Susipažinkite su Edgaru, kūrybingu tėvu ir vyru, auginančiu mažą berniuką, dirbančiu vienoje iš pirmaujančių Baltijos šalyse tatuiravimo ir kosmetinio tatuiravimo (PMU) kompanijų „Baltik Body Art. Edgaras tikina: „Šiuo metu neįsivaizduoju savo gyvenimo be sūnaus Jono. Edgaras kalba apie tėčio ir mamos vaidmenį vaiko gyvenime, disciplinos ir linksmybių balansą bei kokybiško laiko, leidžiamo kartu su vaiku, svarbą.

1. Ar visada žinojote, kad turėsite vaikų?

Visada norėjau turėti vaikų, bet niekada nežinai, kaip gali susiklostyti tavo šeimos likimas. Yra daug žmonių, kurie gyvena kartu ilgą laiką, puoselėja laimingus santykius ir svajoja apie tai, tačiau dėl tam tikrų priežasčių jie negali susilaukti kūdikio. Dabar aš jau neįsivaizduoju savo gyvenimo be mažojo Jono.

2. Kaip jautėtės tą akimirką, kai sužinojote, kad jūsų žmona laukiasi kūdikio?

Buvau šokiruotas. Žinoma, gerąja prasme. Žmona man pasakė prieš vakarienę, bet nesu tikras, ar tą vakarą ką nors valgiau. Galvojau, koks aš būsiu tėvas.

3. Kokie yra tėčio ir mamos vaidmenys vaiko gyvenime? Kuo jie skiriasi?

Nemanau, kad vaidmenys labai skiriasi. Žinoma, mama visada bus ta, kuri suteiks jam motiniškos šilumos, kai jos reikės. Tai natūralu. Visada stengsiuosi išlaikyti tą pusiausvyrą ir pasakyti vaikui, kad jis turi būti stiprus ir kad mažas nubrozdinimas ant alkūnės - nieko rimto. Galų gale, mes abu norime pamatyti, kaip jis užauga geru ir sąžiningu žmogumi. Žinoma, reikės įdėti daug pastangų. Turime jam rodyti pavyzdį, būti jo idealais.

Labai svarbu parodyti vaikui, kas yra teisinga, o kas ne. Taip pat, turime palikti pakankamai erdvės tyrinėti, atrasti ir išbandyti kai kuriuos dalykus.

4. Mamos ir vaiko ryšys yra natūralus. Ar tėčiams sunkiau užmegzti tą ryšį? Kaip sekasi jums?

Žinojau, kad kūdikiai paprastai turi stipresnį ryšį su savo mamomis. Mūsų atveju, viskas taip ir buvo. Bet nelaikiau to problema. Džiaugiausi dėl jų ryšio ir buvau kantrus. Vėliau, kai Jonas sulaukė 2 metukų, mūsų ryšys stiprėjo kiekvieną dieną. Vaikas po truputį ėmė kalbėti, radome bendros veiklos. Manau, kad vienu metu mes tiesiog pradėjome geriau vienas kitą suprasti.

5. Kas yra svarbiausia santykiuose su vaikais?

Svarbiausia su jais kasdien praleisti bent šiek tiek kokybiško laiko ir nuoširdžiai bei atvirai bendrauti. Manau, normalu, kad kartais mieliau norisi žiūrėti televizorių ar daryti ką nors kita, nei žaisti „Lego su vaiku.

Nereikia apsimesti, kad labai smagu žaisti „Lego”, ypač kai jums virš 30. Viskas gerai. Svarbiausia – leisti laiką kartu.

Juss ir jūsų vaiką skiria didelis amžiaus skirtumas, jūs turite skirtingus prioritetus ir pomėgius, tačiau svarbu su vaikais leisti laiką kokybiškai, pasikalbėti, atsakyti į jų klausimus ir leisti jiems jaustis patogiai kalbantis bet kokia tema.

6. Ar svarbu skirti laiko tik tėčio ir vaiko laisvalaikiui?

Nebūtina leisti laiką vieniems. Svarbiausia – kokybiškai leisti laiką kartu. Turėti kokių nors bendrų pomėgių. Mano žmona veda sūnų į gimnastiką, o aš – į baseiną. Kartą pasiimdamas Joną supratau, koks jis po to laimingas.

Taigi, pagalvojau, kodėl turėčiau praleisti vakarą namuose, kai galiu pasiimti jį su savimi ir gerai praleisti laiką kartu.

Vaikui tikrai smagu nuolat užsiimti kokia nors veikla kartu su tėvais.

7. Kaip jūs išreiškiate meilę savo vaikui?

Stengiuosi juo rūpintis visose situacijose, kai jam manęs reikia. Tai svarbiausia. Aš jį apkabinu ir bučiuoju tikrai dažnai. Gal net per dažnai.

8. Kaip palaikote ryšį su savo vaiku? Ką veikiate kartu?

Stengiamės kartu surasti naujų veiklų. Kaip jau sakiau, šiuo metu tai gimnastika ir baseinas. Stengiuosi jam parodyti vis daugiau skirtingų sporto rūšių ir kitokios veiklos. Mes tai darome kartu. Tik taip jis gali suprasti, kas jam tikrai patinka. Be to, tokiu būdu stiprėja ir mūsų santykis.

9. Koks yra jūsų mėgstamiausias prisiminimas kartu su vaiku?

Sunku išsirinkti vieną. Galbūt daugiausiai jų yra iš mūsų kelionių kartu. Keliaudami dažniausiai būname labiau atsipalaidavę, praleidžiame daugiau laiko kartu. Gal ir ne mano mėgstamiausias, bet vienas smagiausių prisiminimų yra iš pirmosios kelionės į Turkiją, kai sūnui tebuvo 6 mėnesiai. Aš gulėjau ant gulto šalia baseino ir tiesiog pakėliau jį aukštai dviem rankomis, o jis tuo metu atpylė ant manęs. Visi smagiai juokėsi.

10. Kas yra tobula pusiausvyra tarp disciplinos ir linksmybių?

Linksmybės jo amžiuje - prioritetas. Taip ir turi būti.

Žinoma, mes norime sukurti tam tikras taisykles. Norime, kad jis žinotų, jog turi ir tam tikrų pareigų. Pavyzdžiui, jei jis padarė didelę netvarką savo kambaryje, o atėjęs prašo manęs žiūrėti animacinius filmukus - to nebus. Kai susitvarkys savo kambarį, tuomet ir pasikalbėsime. Taip po truputį jis pradėjo geriau mane suprasti.

11. Ar yra kažkas, ką tėtis gali duoti vaikams, ko mama negali?

Mamos yra viskas. Labiausiai už viską esu dėkingas savo mamai Erikai ir žmonai Gintarei. Joms jaučiu didžiausią pagarbą.

Aš žinau, kiek daug jos gali padaryti dėl savo vaikų, todėl esu tikras, kad nėra nieko, ko jos negalėtų.