Vyras, netrukus tapsiantis tėvu, šią būseną internalizuoja, rodo rūpestį ir tampa kažkuo nauju. Dažnai jis dalijasi šiuo pokyčių laiku su nėščia moterimi, dėl kurio vyras gali pradėti dalytis fizinėmis ir psichinėmis problemomis, dažniausiai priskiriamomis tik moterims. Tėvystė, kaip ir motinystė, reiškia tapti kažkuo nauju, nes nėštumas yra svarbus tiek moterims, tiek vyrams, tai yra pereinamasis laikotarpis tampant motina ir tėvu.

Kai vyras sužino tapsiantis tėvu, pasikeičia visa jo gyvenimo dinamika ir atsiveria naujas pasaulis! Štai keli patarimai, kurie gali jums padėti, jei tėvystės idėja atrodo šiek tiek sudėtinga:
• Nėra vieno atsakymo į sėkmingą tėvystę - raskite tai, kas tinka jums ir jūsų naujagimiui;
• Neslopinkite emocijų, emocijos yra gerai;
• Stenkitės kuo daugiau bendrauti su žmona, nesijauskite vienišas;
• Jei dabar jums sunku su kūdikiu, atminkite - tai tik vienas etapas.

Atsakymas į klausimą „kaip būti geru tėvu“ yra „klausytis ir būti atviram mokymuisi“.

Šarūnas Mazalas

Apie tėvystę paklaustas socialiniuose tinkluose populiarus tėtis ir verslininkas Šarūnas Mazalas pažymi, kad tapimas tėčiu „tai žingsnis į naują gyvenimo etapą. Tapti tėčiu – tai atsisakyti tam tikrų patogumų ir laisvių, kad gautum gerokai daugiau nei smagus laikas su draugais. Tapti tėčiu – tai suteikti gyvenimui didesnę prasmę ir suteikti galimybę sau augti kaip žmogui ir asmenybei. Tai tarsi mokytis amžinoje mokykloje, kurioje įgytų patirčių nesuteikia joks prestižinis universitetas. Natūralu, kad dar vieno žmogaus atsiradimas šeimoje įneša tam tikrų pokyčių: nuo smulkių, tokių, kaip rūpestis maistu ar drabužiais ne tik sau ar žmonai, bet ir vaikams, iki stambių, tokių kaip naujas automobilis ar būstas. Tačiau kiekvienas pokytis mūsų šeimoje priimamas pozityviai ir su naujomis galimybėmis.“

Daug parodo ir vyrų apklausos Lietuvoje rezultatai. Į klausimą „Ar vyrai gali pasirūpinti vaikais taip pat gerai kaip ir moterys?“ teigiamai atsakė net 70,9 procento respondentų.

Apibendrinant galima sakyti, kad nėštumas yra didelių pokyčių laikas, kuris keičia požiūrį į tai, kaip mes suvokiame save kaip vyrus. Iš orientacijos į stiprybę pereiname labiau į globą orientuotą požiūrį.

Turėdami 60 metų patirtį, stebėjome vyriškumo raidą. Todėl drąsiai galime teigti, kad vyriškumas ir rūpestis yra neatsiejami dalykai. Nuo reklamos kampanijų iki produktų „Dove Men + Care“ švenčia šiuolaikinį vyriškumą ir parodo, kad vyrai turi rūpintis savimi.

*Remtasi apklausos duomenimis, kuri buvo paskelbta Dove Lietuva Facebook puslapyje 2021 m. balandžio 9 - 16 dienomis. Respondentų skaičius - 203.

[1] M. Navas, J. García Albea, P. García-Parajuá, Pregnancy in men: Couvade syndrome // European Psychiatry (April, 2017), pp. S415

Užsakymo nr.: PT_87221869