Ar visada svarbus tik konkurencingas atlyginimas?

Pasak „Rimi“ personalo vadovės Vaidos Kaikarienės, darbo ieškančių žmonių motyvai – patys įvairiausi: „Vieni ieško pirmo darbo, kiti ieško darbo pagal savo specialybę, dar kiti nori keisti veiklos sritį ar ieško kitos organizacijos kultūros. Kartais darbas keičiamas todėl, kad žmogus dirbo individualiai ir pasiilgo kolektyvo ar nori išbandyti save kitose pareigose. Labai dažnai žmonės keičia darbą norėdami aukštesnių pareigų – „Rimi“ tam suteikiame visas sąlygas: įmonė nuolat plečiasi, atsiranda įvairesnių pozicijų, į kurias galima kandidatuoti“, – sako personalo vadovė.

Dalis darbuotojų ieško tiesiog didesnio darbo užmokesčio ar papildomų naudų. „Kartais žmogui svarbūs labai gyvenimiški dalykai: darbo atstumas nuo namų, tinkamas užimtumo grafikas. Dar kiti ateina dėl savirealizacijos – galimybės dalintis idėjomis ir jas įgyvendinti. Dažnai ieškoma darbdavio, kuris galėtų užtikrinti stabilias pajamas ir socialinį saugumą, tuo pačiu tikintis, kad su darbuotoju bus elgiamasi teisingai, tolerantiškai ir pagarbiai“, – pastebi V. Kaikarienė.

Papildomas saugiklis – kolegų paramos fondas

Dažniausiai įmonės skiria darbuotojams tam tikrą sumą gimus kūdikiui, išėjus į pensiją ar netekus artimo žmogaus. Visi 3300 „Rimi“ darbuotojų, ištikus neeilinei situacijai, gali kreiptis ir į darbuotojų paramos fondą, kuris šiuo metu padidintas dėl karo Ukrainoje. „Fondas veikia jau daugybę metų – nepaliekame savo darbuotojų bėdoje. Dabar jį panaudosime ir finansiškai padėsime savo žmonėms, kurie priglaudė nuo karo bėgančius ukrainiečius, kurių šeimos nariai liko Ukrainoje ar išvyko kautis už tėvynę“, – sako „Rimi“ personalo vadovė.

Fondas skirtas padėti žmonėms, atsidūrusiems sudėtingose situacijose: liga, įvairios šeimyninės aplinkybės, būsto netekimas gali tapti priežastimi gauti išmoką. „Padedame padengti gydymo išlaidas ar tam tikrus nuostolius, įsigyti būtiniausių daiktų. Tai papildoma parama, nepriklausoma nuo taip pat įmonėje veikiančios socialinės politikos, kai, pavyzdžiui, artimųjų ar darbuotojų mirties, kūdikio gimimo atveju skiriame tam tikrą sumą. Tačiau būtent darbuotojų paramos fondo lėšomis galime padėti esant nenumatytoms situacijoms ir taip palengvinti darbuotojo kasdienybę dėl staiga išaugusių išlaidų“, – sako Vaida Kaikarienė.

Tautybė, amžius ir negalia – nesvarbūs

„Rimi“ – viena pirmųjų įmonių, prakalbusi apie diskriminaciją darbo rinkoje. Organizacijoje aktyviai įdarbinami vyresnio amžiaus žmonės, asmenys su negalia ar kitų tautybių piliečiai. Vaida Kaikarienė sako, kad tokia įvairovė tik praturtina organizaciją, o žmonės į kolektyvą įsilieja natūraliai: „Jau įdarbinome šiek tiek daugiau nei 200 užsieniečių, atvykusių į Lietuvą iš Turkijos, Vietnamo, Kazachstano, Afganistano, Baltarusijos ir Ukrainos. Tiems, kurie turi lietuvių kalbos pradmenis ar kalba rusiškai, bent šiek tiek angliškai, siūlome mokymus, turime adaptuotas programas, susikalbėti padeda ir tam paskirti kolegos. O jei žmogus kalba tik sava kalba, ieškome, kas galėtų versti.. Tiesa, vien to neužtenka – tam, kad iš užsienio atvykęs darbuotojas galėtų adaptuotis, aiškinamės kultūrinius skirtumus. Galbūt tai poreikis maldai per pertraukėles, tam tikri mitybos principai ar darbo laiko reikalavimai. Stengiamės darbuotojams sudaryti kuo patogesnius grafikus, kurie atlieptų asmeninius poreikius.“

Prekybos tinklas „Rimi“ daugelį metų nuosekliai dirba socialinėje srityje, integruodamas visų amžiaus grupių žmones bei neįgaliuosius. Didelis dėmesys skiriamas ir jaunimo užimtumo didinimui – moksleivių ir studentų įdarbinimui. „Mielai priimame dirbti ir studentus. Lanksčiai derinamės prie jų galimybių, mums rūpi, kad nenukentėtų studijos ir ateityje jie galėtų mūsų organizacijoje toliau tęsti darbą, turėtų papildomų pajamų studijuodami. Branginame kiekvieną iš 3300 mūsų darbuotojų, – teigia V.Kaikarienė, siūlydama jauno amžiaus asmenims išbandyti sezoninį darbą. – Kviečiu jaunimą vasarą pasidomėti sezoninio darbo galimybėmis pajūryje ar kitų miestų parduotuvėse ir artimiau susipažinti, kaip praktikoje veikia mažmeninė prekyba. Su naujais sezoniniais prekybos tinklo darbuotojais sudaromos terminuotos darbo sutartys, jiems organizuojami mokymai, suteikiamos tos pačios garantijos ir darbo priemonės, sudaromos sąlygos tobulėjimui, mokamas lygiavertis darbo užmokestis. Pajūryje dirbantiems darbuotojams papildomai suteikiamas maitinimas, taip pat – nemokamas apgyvendinimas. Studentams ar vyresnių klasių moksleiviams tai gali tapti puiku karjeros tramplynu.“