Šiek tiek apie tai, kaip išgaunami žuvų taukai

Kadaise buvo įprasta, kad daugiausia žuvų taukų buvo išgaunama iš menkių kepenų, o jų gamybai buvo naudojami lašišinių žuvų raumenų audiniai, įvairios riebios žuvys – skumbrė, silkė, ungurys, upėtakis. Šiuo metu gaminant žuvų taukus dažniausiai naudojami žuvies likučiai po išdorojimo. Taip tausojami gamtiniai resursai ir neišmetamos tonos naudingomis medžiagomis pasižyminčių žuvies likučių. Patys švariausi ir daugiausiai maistingų medžiagų išsaugantys žuvų taukai dažniausiai yra gaminami iš sužvejotų švariose jūrose smulkių žuvų. Gamintojai naudoja įvairias žuvų taukų išgavimo technologijas, nuo kurių priklauso žuvų taukų grynumas ir maistingumas. Kruopščiai apdorojus žuvies likučius, išgaunami žuvų taukai ir taip jie atsiranda vaistinėse.

Žuvų taukai - imuninės sistemos sargas

Šiandieniniame kontekste, kuomet pasaulyje siaučia klastingasis koronavirusas, privalu rūpintis savimi ir stiprinti organizmą. Sveikas gyvenimo būdas, subalansuota mityba ir organizmo praturtinimas naudingomis medžiagomis yra geriausias imuniteto stiprinimo būdas. Žuvų taukuose esančios naudingos medžiagos padeda kovoti organizmui su virusais, todėl reguliariai vartojant žuvų taukus, stiprėja imuninė sistema, žmogus rečiau serga. Žuvų taukuose esantys vitaminai A ir D puikiai padeda imuninei sistemai prižiūrėti mūsų organizmą. Žuvų taukų sudėtyje esančios omega-3 riebalų rūgštys, kurių žmogaus organizmas nėra pajėgus pasigaminti pats, taip pat stiprina imunitetą ir neleidžia jam nusilpti. Dažnu atveju omega-3 riebalų rūgščių stygius organizme reiškia imuniteto nusilpimą: įvairias ligas, silpnumą, plaukų slinkimą, nagų lūžinėjimą. Praturtinus organizmą omega-3 riebalų rūgštimis, pagerėja žmogaus savijauta, sustiprėja imuninė sistema, žmogus tampa žvalesnis, našesnis, darbingesnis.

Tinkamai funkcionuojanti nervinė sistema

Slogi nuotaika, kylantis susierzinimas, depresija, nemiga, atminties suprastėjimas – visa tai gali signalizuoti, jog sutriko žmogaus nervinė sistema. Norint palaikyti tinkamą nervinės sistemos funkciją, būtina užtikrinti, jog organizmas gaus reikiamą vitaminų ir mikroelementų kiekį. Žuvies taukuose esantis vitaminas D padeda pagerinti nervinės sistemos veiklą – gerina atmintį, mažina depresiją ir kitus nuotaikos sutrikimus. Vitaminas D taip pat padeda kovoje su nemiga, todėl vartojant tinkamą kiekį šio vitamino, lengviau užmiegama, miegas tampa gilesnis. Žuvų taukų sudėtyje esančios omega-3 riebalų rūgštys taip pat labai svarbios smegenų ir nervų sistemos veiklai. Šios rūgštys pagerina bendrą žmogaus savijautą, pasitarnauja įveikiant stresą, slopina agresyvumą, padeda depresijos atvejais.

Pagerėjusi odos, plaukų, nagų būklė

Žuvų taukuose esantys vitaminai ir mikroelementai gerina odos būklę, stiprina plaukus, daro nagus tvirtesnius. Žuvų taukuose esantis vitaminas A skatina odos atsinaujinimą, lėtina senėjimo procesus, todėl oda ilgiau išlieka jaunatviška, mažėja priešlaikinių raukšlių atsiradimas. Vitamino A stygių išduoda tokie odos pakitimai kaip išsausėjusi, šerpetojanti oda, taip pat lūžinėjantys plaukai, trupantys, besisluoksniuojantys nagai. Vitaminas D itin naudingas plaukų ir nagų sveikatai - padeda sukurti naujus plaukų folikulus, todėl plaukai tampa tankesni, puresni, be to, stiprina nagus, skatina jų augimą. Omega-3 riebalų rūgštys taip pat yra be galo svarbios norint išlaikyti plaukų grožį. Šios medžiagos maitina plaukų folikulus ir stabdo plaukų retėjimą. Ypatingosios rūgštys taip pat stiprina nagų plokšteles ir apsaugo nagus nuo lūžinėjimo. Omega-3 riebalų rūgštys naudingos ir odai – drėkina ir maitina odą bei apsaugo ją nuo senėjimo procesų.

Gerinamas protinis darbas

Žuvų taukuose esančios naudingosios medžiagos taip pat teigiamai veikia protinį darbą – jis tampa našesnis, produktyvesnis. Mokslinis tyrimas, atliktas JAV, skelbia, kad omega-3 riebalų rūgštys, kurių gausu žuvies taukuose, yra gyvybiškai svarbios palaikant normalią smegenų funkciją (1). Šios rūgštys padeda išsaugoti ląstelių membranų sveikatą ir palengvina ryšį tarp smegenų ląstelių, todėl padeda dirbantiems protinį darbą ir didina koncentraciją. Remiantis atlikto tyrimų duomenis, įrodyta, jog gyvūnai, kurie yra maitinami maistu, kurio sudėtyje nėra omega-3 riebalų rūgščių, patiria atminties trūkumų, jiems tampa sunkiau susikoncentruoti, jie pasidaro vangesni, mieguistesni. Ši rūgštis yra labai svarbi atminčiai, mąstymui bei susikaupimui. Vartojant žuvų taukus, kuriuose yra omega-3 riebalų rūgščių, pagerinimas mąstymo tempas, tampa lengviau susikaupti ir atlikti svarbias, didelės koncentracijos reikalaujančias užduotis.

Širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikos priemonė

Vartojant žuvų taukus sumažėja tikimybė susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, ypač mažinama rizika susirgti ateroskleroze. Žuvų taukuose esančios medžiagos padeda palaikyti normalų kraujo spaudimą ir sumažina cholesterolio kiekį kraujyje. Žuvų taukai yra prevencinė priemonė nuo insulto ar infarkto, taip pat mažina kraujagysles pažeidžiančius uždegiminius procesus.

Sveikesnės akys

Omega-3 riebalų rūgštys, kurių gausu žuvų taukuose, stiprina regėjimą ir saugo akis nuo dažniausiai pasitaikančių ligų. Žuvų taukų vartojimas apsaugo nuo klastingos akių ligos glaukomos, taip pat nuo geltonosios dėmės degeneracijos. Žuvų taukų naudingosios medžiagos taip pat stabdo akies ląstelių senėjimą, todėl apsaugo nuo su amžiumi susijusio regėjimo suprastėjimo. Norint palaikyti normalų regėjimą, būtina reguliariai vartoti žuvų taukus.

Nauda nėščioms moterims ir augančiam vaiko organizmui

Besilaukiančioms kūdikio moterims itin reikalingos omega-3 riebalų rūgštys, kurios yra svarbios kūdikio vystymuisi. Nėštumo metu vaisius pasisavina omega-3 riebalų rūgštis iš motinos organizmo, todėl svarbu užtikrinti tinkamą šių rūgščių kiekį organizme. Omega-3 riebalų rūgštys užtikrina sklandų organizmo augimą ir smegenų vystymąsi. Svarbus ir vitaminas A, kurio trūkumas gali sąlygoti nuovargį, odos šerpetojimą, prastą regėjimą. Reikiamas kiekis vitamino A gerina vaiko regėjimą, saugo nuo odos ligų ir stiprina imunitetą. Vitaminas D taip pat labai svarbus vaiko augimo procese – jis stiprina kaulus ir dantis.

1 Freydis Hjalmardottir, ,,Omega-3 Supplement Guide: What to Buy and Why“, Healthline, paskelbta 2020 m. sausio 9 d. https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-supplement-guide

Pateikiame kelis receptus, kurių vienas pagrindinių ingredientų - žuvų taukai.

Energiją suteikiantis kokteilis su vaisiais ir žuvų taukais

Šis kokteilis suteikia žvalumo, todėl puikiai tinkamas gerti rytais. Žuvų taukai praturtina organizmą reikalingomis medžiagomis, o vaisiai energizuoja ir kokteiliui suteikia malonų skonį.

Sudedamosios dalys:

  • 1 obuolys,
  • 1 žalioji citrina,
  • 1 apelsinas,
  • 1 bananas,
  • sauja bazilikų,
  • 60 ml vandens,
  • 15-20 ml (3-4 šaukšteliai) skystų žuvų taukų.

Gaminimo eiga:

Vaisius nuplaukite, jei reikia – nulupkite. Jų gabaliukus dėkite į plaktuvą, įpilkite vandens ir suplakite. Prieš baigiant plakti, įpilkite žuvų taukus. Pateikite stiklinėse. Jas dekoruokite citrinos riekele ar bazilikų lapeliais. Į sveikatą!

Brusketa, pagardinta žuvų taukais

Kiek netradicinis būdas, kaip paįvairinti savo mitybą.

Sudedamosios dalys:

  • itališka duona
  • nedidelis indelis tepamo grietinėlės sūrio
  • 2 šaukštų citrinų skonio žuvų taukų
  • riekė moliūgo
  • cukinija
  • vynuogės
  • šlakelis citrinų sulčių
  • šlakelis alyvuogių aliejaus
  • druska

Gaminimo eiga:

Duoną supjaustome riekėmis ir paskrudiname orkaitėje, kad gražiai parustų ir taptų traški. Moliūgą supjaustome riekėmis, pašlakstom alyvuogių aliejumi ir apie 20 min. kepame orkaitėje, įkaitintoje iki 200C. Cukiniją plonai supjaustom, sudedam į dubenį, įspaudžiam citrinos sulčių ir druskos įdedam.

Paliekame pasimarinuoti. Gaminame užtepėlę. Sūrį galime rinktis patį įvairiausią: tiesiog minkštą ožkos, arba fetos, arba švelnų grietinėlės tepamą sūrelį. Sukrečiame į dubenį, įpilame 2 šaukštus žuvų taukų, įdedame druskos, šiek tiek pipiro ir viską gerai išmaišome iki vientisos masės.

Gaminame brusketas – ant paskrudusios duonos tepam užtepėlę, ant viršaus dedame moliūgo, cukinijos ir per pusę perpjautų vynuogių (kauliukus išimam, jei jų yra). Ant viršaus dar pašlakstom citrinų skonio žuvų taukų.

Užsakymo nr.: PT_87341077