Pirmą kartą JTO sesijoje, kaip delegatai, dalyvaus ir vaikai iš viso pasaulio. Kreipdamasis į 188 šalių vyriausybių atstovus ir garsius asmenis K.Ananas (Kofi Anan) paragino susirinkusius atidžiai įsiklausyti į vaikų balsą ir pažymėjo, kad suaugusieji nepakankamai rūpinasi vaikais, jų mityba, sveikata ir saugumu.

Delegatai turėtų įvertinti pasiekimus vaiko teisių apsaugos srityje nuo 1990 metų viršūnių susitikimo. Taip pat bus susitarta dėl konkrečių žingsnių, kurių bus imtasi per ateinančius dešimtmečius palengvinant šimtų milijonų pasaulio vaikų gyvenimus.

Visos JTO narės, išskyrus JAV ir Somalį, pritarė JTO Vaiko teisių konvencijai, kurioje teigiama, kad visi vaikai turi teisę į gyvenimą be alkio ir skurdo, elementarų išsilavinimą, gyvenimą be ligų, įskaitant AIDS, gyvenimą neužterštoje ir ne karo aplinkoje.

Pirmoji susitikimo diena neapsiėjo be prieštaravimų. Arabų valstybių atstovai pateikė deklaraciją, kad Izraelio atstovai negali atstovauti palestiniečių teritorijose gyvenančių vaikų interesams. Arabų delegatai taip pat nori, kad būtų aptarta sunki okupuotose teritorijose gyvenančių vaikų padėtis, o Izraelis būtų viešai pasmerktas už palestiniečių vaikų vargą okupacijos sąlygomis ir pabėgėlių stovyklose.

Vakarų ir kitų valstybių delegatai ne perdaug džiaugsmingai sutiko šią arabų siūlomą deklaraciją, nes jau buvo susitarta dėl sesijos dokumento formuluočių, pabrėžiančių sunkią vaikų, gyvenančių okupuotose teritorijose, padėtį.

Sesijoje dalyvauja tokie asmenys, kaip buvęs Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidentas Nelsonas Mandela (Nelson Mandela), "Microsoft" įkūrėjas Bilas Geitsas (Bill Gates), Jordanijos karalienė Ranja (Rania), aktoriai Sjuzan Sarandon (Susan Sarandon) ir Rodžeris Muras (Roger Moore).