Atsakymas į klausimą, kodėl apie tai kalbame – labai paprastas: vištiena – pati populiariausia mėsa lietuvių tarpe, tačiau rinkoje gausu įvežtinės produkcijos, įprastai konkuruojančios kainos, tačiau ne kokybės klausimu. Tad kuo lietuviška vištiena skiriasi nuo užaugintos svetur ir kaip būti ramiems, kad sau ir savo šeimai patiekiame tikrai kokybišką mėsą?

Lesalai – kokybės garantas

„Vilniaus paukštyno“ Paukščių auginimo tarnybos vadovas Tomas Miškinis pasakoja, kad kokybiškos vištienos kelias prasideda nuo subalansuoto lesalo.

„Mūsų paukštyne viščiukai broileriai per savo augimo periodą lesinami net penkių skirtingų rūšių lesalais, kuriuos visus gaminame patys. Lesalai yra keičiami atsižvelgiant į viščiuko amžių, kadangi skirtingu amžiaus periodu augančiam viščiukui fiziologiškai reikalingas vis didesnis vitaminų ir mineralų kiekis, reikia daugiau energijos lesaluose, privalo būti tinkamai subalansuotos aminorūgštys“, – sako T. Miškinis.

 Vilniaus paukštynas

Pergyvenančius dėl viščiukų auginimo sąlygų, pašnekovas skuba nuraminti – socialiai atsakingas ir gyvūnų gerovei neabejingas paukštynas aprūpintas modernia technika. Paukštidėse viščiukai lesinami automatiniu būdu paskirstant lesalus į lesyklas, visi paukščiai yra auginami ant kraiko, laisvi. Yra paskaičiuotas tinkamas lesyklų kiekis paukštidėse, kad visi viščiukai laisvai prieitų prie lesalo ir nevaržomai galėtų palesti ir atsigerti.

Į klausimą, kas nutiktų, jei viščiukai būtų lesinami prastos kokybės lesalais, Tomas Miškinis atsako: „Pirmiausia pakenktume viščiukams. Sutriktų jų žarnyno veikla, reiktų juos gydyti, jie prastai augtų. Tik užtikrindami geras sąlygas galime pagaminti saugią ir kokybišką vištieną, kuri pasižymi jai būdinga spalva, kvapu ir skoniu”.

Nuo lauko iki stalo

Anot pašnekovo, kokybiški lesalai lemia ne tik mėsos kokybę, bet ir saugo viščiukus nuo įvairių ligų sukėlėjų. Deja, situacija rinkoje dėl atvežtinės vištienos kelia nerimą: „Po Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patikrinimų daug vištienos siuntų, atkeliavusių iš kaimyninės Lenkijos, buvo išimtos iš prekybos. Tuo tarpu mes esame atestuoti kokybės standartais, kurie užtikrina griežčiausią procesų kontrolę ir atsekamumą. Galime garantuoti savo ūkiuose augintų ir lesintų mūsų lesalais paukščių sveikatingumą”.

Tomas Miškinis

Anot T. Miškinio, siekiant taupyti ir lesinant paukščius nekokybiškais lesalais, galima susidurti ne tik su salmonelėmis, bet ir mikotoksinais (pelėsiniais grybais), kurie viščiukams gali būti pražūtingi.

„Viščiukų imuninė sistema tiesiogiai koreliuoja su sveiku žarnynu. Norint, kad viščiukai augtų sveiki ir būtų patenkinti visi jų fiziologiniai poreikiai, turime užtikrinti, kad pašaras bus tik aukščiausios kokybės, – sako jis. – Kalbant apie kitų šalių paukštynus, negalime patikrinti, kad lesalams išties naudotos tik atrinktos, patikrintos žaliavos. Užtai rinkdamiesi mūsų produkciją pirkėjai gali būti ramūs, kad jų stalą pasieks saugi, kokybiškais lesalais lesinta vištiena.”

Paukštynas didžiuojasi ne tik kokybiškais, savos gamybos lesalais, bet ir nuosavais tėvinių paukščių pulkais, savo inkubaciniu skyriumi, nuosavais tvartais. Tai leidžia maksimaliai kontroliuoti ir užtikrinti ant pirkėjo stalo patenkančios mėsos kokybę.