Svarbu sėkmingai startuoti

Net ir pats naujausias grilio aparatas neužtikrins gardaus skonio, jei išsirinksite netinkamą žuvį. Pirmiausia, žuvis turi būti šviežia. Norint sėkmingo patiekalo, būtina atidžiai išsirinkti, kokią žuvį kepsite. Sužinoti, ar žuvis šviežia, ar ne, galima atidžiai ją apžiūrėjus. Šviežią žuvį nuo nešviežios atskiria blizgi, gleivėta žuvies oda ir šviesiai raudonos žiaunos. Jei žuvis nešviežia, ją gali išduoti žiaunų spalva – žiaunos būna papilkėjusios, praradusios raudoną atspalvį. Svarbus ir kvapas – šviežią žuvį nuo nešviežios atskiria malonus kvapas. Pagedusi žuvis skleidžia kvapą, panašų į amoniako. Taip pat žuvies mėsa turi būti elastinga, neištižusi. Jei paspaudus pirštu ant žuvies lieka duobutė, vadinasi, žuvis gali būti pagedusi.

Renkantis žuvį kepti ant grotelių, svarbu atsižvelgti ir į tai, kokio ji tvirtumo. Plonos žuvys, tokios kaip jūrų liežuvis, tilapija ar plekšnė, ne taip gerai iškepa ant atviros ugnies. Šių žuvų mėsos gali išsklaidyti ar net iškristi į atvirą ugnį per grotas. Geriausia pasirinkti tvirtą, masyvesnės formos žuvį. Vienas geriausių pasirinkimų – lašiša. Nesvarbu, ar lašišą kepsite neapdoroję, kaip filė, lašiša gali atlaikyti grilio karštį, išlaikydama ryškų skonį ir gerą formą. Taip pat apsvarstykite lašišos kepimą ant kedro lentų griliui, kad gautumėte išskirtinį, dūminį skonį. Tunas – taip pat universali žuvis, kuri yra pakankamai stambi ir pasižymi ryškiu skoniu. „Michelin“ žvaigždėms įvertintų restoranų šefas Akira Bacas tuną įvardina kaip vieną geriausių žuvų, tinkamų kepti ant grotelių. ,, Tunai turi daug sodraus skonio, todėl norint iškepti tobulą tuną ant grotelių, viskas, ko reikia, yra keli citrinos lašeliai, vasabio gabaliukas ar druskos ir pipirų žiupsneliai“ , - portalui ,,Cnet“ pasakoja garsus šefas.

Kitas tinkamas kepti ant grotelių žuvis šefas įvardina sardines ir kardžuves, kurios, garsaus šefo teigimu, taip pat turi intensyvų skonį ir išlaiko tinkamą formą gaminant žuvis aukštoje temperatūroje.

Grilinta žuvis

Prieš gamindami maistą griliuje, marinuojate daugumą baltymų turinčių maisto produktų – vištieną, kiaulieną, jautieną. Vis dėlto patariama žuvies nemarinuoti prieš kepant griliuje, ypač turint omenyje intensyvius marinatus su įvairiais priedais. Kadangi žuvis yra tokios subtilios tekstūros, žuvies mėsa gali subyrėti kepama, jei į ją bus prisisunkę per daug marinato. Daugumai ant grotelių keptų žuvų tinka paprastas paprieskoniavimas likus keletai valandų iki žuvies kepimo. Žuviai pagardinti galite naudoti natūralius žuvies prieskonius ar džiovintas prieskonines žoleles: rozmariną, persiladą, baziliką, petražoles krapus ir kitas žoleles. Kadangi žuvų, kepamų ant grotelių, skonis ir taip yra pakankamai intensyvus, nereikia žuvies skonio apsunkinti marinatais. Maisto ekspertė Karen Berner, prieš pradedant kepti žuvį griliuje, tuir dar vieną svarbų patarimą.

,,Prieš apdorojant ir kepant žuvį ant grotelių, apvyniokite žuvį popieriniais rankšluosčiais arba virtuviniu rankšluosčiu, tam, kad atsikratytumėte drėgmės pertekliaus ir padėkite nusausintą žuvį šaldytuvą“ , - teigia ji portalui ,,Delish“.*

,,Prieš apdorojant ir kepant žuvį ant grotelių, apvyniokite žuvį popieriniais rankšluosčiais arba virtuviniu rankšluosčiu, tam, kad atsikratytumėte drėgmės pertekliaus ir padėkite nusausintą žuvį šaldytuvą“, - teigia ji portalui ,,Delish“.* Karen teigia, jog jei žuvis bus drėgna, ji tinkamai neiškeps, todėl vienos žuvies vietos gali būti daugiau, o kitos – mažiau iškepusios.

Grilinta žuvis

Daugybė ant grotelių paruoštų žuvų receptų reikalauja, kad žuvies oda būtų pašalinta. Tai puikiai tinka, jei, pavyzdžiui, tai yra stora ir pakankamai tvirta žuvis, tarkime, lašiša. Tačiau kepimas ant grotelių yra intensyvus kepimo būdas. Jei norite, kad filė nesugriūtų, kai ją apverčiate, kepdami palikite žuvies odą. Tai padeda išlaikyti žuvį stangrią. Kai kurių žuvų, pavyzdžiui, upėtakių ar skumbrių, oda yra plona, o kepant ant grotelių ji tampa labai traški. Šias odeles net galima valgyti, vis dėlto odoje prisikaupia nemažai kancarogeninių medžiagų, todėl dauguma sveikos mitybos ekspertų pataria nevalgyti keptos žuvies odos. Tvirtesnės odos žuvys, tokios kaip lašiša ir otas, geriausiai tinkamos valgyti be jų odos. Tokias žuvis baigę kepti, galite švelniai nuimti žuvies odą.

Būtina tinkamai paruošti kepsninę

Svarbu pradėti kepimo ant grotelių procesą nuo švarios kepsninės. Kepimo grotelės su seno maisto likučiais ir nešvarumais gali suteikti jūsų maistui nepageidaujamo skonio. Be to, užsilikę maisto gabaliukai – tikra bakterijų buveinė. Prieš pradėdami kepti ant grotelių, atlikite šiuos paprastus veiksmus: užkurkite kepsninę ir pašildykite maisto groteles, vėliau šepetėliu išvalykite groteles, kad pasišalintų nešvarumai. Tuomet atsargiai išimkite groteles ir nuvalykite jas drėgna šluoste. Tai užtikrins, kad ant grotelių susidariusios apnašos ir dulkės bus tinkamai nuvalytos. Vėliau užtepkite augalinio aliejaus ant maisto grotelių ir pasiruoškite kepti ant grotelių. Prieš kepant žuvį, įsitikinkite, kad kepsninė yra pakankamai karšta.

Labai dažnai žmonės bando kepti žuvį ant netinkamai įkaitusios kepsninės. Jei žuvies filė ar visa žuvis dedama ant grotelių virš nepakankamos ugnies, nebus gaunamas malonaus skonio minkštimas, o žuvies pakraščiai galiausiai prilips prie grotelių. Dar viena svarbi grilinimo taisyklė – neversti žuvies į kitą pusę per anksti ar per dažnai. Jei tinkamai įkaitinsite kepsninę, žuvį turėtumėte apversti tik vieną kartą, įpusėjus kepimo procesui. Jei jūsų kepsninė yra pakankamai karšta ir žuvis prilimpa, kai bandote ją apsukti, gali būti, kad dar ne laikas ją apsukti. Verčiau palikite filė keletą minučių kepti, prieš bandydami ją apversti.

