Esate kaunietė ir Kaune, Lietuvos širdyje, sukūrėte savo gyvenimą – nuėjote karjeros kelią, kuris gali būti įkvepiantis pavyzdys daugeliui. Tad kaip siejasi Kaunas, „Rimi“ ir jūsų istorija?

Savo kelią „Rimi“ pradėjau prieš 17 metų, kai Kaune buvo statomas vienas iš pirmųjų didesnių prekybos centrų – „Savas“. Pradėjau nuo prekių specialistės pareigų, o po metų priėmiau iššūkį prisidėti prie dar vienos „Rimi“ parduotuvės atidarymo prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“. Ten praleidau net devynerius savo karjeros metus.

Kai Kaune prasidėjo sekantis „Rimi“ plėtros etapas, mano žinios buvo reikalingos atidarant „Rimi“ parduotuvę Savanorių prospekte. Kilau karjeros laipteliais aukštyn ir tapau direktorės pavaduotoja. Po sėkmingo darbo šioje parduotuvėje iškeliavau į dar vieno „Rimi“ prekybos centro atidarymą Kauno autobusų stotyje. Keletą metų dirbau direktorės pavaduotoja ir buvau pakviesta grįžti jau į direktorės poziciją „Rimi“ parduotuvėje Savanorių prospekte. Tai buvo vienintelis kartas, kai teko grįžti ne į naujai atidaromą prekybos centrą.

Iš tiesų, didžiąją savo karjeros dalį atidarinėjau vis naujus prekybos centrus Kaune. Mano sukauptos vadovavimo patirties pernai prireikė ir naujai atidarytam prekybos centrui Dainavos mikrorajone, kur nuo vasaros pabaigos veikia nauja hyper formato „Rimi“. Vaikystėje aš pati augau Dainavos mikrorajone, o vėliau mokiausi ir būtent priešais dabartinę „Rimi“ įsikūrusioje Kauno kolegijoje. Šis rajonas man labai svarbus bei artimas, todėl nedvejodama priėmiau naują iššūkį ir dabar sėkmingai dirbu šios parduotuvės vadove.

 RIMI

Kokie didžiausi iššūkiai kyla atidarant naujas parduotuves? Kam reikia pasiruošti?

Prie naujų parduotuvių atidarymo visuomet dirba išties didelė komanda, todėl skirtingi darbuotojai yra atsakingi už skirtingas užduotis. Galiu pasakyti, kad per daugiau nei dešimtmetį „Rimi“ plėtra yra taip išsivysčiusi, jog iššūkių, atidarant naujas parduotuves, kyla vis mažiau– viskas preciziškai sustyguota, užtikrinant, kad nei vienas svarbus žingsnis nebūtų praleistas, o darbai būtų įgyvendinti laiku. Toks komandiškumas leidžia pasiekti užsibrėžtus tikslus ir mėgautis procesu.

Pagrindinis mano tikslas, atidarant Dainavos rajone įsikūrusią parduotuvę, buvo surinkti ir suformuoti darbuotojų komandą. Tai nelengvas iššūkis, mat tiek gerų virėjų, tiek kepėjų, salės darbuotojų ar norinčiųjų dirbti kasoje dabartinėje ir išties konkurencingoje darbo rinkoje trūksta nuolat. Tačiau džiaugiuosi, kad pavyko suburti nuostabią, skirtingų žmonių, atsakingai žiūrinčių į savo darbą, komandą. Šiuo metu joje turime 28 darbuotojus.

Kiekviena „Rimi“ parduotuvė yra kaip atskiras pasaulis, kuriame nuolat pulsuoja pirkėjų ir darbuotojų energija, gimsta patirtys, santykiai, idėjos. Kokie žmonės dirba Dainavos prekybos centre?

Mūsų komandą sudaro keletas anksčiau tiek administracijoje, tiek salėje dirbusių darbuotojų, kurie turi sukaupę didesnę patirtį „Rimi“. Visgi, didžioji darbuotojų dalis – nauji žmonės. Be galo džiugu, kad prieš parduotuvės atidarymą sulaukėme daug kandidatų, gyvenančių netoliese prekybos centro. Jie sėkmingai papildė mūsų darbuotojų gretas ir puikiai įsitvirtino komandoje.

