Kultūra, atmosfera, vadovai, skaidrumas, socialinė atsakomybė, renginiai, tobulėjimo ir karjeros galimybės ar investicijos į inovatyvią darbo vietą, pasak E. Dirmaitės, yra labai svarbu, tačiau tai – ne vienintelės priemonės, kuriomis „Rimi“ motyvuoja darbuotojus.

Daugiau nei 26 metus Lietuvoje veikiantis „Rimi“ – puikus pavyzdys, kaip investicijos į darbuotojų gerovę atsiperka su kaupu. Siekdamas tapti geriausia vieta dirbti kiekvienam, prekybos tinklas neapsiriboja vien konkurencingu baziniu atlyginimu ar patogia darbo vieta, o darbuotojams suteikia platų apčiuopiamų naudų paketą.

„Be visų įprastų motyvacinių priemonių, mūsų naudų paketo sąraše yra ir materialinės naudos: papildomas sveikatos draudimas, priedai prie atlyginimo, nuolaidos darbuotojas, dovanos įvairiomis progomis, nemokamas transportas ir apgyvendinimas“, – vardija „Rimi“ strateginio personalo valdymo partnerė.

Apgyvendina užsieniečius, kviečia į pajūrį

Įvairovę vertinančiame prekybos tinkle, pastebi E. Dirmaitė, dirba ir lietuviai, ir kitų šalių piliečiai. Pastarųjų patogumui „Rimi“ suteikia nemokamą apgyvendinimą Vilniuje ir vasaros metu Palangoje, o šiuo metu laikiną nemokamą apgyvendinimą siūlo ir saugaus prieglobsčio mūsų šalyje ieškantiems ukrainiečiams.

Šiltuoju sezonu prekybos tinklas visiems darbuotojams siūlo galimybę atostogas derinti su darbu ir persikelti į pajūrį. Žinoma, suteikiant nemokamą stogą virš galvos.

 Evelina Dirmaitė

„Vertiname įvairovę ir siekiame, kad „Rimi“ gerai jaustųsi visi, tad palengviname būsto paieškas į mūsų šalį atvykstantiems dirbti užsieniečiams ir suteikiame jiems nemokamą apgyvendinimą. Kartu visiems darbuotojams suteikiame sąlygas šiltuoju sezonu atostogas derinti su darbu. Tad norintys praleisti vasarą pajūryje, yra kviečiami tą ir daryti. Čia darbas parduotuvėje puikiai dera su saule, kultūra ir poilsiu, o apgyvendinimu pasirūpiname mes“, – pasakoja E. Dirmaitė.

Rūpinasi saugiomis kelionėmis namo

Įmonės automobilis ar mobilusis telefonas – vertingos materialinės naudos, o dar viena prekybos tinklo darbuotojų naudojama naudų paketo priemonė – nemokamas transportas dirbantiems iki parduotuvių uždarymo ar kitomis aplinkybėmis vėliau grįžtantiems namo. Dirbama su partneriais, „Rimi“ teikia transporto paslaugas ir nurodytais grafikais veža savo darbuotojus į darbą ir atgal namo.

Besinaudojančių nemokamu transportu skaičius svyruoja, tačiau neretai siekia per pusantro šimto.

„Rūpinamės darbuotojų sveikata ir saugumu, tad ir suteikiame jiems papildomą sveikatos draudimą, ir apmokame keliones autobusais ir taksi tiems, kurie dirba iki parduotuvės uždarymo ar vykdo inventorizaciją. Šiais atvejais pasirūpiname saugia darbuotojų kelione namo“, – sako E. Dirmaitė.

Priedai įvairiomis progomis ir aplinkybėmis

Kalbėdama apie darbuotojams mokamus priedus, E. Dirmaitė teigia, kad jie mokami ir priklausomai nuo darbo rezultatų ar papildomų veiklų, ir įvairiomis, su tiesioginio darbo funkcijomis nesusijusiomis progomis ar aplinkybėmis, pavyzdžiui, gimus vaikui ar mirus artimajam. Darbuotojai taip pat sveikinami švenčių proga, finansuojamos darbo jubiliejaus, išėjimo į pensiją, studijų baigimo šventės. Dalinai finansuojamos ir pačios studijos.

O prasidėjus mokslo metams, „Rimi“ nepamiršta pasveikinti ir darbuotojų mokyklinio amžiaus vaikų. Nors kuprinės tradiciškai dovanojamos jau ne vienerius metus, šiemet jas papildė ir mokyklinės prekės.

„Labai džiugu, kad šiais metais „Rimi“ savo į pirmą klasę lydimų darbuotojų vaikams padovanojo ne tik po kuprinę, bet ją pripildė ir spalvingų kanceliarinių priemonių. Šiemet pavyko nudžiuginti 57 naują gyvenimo etapą pradėjusius vaikus“, – atskleidžia E. Dirmaitė.

Premijos už rekomendacijas

Galvodama, kaip dar motyvuoti kiekvieną darbuotoją, „Rimi“ skatina į prekybos tinklą atvesti ir savo šeimos narius bei draugus. Nepaisant to, ar šie žmonės įdarbinami, už rekomendacijas darbuotojai gauna dovanų, o jeigu rekomenduotas žmogus pasilieka dirbti prekybos tinkle, darbuotojui išmokama dalis priedo prie atlyginimo, likusi priedo dalis skiriama rekomenduotam žmogui sėkmingai įveikus bandomąjį laikotarpį.

„Laikomės nuostatos, kad „Rimi“ yra didelė šeima, tad skatiname ir darbuotojus čia atsivesti savo šeimos narius ar draugus. Džiaugiamės, kad darbuotojai rekomendacine sistema naudojasi itin aktyviai: kasmet sulaukiame gausaus skaičiaus rekomendacijų į pozicijas parduotuvėse ir biure. Daugeliu atvejų rekomenduoti žmonės pasilieka dirbti su mumis“, – šypsosi prekybos tinklo atstovė.

Nors kava ir bandelėmis jau nieko nenustebinsi, galvodamas apie kiekvieno darbuotojo mitybą, prekybos tinklas ir čia įžvelgia poreikį tiekti skanų ir subalansuotą maistą. Ir visa tai – nemokamai.

Ir nors dabartinis naudų paketas pasiteisina, E. Dirmaitė įsitikinusi, kad laikui bėgant motyvacines priemones tikslinga peržvelgti, suasmeninti.

„Kiekvienas žmogus yra unikalus, mūsų poreikiai taip pat skiriasi. Tad labiausiai motyvuojančių priemonių išskirti nereikėtų. Kita vertus, manau, kad ateityje materialinės naudos darbuotojams turėtų tapti dar asmeniškesnės, suteikiant darbuotojui galimybę poreikių krepšelį pripildyti tuo, ko jam reikia čia ir dabar. Nuolat galvojame, kaip dar labiau pagerinti darbuotojų kasdienybę tiek darbe, tiek namuose“, – sako „Rimi“ strateginio personalo valdymo partnerė.

Šaltinis
Temos
Projektas „Vertinantiems įvairovę“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją