Žvelgdami į duomenis*, susiduriame su konkrečiu požiūriu į vyriškumą. Vyras yra vyriškas, jei jis nerodo savo emocijų aplinkiniams. Paklausus vyrų, ar jie laiko save jautriais, tik 7% atsakė teigiamai. Vyrai, slopinantys savo emocijas, yra tik ledkalnio viršūnė. Kaip matome iš savižudybių duomenų, 2019 m. Lietuvoje iš viso įvyko 658 savižudybės, iš kurių 539 buvo vyrai[1]. Jei emocionalumą ir silpnumo demonstravimą matome kaip neigiamą dalyką, tai slopina šiuos įprastus žmogui jausmus, o tai savo ruožtu gali iššaukti net ir savižudybę.

Emocijos yra dalis to, ką reiškia būti žmogumi, todėl vyrai neturėtų bandyti jų slopinti. Emocijos yra sveiko žmogaus ženklas, o jų išraiška yra pratimas, kurį praktikuoti reikia išmokti visiems. Kaip pažymi socialinių tinklų turinio kūrėja Ugnė Šližienė: „Kuo daugiau esame linkę užsidaryti, „užkonservuoti“ savo emocijas viduje, tuo daugiau negatyvios energijos kaupiasi viduje, ir tuo sunkiau yra valdyti save ištikus kokiai nors krizinei situacijai. Išsikalbėjimas, išsipasakojimas visada padeda šeimai augti, kartu ieškoti sprendimų, kaip galima pakeisti, pagerinti vienos ar kitos pusės emocinę būklę. Kartais sprendimas guli visiškai mums prieš akis, bet užsidėję tylėjimo kaukę, mes tiesiog nuo jo atsiribojame, atsiribojame nuo savo partnerio ir tik didiname problemą.”

Nors vyrų reakcija į gėdos ir nepilnavertiškumo jausmą gali pasireikšti įvairiais būdais, tačiau neigimas ir uždarumas yra dažniausiai pasitaikantys[2]. Įdomu, kad dažnai slepiamos net ir teigiamos džiaugsmo emocijos. Pavyzdžiui, kai vyras gauna išsvajotą darbą, arba jei jam pavyko įgyvendinti kokį nors projektą, prie kurio jis sunkiai dirbo, jis gali jaustis laimingas viduje, visiškai nieko neparodydamas išorėje. Nors tai yra didelė problema, pastebima, kad pamažu vyrų požiūris į emocijas keičiasi. Daugelis supranta, jog tai, kaip mes jaučiamės, nėra kažkas, ką reikia slopinti.

Savo emocijų rodymas turi daugiau teigiamų nei neigiamų aspektų. Santykiai, paremti atviromis emocijomis yra daug stipresni nei tie, kurie yra kupini emocinių paslapčių. Pasitikėjimas ugdo pasitikėjimą, ir tai yra visuotinė tiesa, tinkanti ir kalbant apie emocijas. Leiskite sau atvirauti apie savo jausmus, tai nė kiek nedaro jūsų mažiau vyriškais vyrais. Tiesiog būsite laikomas žmogumi, kuriam kitas žmogus taip pat gali patikėti savo emocijas.

Laikai keičiasi, ir pastebime būtinybę iš naujo apibrėžti savo požiūrį į save, tačiau emocionalumas yra vis dar stigmatizuojamas. Visgi požiūris į tai, kaip vyrai vertina emocionalumą lėtai keičiasi. Šiais laikais santykiuose tampame lygiavertiškesni, o jausmų rodymas yra pirmas žingsnis į šviesesnę ateitį, pilną emocijų!

Turėdami 60 metų patirtį, stebėjome vyriškumo raidą. Todėl drąsiai galime teigti, kad vyriškumas ir rūpestis yra neatsiejami dalykai. Nuo reklamos kampanijų iki produktų „Dove Men + Care“ švenčia šiuolaikinį vyriškumą ir parodo, kad vyrai turi rūpintis savimi.

[1]https://osp.stat.gov.lt/statistiniu-rodikliu-analize?hash=e49b534b-4bda-47ff-a704-7def9f2972ba#/

[2] Hanlon N. Masculinities, Care and Equality. Palgrave Macmillan: 2012. 70 psl.

*Remtasi apklausos duomenimis, kuri buvo paskelbta Dove Lietuva Facebook puslapyje 2021 m. balandžio 9 - 16 dienomis. Respondentų skaičius - 203.

Užsakymo nr.: PT_87169457