Tikslas – suteikti saviraiškos galimybę

„Rimi“ darbuotojų ugdymo partnerė Arneta Gadliauskė pasakoja, kad organizacijoje nuolat ieškoma kūrybiškų būdų, kurie padėtų darbuotojams tobulėti.

„Nors „Augimo partneriai“ – šviežutėlė iniciatyva, įmonėje ilgą laiką turėjome „Vidinių trenerių“ programą, kurios dėka darbuotojai taip pat galėjo mokytis ir mokyti kitus. Vis dėlto, šiemet atsinaujinome ir startavome su patobulinta „Augimo partnerių“ programa. Čia subūrėme jau esamus trenerius su kolegomis, kurie nori prisidėti prie naujų iniciatyvų“, – sako pašnekovė.

Anot jos, naujosios programos tikslas – suteikti žingeidiems darbuotojams saviraiškos galimybę, skatinti jų kompetencijų augimą ir sukurti tokią terpę, kurioje aktyvūs darbuotojai galėtų tobulėti bei padėti tobulėti kitiems. „Augimo partnerių“ bendruomenė suvienijo darbuotojus, kurie nori mokyti kitus ir tuo pačiu – mokytis patys.

„Bendruomenė apjungia skirtingose komandose dirbančius kolegas. Čia susitinka biure ir parduotuvėse dirbantys žmonės, kurie gali pasidalinti įvairiomis žiniomis. Tai – itin svarbu, mat apmokant naujus darbuotojus, būtent senbuviai gali suteikti neįkainojamų žinių, kurios pravers kiekvieną darbo dieną. „Augimo partneriai“ naujuosius darbuotojus supažindina ir su „Rimi“ vertybėmis, vidiniais procesais, įmonės kultūra“, – pasakoja A. Gadliauskė.

 Arneta Gadliauskė

Pašnekovė pabrėžia, kad norint mokyti kitus, būtina nepamiršti nuolatinio tobulėjimo ir pačiam. „Augimo partneriai“ – nuolat besimokantys, kupini novatoriškų idėjų ir niekada „nestovintys“ vienoje vietoje.

Pirmasis susitikimas – per Mokytojų dieną

„Rimi“ bendruomenėje vertinamas kiekvienas darbuotojas. Įmonėje sukurta vidinė platforma „iTeach“ (liet. „Aš mokau“) bei „Augimo partnerių“ komunikacijos kanalas. Darbuotojų ugdymo partnerė A. Gadliauskė sako, kad būtent šioje platformoje yra dalinamasi naudinga informacija, diskutuojama mokymų temomis bei, svarbiausia – kolegiškai vieni kitus palaikoma.

„Be šių vidinių platformų organizuojame ir įvairius bendruomenės renginius bei mokymus. Tokie susitikimai vyksta tiek gyvai, tiek virtualiai. Džiugu, mat artimiausias „Augimo partnerių“ susitikimas – per Mokytojų dieną, tad žingeidi aura – tiesiog garantuota. Šio susibūrimo tikslas – mokytis komandos dinamikos, po mokymų gebėti sudominti naujus darbuotojus“, – džiaugiasi „Rimi“ atstovė.

Pasak jos, mokymų temą sugalvojo patys „Augimo partneriai“. Būtent jie geriausiai žino, kurioje sferoje reikėtų sustiprinti jau turimas žinias, įgyti naujų. Specialistė pabrėžia ir tai, kad mokymų dalyviai iniciatyviai patys išbando tam tikrus komandos formavimo mokymus juos vesdami savo parduotuvių bei biuro komandose.

Nesustoja mokytis nuo 2001ųjų

„Augimo partneriai“ suvienijo pačius įvairiausius „Rimi“ darbuotojus. Vienas jų – įmonėje jau nuo 2001–ųjų dirbantis panevėžietis Sigitas Alminas. Specialistas puikiai pamena dieną, kuomet įsidarbino šiame prekybos tinkle.

