Atidžiai rinkitės kokybišką vištieną

Jei norite pasigaminti gardų patiekalą su vištiena, pirmiausia skirkite dėmesį kokybiškos mėsos pasirinkimui. Įsigiję nesaugią vištieną ne tik prarasite progą pasivaišinti skania vakariene, bet ir galite rizikuoti apsinuodyti. Todėl R. Čironis rekomenduoja rinktis lietuvišką vištieną, nes ji ne tik atitinka aukštus skandinaviškos kokybės standartus, bet ir pasiekia prekybos centrų lentynas ženkliai greičiau nei importuojami gaminiai.

Pašnekovas pasakoja, kad Lietuvoje taikomas 100 proc. uždaras vištienos gamybos ciklas. Tai reiškia, kad gamintojai atidžiai kontroliuoja visą procesą nuo viščiukų auginimo iki vištienos išpjaustymo, supakavimo ir pristatymo į prekybos tinklus. „Be to, stengiamės užtikrinti, kad paskutinysis gamybos etapas vyktų kuo greičiau. Pavyzdžiui, šviežia „Vilniaus paukštyno“ vištiena iš skerdyklos iki prekybos vietų atkeliauja mažiau nei per parą“, – priduria specialistas.

Pirkėjai taip pat turi galimybę įsigyti be antibiotikų užaugintą vištieną. Tokius gaminius tiekiančio „Vilniaus paukštyno“ specialistas aiškina, kad šis pakuotes žymintis ženklas reiškia, jog paukštynuose auginami broileriai buvo sveiki ir nebuvo gydomi jokiais vaistais.

Prieš gamindami įsitikinkite mėsos šviežumu

Kai apsisprendžiate, kokią vištieną norite gaminti, perskaitykite ant jos etiketės nurodytą informaciją. Svarbiausia, patikrinkite mėsos galiojimo terminą. Nepamirškite, kad atidarius vištienos pakuotę, mėsą reikėtų suvartoti per 24 val.

Nors gamintojai užtikrina, kad į prekybos centrus atkeliauja tik kokybiška vištiena, tačiau pasitaiko atvejų, kad dėl netinkamo sandėliavimo ar vištienai nepritaikytos temperatūros, ji gali tapti nebetinkama vartojimui. Todėl R. Čironis rekomenduoja atidžiai patikrinti, ar gaminio pakuotė nepažeista, bei įsitikinti, ar mėsa laikoma tinkamoje temperatūroje. Tiek prekybos vietose, tiek namuose vištieną geriausia laikyti +4 laipsnių temperatūroje.


Jei vištienos šviežumu suabejojate jau pasiruošę gaminti, specialistas pataria atkreipti dėmesį į mėsos spalvą. Šviežia vištiena turėtų būti šviesiai rausva, o blauzdelių mėsa šiek tiek tamsesnė. Paukštienos valgyti nederėtų jei mėsa papilkėjo, o pakuotėje matomas per didelis kiekis skysčių. Neįpakuotos vištienos šviežumą išduoda ir nemalonus specifinis kvapas.

Vištieną ne tik kruopščiai užšaldykite, bet ir atšildykite

„Vilniaus paukštyno“ technologas pasakoja, kad vištieną jau parsinešus į namus, vartotojams dažnai kyla klausimas – ar prieš gaminant mėsą derėtų nuplauti? „Anksčiau žmonės galvodavo, kad nuplovus mėsa taps švaresnė. Tačiau iš tiesų vištienos plauti nereikia, nes pirkėjus pasiekia saugiai specialiose apsauginėse dujose įpakuoti produktai. Išėmus gaminį iš pakuotės telieka jį nusausinti ir pagardinus prieskoniais galima pradėti gaminti norimą patiekalą.“

R. Čironis taip pat dalijasi patarimais, kurie pravers, jei vištienos įsigijote per daug ar tądien nusprendėte jos negaminti. Pasak pašnekovo, tinkamai užšaldžius ir atšildžius, vištiena nepraras savo skonio savybių. Prieš užšaldydami, vištieną supjaustykite porcijomis, kad kitą kartą iš šaldiklio galėtumėte išsiimti tiek mėsos, kiek prireikės.