Kepimas ant grotelių – ne vienintelis būdas iškepti žuvį griliuje

Tokias subtilaus skonio žuvis, kaip tilapija, menkė ir plekšnė, galima kepti ant grotelių, tačiau geriausia, jei jos kepamos ant folijos. Žuvies kepimas ant aliuminio folijos padeda apsaugoti žuvies struktūrą, išlaikant drėgmę ir neleidžiant žuviai sulipti. Folija padeda žuviai kepti savo pačios garuose ir leidžia žuvims sugerti folijos pakuotėje esančių žolelių ir prieskonių skonį. Norėdami kepti žuvį folijoje, suplėšykite dvi folijos dalis, kurių dydis yra ne mažesnis kaip 10 x 10. Tepkite folijos gabalėlių vietas, kurios liečiasi su žuvimi, naudodami aliejų arba sviestą. Į riebalais išteptą foliją įdėkite žuvies, daržovių, žolelių, citrusinių vaisių ir aromatinių medžiagų mišinį. Ant žuvies ir daržovių uždėkite antrą folijos gabalėlį ir užlenkite galus, kad apgaubtumėte maišelį. Uždėkite vieną grotelių pusę ant vidutinio stiprumo ugnies, o ant neuždegtos pusės padėkite žuvies folijos pakelius. Folijos paketėlis neturi būti kaitinamas tiesiogiai. Leiskite taip kepti žuviai apie 8-10 minučių. Šį metodą taip pat galite naudoti kepdami krevetes ir jūrų šukutes, tačiau jas reikia kepti tik 5–7 minutes. Paketėlius iškepus išimkite iš kepimo grotelių. Prieš patiekdami patiekalą, atsargiai atidarykite folijos paketėlius peiliu.

Grilinta žuvis

Jeigu kepate mažas jūros gėrybes, pavyzdžiui, krevetės ir šukutės, be abejo, galite jas kepti ant grotelių, bet kas nori jas nuolat vartyti ar rizikuoti, kad jos nukristų į atvirą ugnį? Suvijus tokias jūros gėrybes ant iešmo, viskas bus daug lengviau. Išvengsite jas pamesti, o jūs turėsite tik vieną ar du kartus apversti iešmus, užuot linkę prie kiekvienos krevetės ar šukutės atskirai. Kitas būdas išvengti žuvų subyrėjimo yra naudoti žuvų krepšelį. Jų yra įvairių formų ir dydžių, tačiau jų principas yra tas pats: įdėkite žuvį į krepšį Užuot apvertę pačią žuvį, apversite krepšį, kuriame laikoma žuvis, kad ji išliktų saugi ir nesugriūtų.

Išbandykite lašišos ir tuno kepsnius grilyje

Grilyje kepta lašiša su pistacijų-baziliko sviestu

Ingredientai:

1 puodelis šviežių baziliko lapų
0,3 puodelio keptų pistacijų
1 šaukštas šviežių citrinų sulčių
2 skiltelės česnako
6 šaukštai sviesto
druskos
pipirų
6 gabaliukai lašišos filė, 2,5 cm storio
1 šaukštas aliejaus kepimui

Gaminimo būdas:

Virtuviniame kombaine sumaišykite baziliką, pistacijas, laimo sultis, česnaką, sviestą ir žiupsnelį druskos ir pipirų. Uždenkite ir maišykite, kol bazilikas ir pistacijos bus susmulkinti. Abi žuvies puses patepkite aliejumi. Pabarstykite filė druska ir pipirais. Kepkite neuždengtame grilyje virš vidutinio karščio anglių 4-6 minutes, kartą apversdami. Patiekite su pistacijų-baziliko sviestu.

Tuno kepsneliai, kepti ant griliaus su šparaginėmis pupelėmis

Ingredientai:

Citrinos, skiltelės
Česnakai, 1
Juodieji pipirai, malti
Migdolai, 50 gramų
Pomidorai, konservuoti savo sultyse, 400 gramų
Svogūnai, 1 vienetas
Tunas, 500 gramų
Alyvuogių aliejus, 2 valgomieji šaukštai
Aliejus
Čili, 1 vienetas
Šparaginės pupelės, konservuotos
Raudonieji pipirai, 2 vienetai
Vyno actas, baltasis

Gaminimo būdas:

Susmulkinti svogūną, česnaką, pomidorus, raudonuosius bei čili pipirus. Sumaišyti visus ingredientus, išskyrus tuną, ir kepinti apie 15 min. keptuvėje su šiek tiek aliejaus. Tuną, supjausčius į 4 vienodo dydžio kepsnelius ir pagardinus prieskoniais, apkepti grilyje (abi puseles po 3 min.).
Patiekti ant šparaginių pupelių su pasigamintu daržovių padažu ir citrinos skiltelėmis.

Užsakymo nr.: PT_87678815