„Savo karjerą „Rimi pradėjau“ naujai atsidariusioje Panevėžio parduotuvėje. Buvo renkamas kolektyvas. Pamenu, mano pirmosios pareigos buvo skyriaus vedėjas. Nors neturėjau patirties, visada degiau dideliu noru mokytis bei pasitikėjimu savimi. Pradėjęs dirbti, susidūriau su galybe naujos informacijos. Teko spręsti įvairias problemas ir labai daug mokytis. Supratau ir tai, kad man teko itin atsakingos pareigos, tačiau mane motyvavo įgimtas smalsumas naujai informacijai“, – pasakoja specialistas.

Pašnekovas pasakoja, kad savo pareigų mokėsi Vilniuje ir jau tąkart susidūrė su puikiais kolegomis, kurie motyvavo, padėjo. Jis iki šiol dėkingas tuometinei kolegei už perduotas žinias, kurios praverčia ir dabar.

„Po keleto metų keitėsi parduotuvės formatas, ji buvo rekonstruota į didesnę. Keitėsi ir mano pareigos, tapau klientų aptarnavimo ir prekių grupių vadovu. Dar po keleto metų atsidarė nauja parduotuvė, kuri išsiskyrė savo dydžiu bei prekių asortimento gausa. Būtent čia ir pradėjau dirbti direktoriaus pavaduotoju, kuriuo dirbu ir iki šiol“ – teigia jis.

S. Alminas sako, kad „Rimi“ savo darbuotojams organizuoja labai daug mokymų bei visada skatina tobulėti. Anot jo, tai – viena didžiausių motyvacijų jam šiame darbe. Specialistas pabrėžia, kad aplinka šiais laikais keičiasi greičiau, nei kada nors anksčiau. Nuolat mokydamasis tu gali keistis ir pritaikyti savo įgūdžius siekdamas užsibrėžtų tikslų.

Mokai kitus – mokaisi ir pats

Tapęs „Vidiniu treneriu“, o dabar – „Augimo partneriu“, S. Alminas visada vadovavosi taisykle, kad svarbu sudominti žmones, mat į veiklą įsitraukę darbuotojai – ne vien tik klausysis, tačiau ir išgirs.

„Mėgstu sportą, tad terminas „Vidinis treneris“ man – itin gražus pavadinimas. Nuo tada, kuomet juo tapau, vedu klientų aptarnavimo ir komandos formavimo mokymus naujai atidaromų „Rimi“ parduotuvių kolektyvams. Mano mokymų tikslas – treniruoti tiek protą, tiek kūną. Dalyvaujančių darbuotojų visada laukia labai daug užduočių ir žaidimų“, – pasakoja pašnekovas.

Specialistas per daugelį metų darbo „Rimi“ organizacijoje įsitikino, kad kiekvienas kolektyvas skiriasi, tad ir vedami mokymai niekada nebus tokie patys.

„Labiausiai man įsiminė pirmieji mokymai su Telšių miesto „Rimi“ parduotuvės kolektyvu. Pamenu, sugalvojau prisiminti ir pasimokyti Žemaitijos ir Telšių miestų istorijas, kad galėčiau jiems papasakoti artimos, tačiau galbūt negirdėtos informacijos. Tuomet mano paskaita nebuvo vien teorinė – dalyviams pravedžiau ir mini viktoriną. Taip jie labiau įsitraukė į veiklą. Žemaičiai itin didžiuojasi savo istorija, tad tikiu, kad darbuotojams mokymai buvo įdomūs ir naudingi“, – dalinasi prisiminimais specialistas.

Nors „Augimo partneriai“ – nauja iniciatyva, pašnekovas sako, kad labai laukia Mokytojų dienos, kuomet pirmąjį kartą „gyvai“ susitiks su kitais lektoriais. Anot jo, laukia pozityvių, drąsių, norinčių mokytis bei dalintis savo patirtimi, kolegų susitikimas.