Kalbėdamas apie tinkamą vištienos atšildymą, specialistas pabrėžia, jog dažnai daroma klaida, kai išėmus iš šaldiklio mėsa atšilti paliekama ant virtuvės stalo kambario temperatūroje arba įdėjus į vandenį. Tokiu būdu atšildyta vištiena praranda savo sultis.

„Teisingiausias atšildymo būdas – iš šaldiklio išimtą mėsą perdėti į šaldytuvą. Taip palaipsniui atitirpdama vištiena neišsausėja ir yra tokia pat skani kaip šviežia mėsa. Jeigu norime atšildyti smulkesnes vištienos dalis, tam gali užtekti pusės dienos, o jei visą viščiuką – rekomenduoju iš šaldiklio jį išimti likus parai iki kepimo“, – kalba specialistas. Jis papildo, kad prieš gaminant, atšildytą vištieną 30 min. dar derėtų palaikyti kambario temperatūroje. Taip įsitikinsite, kad mėsos temperatūra tiek išorėje, tiek viduje yra vienoda, o kepant ji sušils tolygiai.

Atsižvelkite į skirtingų vištienos dalių gamybos subtilybes

Vištienos patiekalų įvairovė itin didelė, o gardžių receptų galima pagaminti tiek iš baltos mėsos, pavyzdžiui, krūtinėlės, tiek iš rausvos, pavyzdžiui, blauzdelių. Pasak R. Čironio, dėl skirtingų savybių, tokių kaip mėsos sultingumas ar raumeningumas, įvairių vištienos dalių paruošimo būdas ir laikas skiriasi.

Baltymais praturtinta krūtinėlė puikiai tinka kepsneliams keptuvėje gaminti. Svarbiausia mėsos neperkepti, jog ji per daug neišsausėtų ir netaptų sprangi. „Vilniaus paukštyno“ specialistas rekomenduoja vištienos krūtinėlę iš abiejų pusių apkepti po penkias minutes. Jei mėsos gabalėlis storesnis, jį supjaustykite, jog kepsnelis būtų maždaug 1–1,5 cm storio.

„Jau iškeptą vištienos krūtinėlę suvyniokite į kepimo popierių ar foliją ir palikite keletui minučių pastovėti. Taip mėsos temperatūra ir sultys tolygiai pasiskirstys po visą gabalėlį ir galėsite mėgautis skaniu bei sultingu kepsniu“, – pataria R. Čironis.

Labiausiai vartotojų pamėgta raudona vištienos mėsa yra blauzdelės. Jos ruošiamos šiek tiek ilgiau – apie 20 min. Pasak pašnekovo, ši mėsa kiek sultingesnė ir riebesnė, todėl puikiai tinka šašlykams. Tiesa, jei nuspręstumėte vištienos blauzdeles gaminti su odele, nepamirškite, kad mėsą vartyti reikės dažniau. „Vištieną kepdami ant grotelių, atidžiai žiūrėkite, kad ji neapdegtų. Kepsninėje vištienos blauzdeles verčiau kepkite netiesioginėje kaitroje ir venkite atviros ugnies“, – priduria specialistas.

Gudrybės, kurios padės išsiaiškinti, ar mėsa gerai iškepė

Dar vienas populiarus vištienos paruošimo būdas – kepimas orkaitėje. Taip gaminti mėsą užtrunka kiek ilgiau, tačiau paprasčiau galime nustatyti optimaliausią 180 laipsnių kepimo temperatūrą ir laiką. Pasak R. Čironio, smulkius vištienos gabalėlius orkaitėje geriausia kepti 20–25 min., sparnelius ar krūtinėlę – 30–35 min., o blauzdeles – 40–45 min. Tuo tarpu maždaug kilogramą sveriantį viščiuką pašnekovas rekomenduoja kepti valandą, o už kiekvieną papildomą pusę kilogramo pridėti dar po 15 min.

