Dėl Rados pirmininko pareigų su O.Morozu varžėsi vienas iš Regionų partijos lyderių, buvęs pirmasis vicepremjeras Mykola Azarovas. Tačiau naująjį pirmininką parėmė ne tik jo politiniai bendražygiai, bet ir Regionų bei Komunistų partijų deputatai, taip pat keletas kitų frakcijų atstovų.

Paskelbus balsavimo rezultatus O.Morozas pareiškė esąs pasirengęs užgydyti žaizdas, padarytas Ukrainai pastarųjų metų rinkimų.

"Mes privalome išsklaidyti dirbtinai sukurtą įtampą, kad nebūtų suskaldyta Ukraina, o toks pavojus šiandien jaučiamas, - sakė jis. - Esu įsitikinęs, kad mes šiandien būtinai išspręsime šią problemą. Esu tvirtai įsitikinęs, kad bendradarbiauti sutiks ir tie, kurie šiandien mano esą nugalėtojai, ir tie, kurie jaučiasi nugalėti".

Pastaraisiais mėnesiais parlamento darbas buvo paralyžiuotas: rinkimus laimėjo Regionų partija, tačiau ilgai brandinta "Mūsų Ukrainos", JTB ir socialistų sąjunga atėmė iš jos teisę formuoti kabinetą.

Sprogusis mišinys

Deputatams ketinta pristatyti Petro Porošenkos - įtakingo verslininko, įėjusio į vyriausybę po V.Juščenkos pergalės 2004 metais, kandidatūrą.

Tačiau O.Morozas pareiškė, jog šios sąjungos laukia toks pat likimas, kaip ir pirmosios "oranžinės" vyriausybės, kuri subyrėjo 2005 metais po P.Porošenkos ir J.Tymošenko nesutarimų, ir į pirmininko postą iškėlė savo kandidatūrą.

Pareiškęs, kad šis tandemas: P.Porošenka - parlamento pirmininkas ir J.Tymošenko - premjerė -"tai sprogusis mišinys, ir koalicija sugrius jau po kelių mėnesių", jis paskutinę akimirką trinktelėjo durimis, atsisakydamas visų ankstesnių susitarimų su "Mūsų Ukraina" ir JTB.

Protestuodami "Mūsų Ukraina ir JTB nusprendė nebalsuoti.

Socialistų lyderio išrinkimas Rados vadovu, pasak pačių deputatų, byloja, kad "oranžinė koalicija"- Julijos Tymošenko ir "Mūsų Ukraina" blokai bei Socialistų partija faktiškai suiro ir kad gali gimti naujas valdančiosios parlamentinės koalicijos formatas.

Vietoj pranašautos "oranžinės" ryškėja kairioji centristinė koalicija, kurią sudarytų Socialistų ir iki šiol opozicinių Regionų bei Komunistų partijų atstovai.

Smūgis oranžinei koalicijai

Regionų partijos vadovas Viktoras Janukovičius po balsavimo triumfavo. "Tai būtent tas žmogus, kuris sugebės suvienyti Ukrainą", - sakė jis apie O.Morozą. Šis pagyrimas daugelį privertė susimąstyti apie galimą dviejų partijų sąjungą. Turėdama 240 iš 450 deputatų mandatų, ji galėtų blokuoti daugumą vyriausybės iniciatyvų.

"Drąsiai galiu sakyti, kad oranžinės koalicijos jau nebėra, ir tai atveria galimybes kurti naują koaliciją. Norėčiau, kad ji būtų maksimaliai plati, vienytų ir frakcijas, ir atskirus deputatus", - jam antrino kitas Regionų partijos lyderis Jevhenas Kušnarevas.

Tačiau vienas iš JTB lyderių - Oleksandras Turčinovas abejoja, kad Regionų partijai pavyks sukurti naują koaliciją, pirmininku išrinkus O.Morozą. "Neatmetu, kad išrinkus pirmininką naujoji koalicija nebus sukurta", - sakė jis žurnalistams.

"Norėčiau pamatyti, kaip komunistai pasirašys koalicinį susitarimą. Viena - uždirbti pinigus, kas kita - prisiimti atsakomybę", - pridūrė O.Turčinovas. Dabar, jo nuomone, Regionų partija "pabandys įtraukti į koaliciją bloką "Mūsų Ukraina", praneša laikraštis "Ukrainskaja pravda".

O.Turčinovas apkaltino socialistus sakydamas, jog "tai buvo sąmokslas prieš tuos, kurie pasirašė susitarimą dėl koalicijos". Baigdamas jis pareiškė: "Padėtis darosi neprognozuojama, ir Regionų partijai tai gali virsti Pyro pergale".

"Mūsų Ukraina" ir JTB deputatai pareiškė, kad penktadienį spręs klausimą, ar verta išsaugoti koalicinį susitarimą.

"Nepavydžiu Viktorui Juščenkai, kuris pabudęs suvoks, jog yra priklausomas nuo Morozo", - pareiškė Penktajam televizijos kanalui analitikas iš Kijevo Kostis Bondarenka.

Kai kurie deputatai sako, kad naujosios koalicijos kandidatu į Ukrainos vyriausybės vadovo postą gali tapti M.Azarovas, o jei į daugumos sudėtį įeis blokas "Mūsų Ukraina", tai ir dabartinis premjeras Jurijus Jechanurovas.

J.Tymošenko bloko atstovai savo ruožtu jau pareiškė esą pasirengę tapti opozicija naujajai Rados daugumai.

Grįžimas į valdžią

62 metų O.Morozas pastaruosius 15 metų yra viena svarbiausių figūrų Ukrainos "politiniame Olimpe".

Šalies Socialistų partijai, susikūrusiai po SSRS komunistų partijos žlugimo, jis vadovauja nuo 1991 metų. 1994-1998 metais O.Morozas jau buvo Ukrainos parlamento pirmininkas, ir 1996-aisiais jo vadovaujama šalies įstatymų leidžiamoji institucija priėmė šalies konstituciją.

Vėliau O.Morozas inicijavo pagrindinio įstatymo pataisas, kurios iš esmės išplėtė parlamento ir vyriausybės įgaliojimus.

O.Morozas triskart dalyvavo prezidento rinkimuose - 1994, 1999 ir 2004 metais, bet nė sykio taip ir nepateko į antrąjį rinkimų ratą.

Per paskutiniuosius prezidento rinkimus socialistų vadovas po pirmojo rato parėmė tuomet pirmavusį opozicijos lyderį V.Juščenką, kuris vėliau tapo šalies vadovu. Socialistai įėjo į naująją šalies vyriausybę ir sugebėjo išsaugoti savo portfelius net atsistatydinus premjerei J.Tymošenko.

Tačiau O.Morozas nepretendavo į portfelį vykdomosios valdžios struktūrose, nusprendęs likti savo partijos ir frakcijos, vienijančios 33 deputatus, lyderiu.