Biurai konkuruoja ne tarpusavyje, o su darbuotojų namais

„Nors kelerius metus siautusią koronaviruso pandemiją beveik pamiršome, jos įtaką darbo kultūrai, ko gero, jausime dar ne vienerius metus. Per trumpą laiką išbandę ir prisijaukinę naujus darbo įpročius, darbuotojai uždavė toną darbdaviams, pastarieji, kovodami dėl geriausių talentų rinkoje, įsiklauso ir savo poreikiais dalijasi su NT projektų vystytojais. Suderinus interesus, gimsta darbo vietos, išpildančios visų šalių poreikius“, – sako Sandra Jovaišaitė, „Colliers Baltics“ komercinio nekilnojamojo turto tarpininkavimo departamento vadovė Lietuvoje.
„Yellowstone“ verslo centras

Pasak ekspertės, į pirmą vietą argumentų ir kriterijų sąraše renkantis biurą nuomai dabar drąsiai galime rašyti darbuotojų poreikius. Mat geras ir kokybiškas biuras pastaruoju metu konkuruoja ne su kitais biurais mieste, bet su darbuotojo namais, atliepiančiais individualius kiekvieno poreikius. Todėl ir į biurus kviečiami grįžti darbuotojai nori turėti funkcionalias erdves susikaupimui ir darbui, patogias erdves atsipalaidavimui ir laisvalaikiui.

„Yellowstone“ verslo centras

„Kas buvo svarbu priešpandeminiais laikais, svarbu ir dabar – tai įmonių poreikis turėti reprezentacinę funkciją atliekantį biurą, esantį geroje miesto vietoje, su estetiškomis bendrosiomis erdvėmis, sutvarkytomis prieigomis. Išvystyta prekybos ir paslaugų infrastruktūra – dar vienas svarbus privalumas“, – teigia S. Jovaišaitė.

Be to, biuras turi būti ir ekonomiškas bei draugiškas aplinkai. Vertindama biurų rinkos vystymąsi, NT ekspertė pastebi, kad naujuose verslo centruose tokie dalykai kaip kokybiškai įrengtos inžinerinės sistemos, leidžiančios darbuotojams mėgautis gaiviu oru, komfortiška vidaus patalpų temperatūra visais metų laikais, pastato draugiškumas aplinkai ir tai tvirtinantys sertifikatai jau tapo būtinybe.

„Yellowstone“ verslo centras

Ribotą pasiūlą gausina įgyvendindami prof. R. Paleko viziją

Nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Colliers Baltics“ duomenimis, per šiuos metus Vilniaus biurų rinka pasipildys 32 tūkst. kv. metrų. Tai mažiausias metinis pasiūlos pokytis per dešimtmetį. A klasės biurų vakansija sudarys apie 5-5,5 proc., o B1 maždaug 8-8,5 proc. Tai patys mažiausi skaičiai Baltijos šalyse, rodantys ribotas pasirinkimo galimybes Lietuvos sostinėje verslo naujakuriams, ypač taikantiems į aukštesnę darbuotojų gerovę.
„Yellowstone“ verslo centras

Vienas naujausių sostinės komercinio nekilnojamojo turto projektų, šiemet papildysiantis Vilniaus biurų rinką, – A klasės verslo centras „Yellowstone“, iškilęs pačiame centre, Senamiesčio ir Naujamiesčio sandūroje, šalia Gedimino prospekto. Šiuo metu jau pasiektas pastato aukštingumas, vyksta fasado apdailos ir vidaus erdvių įrengimo darbai. Į projekto vystymą investuojama 25 mln. Eur.

Devynių aukštų, 9800 kv. metrų ploto verslo centras „Yellowstone“ vystomas pagal profesoriaus Rolando Paleko idėją, bendradarbiaujant su jo vardo architektų studija ir projektavimo bendrove „Planas B“.

Erdvės planuotos taip, kad jas būtų paprasta pritaikyti pagal individualius verslo poreikius ir jų veiklos specifiką: nuomininkai turi galimybę formuoti tiek atvirą biuro erdvę, tiek atskiras, uždaresnes, įsirengti terasą ant stogo su išskirtiniu vaizdu į miesto centrą ar žaliąjį Žvėryną. Bendrąsias projekto erdves puoš lietuvių menininkų darbai.

„Projektas buvo kurtas taip, kad darniai įsilietų į miesto kraštovaizdį, o apsilankymas jame įkvėptų. Siekiame įrengti tokias darbo erdves, į kurias darbuotojai patys norėtų sugrįžti“, – sako projektą valdančios mišrių investicijų bendrovės „Equite“ partneris ir investicijų į NT vadovas Agnius Tamošaitis.

„Yellowstone“ verslo centras

Jo teigimu, verslo centras duris atvers jau vasarą, su keliomis pilnai įrengtomis patalpomis, tad įmonės, kurioms patalpų reikia greituoju laikotarpiu, kraustymąsi gali planuoti jau liepos mėnesį. Dėl specifinio patalpų planavimo ir lankstumo čia bus patogu kurtis tiek didesniems, tiek mažesniems verslas, norintiems patalpose turėti ir privačias virtuvėles, ir pasitarimų kambarius.

Darbuotojų patogumui kiekviename pastato aukšte suprojektuotos negilios patalpos su erdviais atsidarančiais langais natūralios šviesos srautui užtikrinti, įdiegtos pažangiausios inžinerinės sistemos, kad oras patalpose visuomet būtų šviežias ir gaivus.

Dalis atsinaujinančio prestižinio sostinės verslo kvartalo


Šių metų vasarą numatytas atidaryti „Yellowstone“ – vienas pirmųjų iš esmės atsinaujinančio „Verslo trikampio“ atgimimo ženklų. Greta pagal jungtinį keturių architektų biurų pasiūlymą atnaujinus 3 ha teritoriją, darniai integravus komercines, gyvenamąsias ir visuomenines funkcijas, atkūrus ryšius su Neries krantine ir sukūrus jaukias viešąsias erdves, čia tikimasi sukurti gyvybingą ir visiems atvirą miesto rajoną.
„Yellowstone“ verslo centras

„Tiek po „Yellowstone“, tiek po šalia esančio „Verslo trikampio“ transformacijos visas kvartalas taps nauju Vilniaus traukos tašku. Tikime šios vietos potencialu, sujungiant didžiules privataus verslo ir miesto investicijas. Netrukus turėsime modernų, šiuolaikišką, Europos sostinės vertą rajoną, kuriame darniai įsilies ir mūsų plėtojamas projektas“, – sako A. Tamošaitis.
Tarp būsimų verčių „Yellowstone“ nuomininkams A. Tamošaitis mini ir gerą susisiekimą tiek asmeniniu, tiek viešuoju transportu, išvystytą infrastruktūrą, žalią ir gyvą vidinį skverą, kuriame numatyta kavinės terasa. Pastatas pasižymės atsinaujinančios energetikos sprendimais, užtikrinti mikroklimato kontrolę padės modernios inžinerinės sistemos. Projektas įgyvendinamas laikantis tarptautinio tvarių pastatų standarto BREEAM, siekiant gauti „BREEAM IN USE Excellent“ įvertinimą.