Žuvis – pagalbininkė stojant į kovą su silpnais ir trapiais nagais

Išorinis nagų stiprinimas nepagelbės, jei mūsų organizmas bus nusilpęs. Mūsų nagų būklė yra organizmo indikatorius, rodantis, kokių vitaminų ir mikroelementų mums stinga. Žuvys savyje talpina organizmui stiprinti būtinų medžiagų kompleksą, kuris padeda sutvirtinti nagus, atstatyti jų sveikatą ir apsaugoti nuo lūžinėjimo. Žuvis – puikus baltymų šaltinis, o baltymai yra statybinė organizmo medžiaga, kuri yra būtina tvirtų nagų formavimuisi. Reikiamas kiekis baltymų užtikrina stipresnių nagų būklę ir greitesnį nagų augimą. Jei pastebite, jog nagai labai lėtai auga, o užaugę dažnai lūžinėja, ko gero, jūsų organizmui trūksta baltymų, kurių trūkumą gali atstatyti žuvies vartojimas. Visų rūšių žuvyse randami ne tik baltymai, bet ir vitaminai, tokie kaip vitaminas A, D, E, vitaminas B1, B12, B6. Šių vitaminų trūkumas gali sąlygoti nagų lūžinėjimą, skilimą, sluoksniavimąsi. Jei pastebėjote, jog nagai yra linkę sluoksniuotis, jums, ko gero, trūksta vitamino D ir E, o jei regite išgaubą į viršų nagą (šaukštelio formą), tuomet galima spėti, jog organizme yra didelis vitamino B trūkumas. Žuvyse esančios mineralinės medžiagos magnis, fosforas ir kalis taip pat stiprina nagų būklę. Vis dėlto pats nepakeičiamiausias ,,vaistas“ silpniems nagams yra žuvyje randamos omega-3 riebalų rūgštys, kurios ne tik stiprina nagus, bet ir apsaugo juos nuo uždegiminių procesų, užtikrina nagų plokštelės tvirtumą ir mažina nagų lūžinėjimo galimybę.

Kokios žuvys turi daugiausiai naudingų nagų būklei medžiagų?

Daugelis žuvų turi nagų augimui ir stiprinimui naudingų elementų, tačiau yra išskiriamos kelios žuvys, kurios yra pačios naudingiausios norint atstatyti nusilpusių nagų būklę. Pirmojoje vietoje – lašiša. Lašiša yra ne tik be galo gardaus skonio žuvis, bet taip pat ir žuvis, kuri pasižymi vitaminų bei mineralų gausa. Rebecca Kazin, Vašingtono dermatologinės lazerinės chirurgijos instituto specialistė portalui ,,Health“ pasakoja, jog lašiša yra geras baltymų, biotino ir omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, stiprinantis nagų būklę*. ,,Baltymai ir biotinas padeda užkirsti kelią nagų lūžinėjimui, o lašišoje esančios omega-3 riebalų rūgštys padeda išvengti uždegiminių procesų ir apsaugo nagus nuo nagų plokštelės pakitimų: spalvos pokyčių, iškilimo, susiraukšlėjimo“, - pasakoja specialistė. Lašiša naudinga ne tik nagams, tačiau ir plaukams bei odai, todėl ne veltui yra vadinama ,,grožio“ žuvimi. Norint susigrąžinti plaukų ir odos spindesį bei sutvirtinti nagus, patariama lašišą dažniau įtraukti į savo mitybos racioną. Kita žuvis, kuri taip pat gerina nusilpusių nagų būklę, yra tunas. Nors tune yra kiek mažiau omega-3 riebalų rūgščių, ši žuvis pasižymi dideliu vitamino B ir D kiekiu. Vitaminas B apsaugo nagus nuo formų ar spalvos pakitimų, o vitaminas D užtikrina, jog nagai nelūžinėtų ir neskilinėtų. Taip pat tunuose yra didelis kiekis jodo. Reguliariai vartojant šią žuvį galima išvengti skydliaukės sutrikimų, kurie atsiranda dėl šio mikroelemento trūkumo. Skydliaukės sutrikimai taip pat atsiliepia nagų būklei – jie tampa nebe tokie tvirti, pakinta jų spalva, dažniau lūžinėja. Norint sustiprinti nagus, svarbu žinoti, jog tuną geriausią valgyti žalią, vos pašildytą ar konservuotą su aliejumi – vartojant žuvį šiais būdais, yra išsaugomos vertingiausios tuno savybės. Tokiu būdu išsaugomi žuvyje esantys vitaminai ir mineralinės medžiagos, todėl gerėja nagų būklė.

* Kiera Aaron ,,12 Foods for Stronger Nails and Thicker Hair,“ The Health, paskelbta 2017 lapkritį. https://www.health.com/beauty/12-foods-for-stronger-nails-and-thicker-hair

Tunas, ungurys, eršketas ir lašiša – riebios žuvys. Nors teigiama, jog riebios žuvys, norint sustiprinti nagus, yra tinkamiausios, liesesnės žuvys taip pat gerina nagų būklę. Tokios neriebios žuvys kaip menkės, plekšnės, ešeriai ar starkiai taip pat tinkami norint sustiprinti nagus. Šiuose žuvyse yra daug aukštos kokybės baltymų, vitamino B6 bei B12, taip pat seleno. Selenas – vienas iš pagrindinių mikroelementų antioksidantų, kurio trūkstant pasireiškia organizmo nusilpimas, taip pat pastebima ir suprastėjusi nagų būkle. Geriausiai selenas įsisavinamas per maisto produktus, todėl verta dažniau valgyti seleno turintį maistą, tarp jų ir liesas žuvis. Papildžius organizmą seleno atsargomis, nagų būklė ženkliai pagerėja – jie kur kas sparčiau auga, yra stipresni, mažiau lūžinėja.

Nors žuvų pasirinkimas ir jų paruošimo būdas yra įvairus, yra žmonių, kurie žuvies nemėgsta. Tam, jog nebūtų prarasta daugybę organizmui reikalingų elementų, gaunamų vartojant žuvies produktus, galima vartoti žuvų taukus. Žuvų taukus galima vartoti tiek geriamus, tiek kapsulių pavidalu. Žuvų taukuose esančios omega-3 riebalų rūgštys ir vitaminai D ir E - stiprių nagų palydovai, todėl reguliariai vartojant žuvų taukus, pagerėja nagų būklė, jie tampa stipresni, atsparesni aplinkos poveikiui.

Kiek ir kaip valgyti žuvį, kad sustiprėtų nagai?

Žuvies valgymas gerina ne tik nagų, bet ir viso organizmo būklę. Vis dėlto nebūtina kiekvieną dieną valgyti žuvį, jei tam nėra poreikio. Pakanka valgyti žuvį bent tris kartus per savaitę, kad gautume žuvyje esančių naudingų vitaminų (A, B, D, E), mikroelementų bei omega-3 riebalų rūgščių kiekį. Tokiu būdu žuvies patiekalai nepabos, taip pat džiaugsimės paaugusiais, sustiprėjusiais ir pagražėjusiais nagais.

Svarbu ne tik išsirinkti nagų grožiui puoselėti tinkamiausias žuvis, bet ir išsaugoti žuvyje esančius vitaminus ir mineralus ją gaminant. Reikėtų atsisveikinti su tokiais žuvies apdorojimo būdais, kaip kepimas tešloje, skrudinimas ar gruzdinimas. Tokiu būdu ruošiant žuvį ne tik prarandama dalis naudingųjų medžiagų, bet ir susidaro kancerogeninės medžiagos, kurios gali pakenkti organizmui. Norint sustiprinti žuvies teikiamos naudos efektyvumą, patartina žuvį paruošti kuo natūralesniu būdu: virti vandenyje, troškinti, garinti ar paruošti žuvį naudojant konvekcinę krosnelę. Tokiu būdu gaminant žuvies patiekalus ne tik atskleidžiamas natūralus žuvies skonis, bet ir išsaugomos žuvyje esančios naudingos medžiagos.