Jautri, tačiau nuo „Rimi“ organizacijos kultūros neatsiejama tema – neįgaliųjų įdarbinimas. Kaip sekasi dirbti šioje srityje?

„Rimi“ turi išties didelį įdirbį skatinant įvairovę ir lygias galimybes. Siekiame jas užtikrinti kiekvienam, o įvairovės principus skleidžiame net tik versle, bet ir visuomenėje. Savo komandoje turime kasoje dirbančią kolegę su klausos negalia. Ji – ilgametė „Rimi“ darbuotoja, su kuria teko anksčiau dirbti ir „Megoje“. Kolektyvas puikiai ją priėmė, o noro padėti tiek iš kolegų, tiek iš administracijos pusės tikrai netrūksta.

O kaip sekasi įdarbinant darbuotojus iš užsienio? Galbūt prie prekybos centro komandos jau prisijungė ir iš Ukrainos atvykusių žmonių?

Siekiame padėti į darbo rinką įsilieti žmonėms, kuriems dėl įvairių aplinkybių darbą susirasti Lietuvoje yra kiek sudėtingiau. Nuo parduotuvės atidarymo pradžios turėjome darbuotoją iš Kazachtano, o praėjusį mėnesį į kolektyvą buvome priėmę naują kolegę iš Ukrainos, tačiau kaip tik tuo metu atslūgo pavojus Kijeve ir ji po kelių dienų išvyko namo.

Visiems iš užsienio atvykusiems darbuotojams padedame ne tik greičiau adaptuotis ar pramokti lietuvių kalbą, bet ir supažindiname juos su savo tradicijomis, šventėmis. Kartu stengiamės pažinti ir čia atvykusių žmonių kultūrą, tad nauda lydi abi puses.

„Rimi“ įgyvendina kampaniją „Amžius nesvarbu“, kuria siekia naikinti stereotipus apie vyresnio amžiaus darbuotojus. Ar jūsų parduotuvėje dirba vyresni nei 50 metų amžiaus darbuotojai? Kodėl tai yra svarbu?

Amžius nėra ir negali būti svarbu, kai bandoma įsidarbinti – mes visi esame skirtingi ir taip papildome vienas kitą, kartu sukurdami pačią geriausią komandą. Parduotuvėje turime darbuotoją, kuriai visai neseniai suėjo 18 metų, o taip pat įdarbiname ir vyresnio amžiaus žmonių – prie mūsų komandos vasarą buvo prisijungę du vyresnio amžiaus vyrai, kurie dirbo prie taromatų.

 RIMI Dainavos rajone

Kuo ypatinga Dainavos mikrorajone įsikūrusi „Rimi“, kokie patogumai čia laukia pirkėjų?

Mums rūpi aplinkosauga ir tvarumas, todėl patogiam produktų transportavimui pirkėjams siūlome įsigyti daugkartinius apsipirkimo krepšelius, pagamintus iš perdirbtų medžiagų, arba popierines dėžes, o vaisių ir daržovių skyriuje – daugkartinius tinklinius maišelius. Savitarnos kasose pirkėjai gali atsisakyti ir spausdintų kvitų. Tuo tarpu gamybinėse patalpose įgyvendiname sprendimus, padedančius darbuotojų darbo efektyvumui.

Parduotuvė kasdien dirba lanksčiu ir patogiu grafiku, tad į ją apsipirkti užsuka tiek šalia esančios kolegijos darbuotojai bei studentai, tiek vietiniai gyventojai. Todėl pirkėjų patogumui prekybos centre veikia sušių ir salotų baras, o mėgstantys kepinius gali rasti platų jų asortimentą: nuo šviežiai keptos duonos ar rankų darbo bandelių bei sausainių, iki kvapnių ir įvairioms šeimos šventėms tinkančių pyragų.

Aktyviai bendradarbiaujame ir su vietos bendruomenėmis. Norime būti šalia savo pirkėjų ir ne tik prekiauti, bet ir skleisti žinutę – jūs mums rūpite. Todėl „Rimi“ prekybos centre veikia ambasadorių klubas, kuriame savanoriauja bei vietos bendruomenei padeda mūsų darbuotojai.