Tikslas – praplėsti žinių akiratį

Karantino laikotarpis – taip pat gali būti postūmis mokytis naujų dalykų. Būtent taip nutiko ketvirtus metus „Rimi“ dirbančiai SAP vartotojų palaikymo specialistei Vaidai Pučinskaitei. Pandemijos metu paskelbus galimybę prisijungti prie „Vidinių trenerių“, ji nė nedvejodama sutiko. Tai, kad visi susitikimai ir mokymai vyko nuotoliniu būdu, motyvavo ją „nerti“ į naujų žinių jūrą.

 Vaida Pučinskaitė

„Tuo laikotarpiu supratau, kad noriu gyvenime naujų iššūkių. Darbovietei paskelbus, kad renkami žmonės, norintys tapti „Vidiniais treneriais“ nedvejodama prisijungiau prie šios programos. Pasirinkau visai naują sritį, kuri mane jau kuris laikas domino – komandos formavimą. Puiku tai, kad ši tema – nėra susijusi su kasdieniu mano darbu, tad turiu galimybę užsiimti papildoma veikla nuo tiesioginių darbinių pareigų“, – sako pašnekovė.

Anot jos, „Vidiniais treneriais“ galėdavo tapti darbuotojai, kurie mokymams pasiūlydavo savo temą arba tie, kurie norėdavo vesti mokymus pagal iš anksto parengtą šabloną. Specialistė pasirinko pastarąjį variantą ir pradėjo dirbti su komandos formavimusi.

Bendruomenė vienija kūrybiškus žmones

Puiku dirbti darbovietėje, kurioje gali augti kaip asmenybė, būti išgirstas ir nuolat tobulėti. Būtent taip jaučiasi V. Pučinskaitė, kuri sako, kad tapimas lektore naujiems darbuotojams – vienas geriausių jos sprendimų.

„Nuo prisijungimo prie „Vidinių trenerių“ dirbu su naujai atsidariusių parduotuvių darbuotojais. Su mano pagalba, naujai į įmone atėję žmonės, gali paprasčiau ir greičiau adaptuotis bei tapti komanda. Man ši nauja patirtis suteikė galimybę realizuoti savo idėjas, mintis. Nuo tada, kuomet tapau „Vidine trenere“, o dabar ir „Augimo partnere“, galiu ir pati mokytis tobulinti viešojo kalbėjimo įgūdžius. Naudinga ir tai, kad susipažįstu su naujais, įdomiais žmonėmis. Galimybė būti „Vidine trenere“ man padėjo išmokti daugybės dalykų, tobulėti kaip asmenybei“ , – sako ji.

V. Pučinskaitė teigia, kad didžiausias iššūkis šioje veikloje – sugebėti stoti pačiai prieš save, imtis visiškai naujos veiklos, išdrįsti kalbėti prieš auditoriją ir ją sudominti.

„Naujai sukurta „Augimo partnerių“ programa suteikė daugiau apibrėžtumo, tapo aišku, ko tikimasi iš kiekvieno lektoriaus bei kokias naudas jis asmeniškai gaus. Ši programa konkretesnė, aiškesnė. Džiaugiuosi, mat „Augimo partnerių“ bendruomenė suvienijo skirtingų sričių specialistus. Galime tobulėti mokydamasi vieni iš kitų. Visi žmonės, kurie prisijungė prie „Augimo partnerių“ – specialistai su idėjomis, savomis mintimis ir siekiais.“, – džiaugiasi pašnekovė.

Pašnekovė pabrėžia, kad savo tiesioginiame darbe stengiasi kūrybiškiems ir veikliems kolegoms papasakoti apie tapimo „Augimo partneriais“ galimybes, to naudas. Ji džiaugiasi, mat „Rimi“ – darbovietė, kurioje kiekvienas gali jaustis savimi.

Šaltinis
Temos
Projektas „Vertinantiems įvairovę“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją