Universalus produktas

Aštuonerius metus klientus mitybos, sporto ir sveikos gyvensenos klausimais konsultuojantis Artur sako, kad vištieną itin paprasta pasigaminti ir įtraukti ją į daugelį mėgstamų receptų. „Turbūt dėl šios priežasties ir dėl didelio kiekio baltymų ji ir tokia populiari tarp visų sveikai besimaitinančių ir sportuojančių žmonių. Pats vištieną valgau nors ir ne kasdien, bet ji mano racione tikrai atsiranda penkis kartus per savaitę.

Po treniruočių ar kito fizinio krūvio norintiems atsistatyti sportininkams labai svarbu gauti pakankamai baltymų. Todėl vištiena, o ypač vištos krūtinėlė, yra puikus baltymų šaltinis, nes turi mažai riebalų, o tai leidžia su nedideliu kalorijų kiekiu gauti didelį kiekį proteino. Liesa mėsa tinka norintiems ryškumo, svorio mažinimo. Tuo tarpu šlaunelės, sparneliai savyje turi daugiau kalorijų riebalų sąskaita, todėl tiks auginantiems svorį. Taip pat vištienoje yra seleno, kuris yra puikus antioksidantas", – vištienos naudą paaiškino mitybos specialistas.

Artur Lebedenko Swan

Anot jo, gauti baltymų turėtume su kiekvienu valgymu, tačiau kartu reikėtų paisyti ir mitybos įvairovės, kad sveika mityba ilgainiui nepabostų. Visavalgiams A. Lebedenko–Swan pataria keisti baltymų šaltinius ir valgyti paukštieną, mėsą ir žuvį pakaitomis.

Tiesa, trenerio pasiteiravus, kaip teisingai paruošti, pavyzdžiui, vištienos krūtinėlę, profesionalas atsakė, kad apdorojimo būdas maistinės vertės nekeičia. Vis dėlto dažniausiai patariama vištieną garinti, virti ar kepti be riebalų, nes taip patiekale neatsiras papildomų ir nereikalingų kalorijų. „Vištiena pati savaime yra puikus produktas, bet jei kepsime ją aliejaus jūroje, tikrai nesumažinsime svorio ir nepasieksime norimų rezultatų. Juk aliejus įsigers ir tai pridės papildomų riebalų, kurių produkte nebuvo. Tad svarbiausia yra atkreipti dėmesį, ką naudojame gamindami kokybišką paukštieną", – pasakojo pašnekovas.

Tarp mitų ir faktų

Bendruomene tapusio tinklaraščio „Motyvuoti atletai" nariai Artur neretai klausia, kaip atsikratyti papildomų kilogramų bei kaip rasti tam motyvacijos. Patyręs sveikos gyvensenos specialistas tikina, kad visa tai nėra sudėtinga, o pradėti reikėtų dar renkantis prekes parduotuvėje. Pasirūpinkite, kad į jūsų pirkinių krepšelį nepakliūtų neplanuoti ir nesveiki pirkiniai. Vietoje neapgalvotų prekių rinkitės tai, kas naudinga jūsų mitybos racionui.

„Užsimanius kažko skanaus paverskite tai socialiniu įvykiu su draugais ar šeima ir neturėkite skanumynų namuose. Motyvacija esate jūs patys. Visiems yra sunku. Net geriausiems. Tik jie keliasi ir eina, nes žino, kad jei neis, nieko ir nepasieks. Tad motyvacija atsiranda tik labai norint. Ilgainiui susiformuoja ir įprotis, o to visiems ir linkiu", – patarimais dalijosi specialistas.

Kartu su tinklaraščio „Motyvuoti atletai" autoriumi aptarėme ir mitą, kad vištiena neva visais atvejais padeda auginti raumenis. Norinčios turėti liekną figūrą merginos vengia valgyti vištieną, o tai, anot A. Lebedenko–Swan atsiliepia norimiems rezultatams ir raumenų atsistatymui po treniruotės. „Deja, bet jei aktyviai sportuojama ir suvartojama per mažai baltymų, nukenčia rezultatai. Tokiu atveju raumenys neatsistato bei neįgauna tonuso. Vengdamos baltymų moterys ir merginos kenkia pačios sau, nes tuomet organizmas naudoja energiją iš raumenų masės ir atsiranda liekno storulio sindromas (angl.skinny fat), kurio metu kūno apimtys tarsi mažėja, bet kūnas lieka minkštas".

Artur Lebedenko Swan

Pataria eksperimentuoti

Norintiems įtraukti daugiau naudingos paukštienos į savo racioną specialistas pataria ieškoti patinkančių receptų ir improvizuoti virtuvėje bei nebijoti imtis pokyčių net ir po nesėkmių virtuvėje. Pats A. Lebedenko–Swan maistą dažniausiai gamina keletui dienų į priekį. Paprastai tai būna kepta vištiena be prieskonių ar padažų ir grūdai bei makaronai.

Tačiau šildydamas maistą pietums jis naudoja skirtingus prieskonius ir padažus ar daržoves. Taip pagrindinis patiekalas kasdien tampa vis kitoks. Valgant restorane ar kavinėje su draugais galima pasirinkti įdomesnį vištienos patiekalą ir taip ne tik pasimėgauti nauju skoniu, tačiau ir gauti įkvėpimo gaminant namuose. „Dviračio neišrasime ir produktai gyvenime tikrai kartosis, tad tik nuo mūsų priklausys, kaip juos įtrauksime į savo racioną", – pridūrė jis.

Keičiantiems savo sporto ir mitybos įpročius A. Lebedenko–Swan siunčia drąsinančią žinutę. Pasak jau ne vienerius metus klientams sporto ir mitybos programas sudarančio specialisto, klaidinga galvoti, kad kažko atsisakant greičiau pasieksite norimų rezultatų ar jie bus geresni.

Artur Lebedenko Swan

„Žmogus gali valgyti viską. Svarbiausia suvokti, kad mes turime dienos energijos limitą. Tai reiškia, kad planuodami maisto kiekį turime atsižvelgti į savo aktyvumą, kad energiją pavyktų atstatyti ir jos neviršyti.

Tad mityboje privalo būti pakankamai kokybiškų baltymų, skaidulų, bet likusi dalis gali būti ir ne tik sveikas, bet norimas maistas. Kadaise maistas buvo tik priemonė išgyventi, o dabar tai tapo emocija, bendravimo būdu, todėl ir turime adaptuoti savo gyvenimo ritmą, jog gautume viską, ko mums reikia. Jei jums pradėjus sportuoti ir tinkamai maitintis jau tenka save riboti renkantis maistą, tai nėra tinkamas kelias", – patarė pašnekovas.