Kalėdiniam stalui – trys originalūs kulinarijos tinklaraštininkės receptai

Artėjant Kalėdoms norisi nustebinti šeimą nekasdieniškais ir gardžiais patiekalais. Kaip pasakoja kulinarė Karina Požienė, ji švenčių metu laikosi tradicijos kaip nors ypatingai pagaminti visą viščiuką. Šįkart „Receptų kolekcionierės" slapyvardžiu geriau žinoma tinklaraštininkė su skaitytojais pasidalijo trimis savo sukurtais receptais, kurie nepaliks abejingų.

Ant šventinio stalo – visas paukštis

K. Požienė sako, kad visuomet renkasi kepti visą paukštį, nes taip paruoštas patiekalas padeda sukurti ir šventinę atmosferą. „Iš paukštienos geriausiai ir skaniausiai man visuomet pavyksta paruošti būtent vištieną. Tiesa, neturiu tradicinio recepto, nes labai mėgstu eksperimentuoti ir kiekvienais metais išbandau vis kažką naujo. Esu atradusi labai skanių derinių, kuriuos vėliau kartoju per kitas šeimos šventes. Pavyzdžiui, kai norisi klasikinės keptos vištos, kurią visi prisimename dar iš vaikystės, ruošiu kaip ruošdavo mano mama – su daug česnako ir kmynais, o šalia patiekiu kartu keptus obuolius su bulvėmis.

Dažnai kepu vištieną taip vadinamoje kepimo rankovėje, o baigiant kepti praplėšiu maišelį ir dar leidžiu paukštienai paskrusti apliedama ją išsiskyrusiais riebalais. Kartais viščiuką įdarau šalotiniais svogūnais ar džiovintais vaisiais", – kalbėjo kulinarė bei pridūrė, kad vištiena puikiai dera su citrusiniais vaisiais, šalaviju, o norint išgauti itin traškią odelę ji pataria bebaigiančią kepti vištieną ištepti medumi ir gausiai apiberti sezamo sėklomis.

Kokį padažą pasirinkti?

Jei užsisakytumėte paukštienos patiekalą, pavyzdžiui, restorane, greičiausiai šalia jo būtų patiektas ir tradicinis spanguolių ar bruknių padažas. Tuo tarpu Karina ir čia siūlo eksperimentuoti bei gaminant rinktis serbentų, karamelizuotų obuolių ar kriaušių padažus. Ji sako neseniai atradusi ypač tinkantį su kepta vištiena obuolių ir razinų padažą.

 Karina Požienė

„Svarbu paminėti ir tai, kad su šviežia vištiena reikia elgtis labai atsakingai ir pasiruošti ją kaip įmanoma greičiau. Prieš pirkdama mėsą jau būnu apgalvojusi, ką iš jos ruošiu ir parsinešusi namo iškart ją susitvarkau. Jeigu mano pasirinktam receptui reikalinga marinuota mėsa, pasiruošiu marinatą, gerai įtrinu jį į mėsą ir vakuumuoju. Jei ruošiu salotas, mišraines ar kitus patiekalus, kuriems reikalinga virta mėsa, ją taip pat išsiverdu iškart. Virtą mėsą galima laikyti daug ilgiau nei šviežią, todėl ir pasiruošti galime ją anksčiau", – patarimais dalijosi K. Požienė.

Pataria planuoti

Ruošiant maistą šventiniam stalui, anot pašnekovės, labiausiai padės planavimas. Pirmiausiai ji pataria suplanuoti visus patiekalus ir tik tuomet užsisakyti maistą į namus ar vykti į parduotuvę apsipirkti. Jei vis dėlto pritrūksta laiko, noro ar fantazijos, parduotuvių lentynose galima rasti jau paruoštų kepimui vištienos gaminių ar net visą marinuotą viščiuką. „Vilniaus paukštynas" šventiniam stalui paruošė ir ypatingą savo produktą – PREMIUM viščiuką su obuolių ir cinamono marinatu, kurį galima lengvai išsikepti pagal ant pakuotės esančioje etiketėje pateiktus nurodymus.

„Šiais laikais gaminti yra malonu ir paprasta. Parduotuvėje galima išsirinkti gardžiausiais marinatais paruoštą vištieną, kurią lieka tik iškepti ir mėgautis šviežiu bei skaniu maistu, o cinamonas – idealus prieskonis šventiniu laikotarpiu. Jis puikiai tinka tiek saldiems patiekalams, tiek ir paukštienai ruošti.

Šįkart gamindama išbandžiau „Vilniaus paukštyno" kalėdinį marinatą viščiukui, kuris tikrai pasiteisino. Kartu su šiuo viščiuku puikiai tiks raudonajame vyne troškinti raudonieji kopūstai ar kepti obuoliai su spanguolėmis ir svogūnais, kurių receptą siūlau ir išbandyti", – šventiniam stalui išbandyti naują receptą kvietė K. Požienė.

Viščiukas karamelizuotų kriaušių marinate

 Viščiukas su karamelizuotomis morkomis

Reikės:

„Vilniaus paukštyno" PREMIUM viščiuko su karamelizuotų kriaušių marinatu;

500 gr. mažų morkyčių;

2 šaukštų alyvuogių aliejaus;

2 šaukštų balzamiko kremo;

1 arbatinio šaukštelio medaus;

1 apelsino;

Kelių stiebelių rozmarino ir čiobrelio;

Druskos ir pipirų;

Viščiuką reikėtų kepti pagal ant etiketės esančias rekomendacijas. Na, o prie jo puikiai tiks morkytės ir bulvių košė. Pirmiausiai reikėtų nuvalyti ir sudėti į keptuvę morkytes bei užpilti jas vandeniu iki pusės, įberti druskos ir pipirų bei uždengus dangčiu viską troškinti apie 10 min. ant silpnos ugnies. Kuomet morkytės suminkštės, nupilkite vandenį, įpilkite aliejaus, įdėkite rozmarino ir viską apkepinkite dar 5 min. Į dubenėlį išspauskite apelsino sulčių bei sumaišykite jas su balzamiko kremu ir medumo, o tuomet užpilkite ant keptų morkų. Šiek tiek pakaitinus, kol viskas karamelizuosis, pagardinkite morkytes druska ir pipirais pagal savo skonį. Prieš patiekiant reikėtų apibarstyti čiobrelio lapeliais.

Bulvių košę taip pat galima itin paprastai paruošti: sugrūskite išvirtas bulves, įdėkite sviesto ir viską užpilkite karštu pienu. Viską gerai išmaišius prieš patiekiant galite apšlakstyti aliejumi su trumais.

Šventinis viščiukas su bulvių kroketais

 Viščiukas su obuoliais ir bulvių kroketais

Reikės:

Šventinio „Vilniaus paukštyno" viščiuko su obuolių ir cinamono marinatu;

5 obuolių;

4 vidutinio dydžio svogūnų;

50 gr. sviesto;

2 šaukštų kmynų;

4 šaukštų spanguolių arba bruknių uogienės;

žiupsnelio druskos ir pipirų pagal skonį;

Šventinį viščiuką su specialiu marinatu ruoškite pagal etiketėje esančias rekomendacijas.

Svogūnus nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais ir pakepinkite svieste iki suminkštės. Tuomet suberkite kmynus, įdėkite uogienės ir viską kaitinkite ant silpnos ugnies nuolat maišant iki masė karamelizuosis. Gautą masę pagardinkite druska ir pipirais, perpjaukite obuolius pusiau, išimkite sėklas ir išskobkite paliekant maždaug centimetro storio sieneles. Gautas obuolių puseles įdarykite kepintais svogūnais ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį. Šias obuolių puselės rekomenduojama patiekti kartu su viščiuku.

Bulvių kroketams reikės:

1 kg. bulvių;

100 gr. atšildyto sviesto;

200 gr. miltų;

2 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;

3 šaukštų saulėgrąžų aliejaus;

Druskos ir pipirų;

Bulves išvirkite su lupena bei joms atvėsus nulupkite ir sumalkite mėsmale arba sutarkuokite stambesne tarka. Tuomet į gautą masę sudėkite sviestą, miltus, kepimo miltelius, druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite bei paskleiskite ant kepimo popieriaus. Šią masę iškočiokite iki gausite apie 1 cm. storio lakštą. Įdėkite viską į šaldytuvą bent keletui valandų. Iš atvėsusios tešlos sausainių formelės pagalba pagaminkite norimų formų kroketus bei kepkite juos ant vidutinės kaitros ugnies aliejuje iki viskas gražiai apskrus. Taip pat galima kroketus apipurkšti aliejumi ir kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ar karšto oro gruzdintuvėje apie 20 minučių.

Vištiena sūrio padaže

 Vištiena sūrio padaže

Reikės:

1 svogūno;

1 česnako skiltelės;

4 vištienos filė;

8 juostelės Parmos kumpio;

2 šauktų aliejaus;

400 baziliko ar Provanso žolelių skonio tepamo sūrelio;

250 gr. vyšninių pomidorų;

250 ml. vištienos sultinio;

4 stiebelių baziliko;

Druskos ir pipirų pagal skonį;

Kiekvieną filė gabaliuką reikėtų perpjauti išilgai pusiau ir apvynioti jį kumpiu. Keptuvėje įkaitinti aliejų ir iš visų pusių apkepinti paruoštus vištienos gabaliukus. Kai viskas apkeps, išimkite mėsą bei toje pat keptuvėje pakepinkite susmulkintus svogūną ir česnaką. Jiems apkepus reikės supilti sultinį, sudėti tepamą sūrelį ir viską gerai išmaišyti iki padažas taps vientisa mase.

Viską pagardinkite druska ir pipirais bei į gautą padažą sudėkite apkepintą mėsą ir troškinkite dar apie 10 min. Tuomet galite susmulkinti pomidorus ir dar dvi minutes viską pakaitinti. Prieš patiekiant rekomenduojama apibarstyti bazilikais.