maschadovo, kurio atstovas pasmerkė išpuolį, atleidimo už tai, kad jo neinformavo. Š.Basajevas atsisakė visų postų A. Maschadovo sukilėlių organizacijoje, tačiau ir toliau buvo susijęs su žvalgybos ir sabotažo bataliono veikla.

Šių metų gegužę Š. Basajevas pranešė esąs atsakingas už promaskvietiško Čečėnijos prezidento Achmado Kadyrovo žūtį ir pagrasino susidorosiąs su daugiau pareigūnų, įskaitant Rusijos ministrą pirmininką. Tuomet sprogimo metu žuvo šeši žmonės ir buvo sužeista beveik 60, įskaitant Rusijos kariuomenės Čečėnijoje vadą, kuris neteko kojos.

Nuosaikieji sukilėliai atsiribojo nuo šio išpuolio, tačiau Š. Basajevas pareiškė, kad jis nurodė įvykdyti ataką po islamo teismo sprendimo. Jis išpuolį pavadino „maža, bet svarbia pergale“ ir pranešė, kad organizuojamos kitos panašios operacijos prieš Rusijos „kolaborantus“ Čečėnijoje.

„Su Alacho malone Čečėnijos žmonės gegužės 9 dieną gali švęsti dvi šventes – pergalės prieš fašizmą ir mažą, bet labai svarbią pergalę prieš Rusiją“, – rašė Š. Basajevas savo pranešime, kuris buvo publikuotas sukilėlių tinklalapyje „kavkazcenter.com“.

Didžiulė pergalė

Buvęs Rusijos ministras pirmininkas ir FST direktorius Sergiejus Stepašinas, šiuo metu vadovaujantis Audito rūmams, teigia, kad Š.Basajevo sunaikinimas reiškiąs naują Rusijos specialiųjų tarnybų veiklos etapą.

" Tai, ką jis padarė Budionovske buvo stipriausias smūgis visai šaliai. Basajevo sunaikinimas yra esminis persilaužimas apskritai kovoje su terorizmu, - sakė S.Stepašinas. Tai ir naujas kokybinis Rusijos specialiųjų tarnybų etapas. Aš, kaip buvęs FST direktorius nuoširdžiai sveikinu savo kolegas su sėkmė".

Kitas buvęs Rusijos premjeras, Viktoras Černomyrdinas, dabar Rusijos ambasadorius Ukrainoje, pažymėjo: "Prie to ir buvo einama. Specialiosios tarnybos dirbo, vadinasi, Basajevo sunaikinimas - tai galas, kuris laukia kiekvieno teroristo".

Dūmos pirmoji vicepirmininkė Liubov Sliska Š.Basajevo ir kitų čečėnų kovotojų vadų sunaikinimą laiko didžiule Rusijos specialiųjų tarnybų pergale. "Ypač džiugina tai, kad (specialiųjų tarnybų) žodžiai neprieštaravo darbams. Štai taip ir reikia veikti visada" , - pabrėžė ji.

L.Sliska pasidžiaugė, kad Nacionaliniame antiteroristiniame komitete (NAK), kuriam vadovauja N.Patruševas, geriau koordinuojami visų su terorizmu kovojančių struktūrų veiksmai, geriau parengiami kadrai, pagerinus finansavimą ir remiant Valstybės Dūmos deputatams.

Dūmos vicespikeris Vladimiras Žirinovskis taip laiko Š.Basajevo sunaikinimą "išskirtine pergale". "Iš karto nuotaika pasitaisė, ne tik mano, bet ir visos šalies - juk sunaikintas svarbiausias banditas ir priešas", - dėstė jis "Interfax" žurnalistui.

Jo nuomone, dabar padėtis Šiaurės Kaukaze stabilizuosis" "Šiaurės Kaukazas pagaliau nurims", - tvirtina V.Žirinovskis.

Likvidavus Š.Basajevą valdžios padėtis Čečėnijoje dar labiau sustiprės, mano politologas

"Politikos" fondo prezidentas Viačeslavas Nikonovas prognozuoja, kad likvidavus Čečėnijos lauko vadą Šamilį Basajevą valdžia Čečėnijoje sustiprės. "Iš esmės padėtis didžia dalimi jau buvo normalizuota, bet nukovus šią odiozinę figūrą (Š.Basajevą) valdžios padėtis regione dar labiau sustiprės", - sakė politologas žurnalistams.

Jis mano, kad septynių didžiausių pasaulio šalių vadovai pasveikins Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną su šiuo įvykiu.

Tuo pat metu V.Nikonovas pabrėžė, kad Š.Basajevas buvo ne tik simbolis, bet ir reali figūra, "atsakinga už daugybę teroro aktų visos mūsų šalies teritorijoje, tūkstančių žmonių žūtį".

Maskvos valstybinio tarptautinių santykių instituto profesorius Andranikas Migranianas mano, kad Š.Basajevo likvidavimas - tai "nesutaikinamųjų grupės galo pradžia". Iki šiol šios grupės nariai slapstėsi miškuose ir organizuodavo nesibaigiančias provokacijas Čečėnijoje ir aplinkinėse teritorijose.

"Šiandien Čečėnijoje nėra lauko vadų, kurie bent iš tolo prilygtų Basajevui garsumu, įtaka ir apie jį kuriamais mitais. Ir šia prasme galima sakyti, kad jį likvidavus teroristai liko be vadovo", - pareiškė jis pirmadienį.

Politologas priminė, kad anksčiau Rusijos specialiosios tarnybos jau likvidavo tokius teroristus, kaip Movsaras Barajevas, Aslanas Maschadovas, Khattabas (Chatabas).

A.Migraniano nuomone, Š.Basajevo neutralizavimas svarbus ir politiniu, ir psichologiniu požiūriu. "Basajevas tapo Čečėnijos karo "piktuoju genijumi". Patys garsiausi nusikaltimai prieš Rusijos žmones ir valstybę susiję su jo vardu. Kartais atrodydavo, kad mūsų specialiosios tarnybos bejėgės, o jis visagalis ir nesugaunamas. Dabar tiems, kurie taip tvirtindavo, žemė slysta iš po kojų", - mano politologas.

A.Migraniano nuomone, svarbu, kad Š.Basajevas buvo likviduotas netrukus po to, kai šalies prezidentas Vladimiras Putinas nurodė specialiosioms tarnyboms rasti ir likviduoti Rusijos ambasados Irake darbuotojų žudikus.

"Tie, kurie skeptiškai šaipėsi, tai išgirdę, dabar turi pagalvoti, kad mūsų specialiosios tarnybos nėra bejėgės, ir tokios užduotys joms įkandamos", - pabrėžė politologas.