Atostogų džiaugsmą dažnam apkartina traumos

Vasarą, ypač laisvalaikį leidžiant aktyviai arba prie vandens telkinių, nuotaiką greitai gali sugadinti netikėtai patirtos traumos: raumenų patempimai, sumušimai, lūžiai ar įsipjovimai. Tai ne tik aptemdo atostogų džiaugsmą, bet ir sukelia papildomų rūpesčių bei išlaidų, negalime dirbti.

Bendrovės „Compensa Life Vienna Insurance Group SE Lietuvos filialas“ atstovas, Produktų vystymo ir Rizikų vertinimo skyriaus vadovas Rimgaudas Staigis pastebi, jog šią vasarą Lietuvos gyventojai patyrė itin daug traumų, tad vis didesnę svarba įgyja ir sveikatos draudimai.

„Patyrus traumą labai svarbus laikas, todėl atsitikus tokiam įvykiui nebūtina laukti valstybinių ligoninių ar poliklinikų eilėse. Darbuotojas gali kreiptis į privačią kliniką, kur bus suteikta reikiamo specialisto konsultacija, atlikti visi būtini tyrimai sužalojimams nustatyti. Turint papildomą sveikatos draudimą bus kompensuojamos ne tik gydytojo konsultacijos bei tyrimų išlaidos, bet ir dienos chirurgijos operacijos ar potrauminės reabilitacijos paslaugos“, – sako R. Staigis.

Sveikatos draudimas kuria papildomą vertę

Pasak „Rimi“ personalo vadovės Vaidos Kaikarienės, šiuo metu darbuotojus motyvuoja ne tik finansinės paskatos, todėl organizacija jiems siūlo ir papildomas naudas. Viena aktualiausių –darbuotojų sveikatos draudimas, kurį darbuotojai gali lanksčiai pritaikyti prie savo poreikių ir panaudoti tuomet, kai nutinka tiek netikėtos traumos, tiek kiti su sveikata susiję įvykiai.

„Sveikatos draudimas biuro darbuotojams taikomas jau daugiau nei 15 metų, o prekybos centrų darbuotojams – dvejus metus. Praėjusiais metais žengėme svarbų žingsnį ir į sveikatos draudimo programą įtraukėme visus darbuotojus, kurie įmonėje dirba 5 ar daugiau metų. Biuro darbuotojai papildomą sveikatos draudimą gauna nuo bandomojo laikotarpio pabaigos. Draudimą taip pat gauna prekybos centrų ambasadoriai, nepaisant to, kiek laiko yra išdirbę įmonėje“, – pasakoja V. Kaikairienė.

Kaip teigia personalo vadovė, šiuo metu darbuotojams siūlomos net 6 skirtingos draudimo programos, iš kurių galima rinktis pagal savo poreikius. Prekybos centrų darbuotojų poreikiams išaiškinti buvo vykdoma apklausa, kuri atskleidė jų pageidautinas ir labiausiai naudojamas paslaugas.

„Pastebėjome, kad sveikatos draudimas prekybos centrų darbuotojams buvo pakankamai naujas dalykas, tad žmonės mokėsi, kaip naudotis šia paslauga. Praėjusiais metais startavome su darbuotojų labiausiai naudojama odontologų paslauga. Darbuotojai minėjo, kad būtent čia išleidžia daugiausia pinigų. Šiais metais pasiūlėme draudimą visoms medicininėms paslaugoms padengti, tad ir atostogų metu patyrę įvairių traumų galėjo sėkmingai pasinaudoti draudimo paslaugomis“, – pažymi personalo vadovė.

 Vaida Kaikarienė

Rūpinasi darbuotojų sveikata

V. Kaikarienė pastebi, kad komunikacija apie sveikatos draudimą keliauja iš lūpų į lūpas: „Dalis darbuotojų šia paslauga sėkmingai naudojasi, o sunkiau sekasi tiems, kurie dar nėra jos išbandę. Tuos darbuotojus mes nuolat edukuojame, primename apie turimą galimybę bei dalijamės naudinga informacija. Pastebėjome, jog dažnai koją pakiša nežinomybė: su sveikatos draudimu dar niekada nesusidūrę darbuotojai baiminasi, ar bus padengtos išlaidos bei kokių dokumentų prireiks.“

Personalo vadovė džiaugiasi, jog didžioji dalis darbuotojų sveikatos draudimą vertina palankiai ir yra patenkinti, kad pavyksta sutaupyti, didelę dalį jo patiriamų gydymosi išlaidų kompensuoja šis draudimas . Tai ypač aktualu šiuo metu, kylant gydymo paslaugų bei vaistų kainoms. Dalis darbuotojų tarpusavyje dalinasi patirtimi, kad sveikatos draudimas reikiamu metu labai pagelbėjo.

Iš visų „Rimi“ prekybos centrų beveik 1 600 darbuotojų gauna papildomą sveikatos draudimą. Pasak V. Kaikarienės, tai sudaro daugiau nei pusę darbuotojų: „Mes visiems darbuotojams rekomenduojame reguliariai tikrintis ir prižiūrėti savo sveikatą, tačiau pastebėjome, jog papildomo sveikatos draudimo populiarumas priklauso ir nuo miesto. Pavyzdžiui, mažesniuose miestuose darbuotojai linkę mažiau naudotis šia paslauga ir atvirkščiai – didmiesčiuose ją didžioji dauguma naudojasi. Kadangi tai pirmieji metai, tikime, jog situacija pasikeis ir visi darbuotojai atras papildomos vertės naudą.“

Šiuo metu iš visų papildomu sveikatos draudimu apdraustų „Rimi“ darbuotojų bent vieną kartą per du mėnesius juo pasinaudojo apie 15 proc. žmonių. „Compensa Life Vienna Insurance Group SE Lietuvos filialas“ ekspertas pastebi, jog tai – gana didelis skaičius: „Vasaros sezono metu, kai dar nėra įvairiausių virusinių susirgimų, , tai – nemažas skaičius, rodantis, kad sveikatos draudimas darbuotojams yra aktualus ir reikalingas. Šaltuoju periodu bus galima tikėtis ir dar didesnio aktyvumo.“

Džiaugiasi, kad įmonė rūpinasi darbuotojais

Prekybos tinklo „Rimi“ vyr. personalo sistemų ekspertė Živilė Samulevičiūtė įmonėje dirba jau daugiau nei septynerius metus ir pirmąjį savo papildomą sveikatos draudimą gavo po bandomojo laikotarpio – jį iškart panaudojo gydomojo masažo kursui, kuris padėjo sumažinti sėdimo darbo sukeliamus nugaros skausmus.

„Biuro darbuotojai gali pasirinkti kelis sveikatos draudimo variantus, tad renkuosi tą, kur būna didžiausias laisvasis limitas, kurį galima naudoti įvairioms paslaugoms. Pavyzdžiui, dantų gydymui, masažui ar vaistų pirkimui“, – pasakoja Živilė.

Vyr. personalo sistemų ekspertė pastebi, kad papildomą sveikatos draudimą turėti labai patogu, ypač tiems, kuriuos užklumpa netikėtos ligos ar nelaimingi atsitikimai – tai padeda sutaupyti: „Aš asmeniškai labai vertinu galimybę naudotis papildomomis paslaugomis, kai galime ne iš savų, bet iš įmonės lėšų pasirūpinti savo sveikata. Dažniausiai sveikatos draudimą panaudoju dantų gydymui, masažui ar vaistams, vitaminams įsigyti.“