„Vilniaus paukštyno“ specialisto teigimu, patikrinti, ar mėsa tikrai gerai iškepusi, gali padėti keletas paprastų gudrybių. „Prapjovus tinkamai iškepusią vištieną turėtume pamatyti baltus, kone permatomus mėsos syvus. Gerai iškepusi balta mėsa turėtų dar pašviesėti, o rausva – papilkėti“, – sako R. Čironis. Mėsos temperatūrą taip pat galima pamatuoti virtuviniu termometru. Iškepusios vištienos temperatūra turėtų siekti 75 laipsnius.

Skonių ir receptų įvairovė – neturi ribų

Ruošti ir marinuoti vištieną galima daugybe skirtingų būdu – tereikia pasitelkti fantaziją. Naujų produktų kūrimo technologas sako, kad vištieną galima marinuoti sausai, tik su prieskoniais, taip pat puikiai tinka ir skysti marinatai, pavyzdžiui, su aliejumi. „Vištiena ypatinga tuo, jog ji dera su įvairiais marinatais – ir saldžiais, ir žolelių pagrindo, ir aštriais. Kiekvienas gali atrasti savo mėgstamą skonį ar pasidžiaugti iš kartos į kartą perduodamais receptais.

Mėgstamiausias mano marinatas labai paprastas. Jam paruošti reikia druskos, juodųjų pipirų, trupučio kumino, česnako ir šiek tiek aliejaus. Šis marinatas tinka įvairioms vištienos dalims – tiek krūtinėlei ar sparneliams, tiek visam viščiukui“, – savo patirtimi dalijasi R. Čironis.

Jei marinuojate smulkius vištienos gabalėlius, užtenka poros valandų, kad marinatas tinkamai įsigertų į mėsą. Nusprendę marinuoti visą viščiuką, tuo pasirūpinkite dieną prieš kepimą. Pašnekovas primena, kad bet kuriuo atveju, prieš kepant, marinuotą mėsą reikia laikyti šaltai.

Neužmirškite – gaminti vištieną gali kiekvienas

Maisto technologas R. Čironis tikina, kad vištiena yra gana nesudėtingai ir greitai paruošiama, todėl ja mėgautis galima ne tik savaitgaliais ar švenčių metu, bet ir vakarieniaujant po ilgos darbo dienos. Mėgstantiems suktis virtuvėje ir eksperimentuoti su skoniais, vištiena yra neišsemiamas įkvėpimo šaltinis.

Tačiau pašnekovas ramina, kad net ir labai užimti ar mažai maisto ruošimo įgūdžių turintys žmonės gali ragauti gardžius vištienos patiekalus. Prekybos centruose galite rasti įvairių vištienos „paruoštukų“. Juos tereikia iškepti pagal ant pakuotės nurodytas rekomendacijas. „Vilniaus paukštynas“ vartotojams taip pat siūlo platų tokių produktų asortimentą.

„Mūsų sukurta „PREMIUM“ linija vartotojams teikia didelę skonių ir gaminių įvairovę – nuo vištienos petelių iki krūtinėlės. Šie gaminiai supakuojami į indus, su kuriais mėsą galima iškart kepti pagal rekomendacijas. Kartais pasiūlome netgi ne vieną vištienai tinkantį paruošimo būdą. Tačiau kiekvienas iš jų yra patikrintas patyrusių specialistų, todėl pirkėjai gali jaustis saugūs gamindami ir valgydami skanią vištieną“, – mintimis dalijasi „Vilniaus paukštyno“ naujų produktų kūrimo technologas R. Čironis.