Padidinti žuvies patiekalų teikiamos naudos nagams efektyvumą galima pasirinkus patiekalus, į kuriuos įeina ir kiti naudingi nagų sveikatai produktai. Pavyzdžiui, vitamino C, kuris taip pat yra svarbus nagams ir mažina nagų sluoksniavimąsi, yra tokiuose produktuose kaip uogos, citrusiniai vaisiai, įvairių spalvų daržovės. Geležies, kuri taip pat yra svarbi nagams ir atkuria nago struktūrą ir suteikia nagų plokštelei tvirtumo, yra ankštinėse daržovėse, petražolėse, riešutuose, burokuose. Sieros, kuri užkerta kelią nagų uždegimams ir suteikia nagams sveiko blizgesio, yra grūduose, kiaušiniuose, brokoliuose. Šiuos vitaminų turinčius maisto produktus verta kombinuoti ir atrasti gardžius skonius.

Pateikiame kelis receptus, kurie pagelbės norint iš vidaus atstatyti nagų būklę

Lašiša užtikrina reikalingą baltymų, omega-3 rūgščių ir vitamino B kiekį, o brokoliuose randamas cisteinas, kalis ir fosforas daro nagus tvirtesnius ir atsparesnius lūžinėjimams. Granatuose esantis vitaminas C taip pat gerina nagų būklę ir mažina nagų sluoksniavimąsi.

Garinta Lašiša su brokoliais

Ingredientai:

  • Lašiša 500 g
  • Krapai
  • Rupi jūros druska3 šaukštai
  • Brokoliai 1 vnt.
  • Alyvuogių aliejus
  • Granatai 1 vnt.

Gaminimo būdas:

Lašišą pasūdykite, pabarstykite cukrumi ir smulkiai kapotais krapais. Padėkite parai į šaldytuvą sūdytis. Kitą dieną nuplaukite druską nuo žuvies, bet krapų nekrapštykite. Jie suteiks žuviai malonų aromatą. Supjaustykite porcijomis. Užvirkite garpuodį, sudėkite žuvį ir virkite 7-10 minučių. Prieš tai pasigaminkite brokolius. Nuskabykite gražias šakutes nuo koto, užpilkite verdančiu vandeniu ir uždengę palaikykite 10 minučių. Perliekite labai šaltu vandeniu. Brokolius kiek įmanoma nusausinkite, palaistykite aliejumi ir dėkite iki 230 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 10 minučių. Prieš tiekiant į stalą pabarstykite granato sėklomis. Lašišą pašlakstykite aliejumi.

Tuno ir pomidorų salotos

Tune esantis vitaminas D neleidžia nagams lūžinėti, sustiprina juos, o pomidoruose esantis vitaminas A (retinolis) spartina nagų augimą.

Ingredientai:

  • 2 indeliai vyšninių pomidorų, perpjautų perpus
  • 1 mažas raudonas svogūnas, smulkiai supjaustytas
  • 1 puodelis baziliko lapų
  • 1/4 puodelio susmulkintų petražolių
  • 425 g skardinė tuno aliejuje
  • 2 šaukštai raudonojo vyno acto
  • 1 šaukštelis garstyčių

Gaminimo būdas:

Sudėkite pomidorus, svogūnus, bazilikus ir petražoles į didelį dubenį. Išpilkite aliejų nuo tuno. Sumaišykite tuną su raudonojo vyno actu ir garstyčiomis. Sudėkite visą tuną į salotas. Taip pat sudėkite likusius ingredientus ir švelniai viską pamaišykite. Patarimas: Susukite pagamintas salotas į tortiliją. Apibarstykite skaniu sūriu. Susukite ir skrudinkite 2-3 minutes.

Užsakymo nr.: PT_87399251