Tačiau šiandien šie stereotipiniai vaidmenys keičiasi. Moterų emancipacijai populiarėjant, vyrai nebėra vieninteliai, kurie prisiima visą atsakomybę. Nemažai teoretikų remiasi vyro ir moters santykiais aiškindami lytiškumo procesus ir seksualinę tapatybę. Moksliniai tyrimai šia tema prasidėjo devintajame dešimtmetyje, kai akademiniai tyrėjai pradėjo kurti teorijas apie šiuolaikines pažinties praktikas ir normas. Mokslininkai nustatė, kad pasipiršimą paprastai nulemia ir kontroliuoja moterys, daugiausia dėl neverbalinio elgesio, į kurį vyrai tik reaguoja.

Tyrėjai teigia, kad nė viena iš lyčių nėra pasimatymų ir santykių kūrimo procesų lyderė. Tiek vyrai, tiek moterys vienodai dalyvauja priimant sprendimus ir rodo prieraišumą kitiems. Pavyzdžiui, vis labiau populiaru vakarienės, kino bilietų ar koncertų bilieto kainą pasidalinti abiems. Taip atsakomybė padalijama, ir todėl abi lytys vaidina vienodą vaidmenį. Vis daugiau porų nusprendžia tuoktis bendro pokalbio metu, tad vyrui nebūtina ieškoti didelio žiedo ir klauptis. Be to, santykiuose, kuriuose vyras nėra pagrindinis šeimos maitintojas, moterys turi daugiau materialinės nepriklausomybės, taip pat ir daugiau iniciatyvos romantiškų ir meilės santykių kūrime.

Apklausos* Lietuvoje rezultatai rodo, kad vyrai linkę dalintis atsakomybėmis, kurios anksčiau stereotipiškai priklausydavo jiems. Taip pat net 87% apklaustųjų teigė, kad siekiant sveikų santykių, svarbu apie santykius kalbėtis abiems.

Socialinių tinklų turinio kūrėja, 2 vaikų mama Ugnė Šližienė teigia, kad santykiai yra dviejų žmonių darbas, į kurį vienodai pastangų turi įdėti kiekvienas partneris. „Nemanau, kad šiais laikais kažkas labai stebėtųsi, kad santykiuose pirmus žingsnius žengė būtent moteris, o ne vyras. Mes nuo mažų dienų jau esame mokomi tolerancijos, priimti visus tokius, kokie jie yra, tad tai skatina visuomenę mąstyti kitaip, priimti ir kitokius galimus scenarijus.” - priduria Ugnė.

Įsivyrauja nuomonė, kad vyras netampa mažiau vyrišku, jei santykiuose nesiima žengti pirmųjų žingsnių. Tai tik parodo, kuris poroje linkęs labiau rizikuoti ir atskleisti savo jausmus. Nereikia jaustis mažiau vyrišku, jei nesijaučiate tas, kuris pirmas veda santykius į priekį.

„Dove“ kompanijoje tikime, kad visi santykiai, kaip ir kiekvienas asmuo, yra unikalūs ir reikalauja ypatingo dėmesio. Santykiai yra ryšys, kuriame abi pusės yra vienodai atsakingos už savo veiksmus. Taigi tai yra visiškai jūsų sprendimas, ar žengti pirmą žingsnį. Klausykite savo širdies ir gerai pažinkite kitą žmogų.

Turėdami 60 metų patirtį, stebėjome vyriškumo raidą. Todėl drąsiai galime teigti, kad vyriškumas ir rūpestis yra neatsiejami dalykai. Nuo reklamos kampanijų iki produktų „Dove Men + Care“ švenčia šiuolaikinį vyriškumą ir parodo, kad vyrai turi rūpintis savimi.

*Remtasi apklausos duomenimis, kuri buvo paskelbta Dove Lietuva Facebook puslapyje 2021 m. balandžio 9 - 16 dienomis. Respondentų skaičius - 203.

Užsakymo nr.: PT_87169455