Anot specialistės, Baltijos šalyse namų spausdintuvai dažniausiai naudojami asmeniniams tikslams: nuotraukų, dokumentų ir brėžinių spausdinimui. Spausdintuvus naudojant namuose patogus integruotas įrenginyje belaidis interneto ryšys, kuomet galima spausdinti tiesiogiai iš telefono ar kito išmanaus įrenginio. Namų spausdinimo poreikiams, t.y., nedidelėms spausdinimo apimtims, dažniausiai nereikia didelės spausdintuvo spartos, užtenka ir 10 psl./1min. Kai yra poreikis namuose spausdinti tik dokumentus, nebūtina investuoti į ir spausdintuvus, turinčius aukštus rezoliucijos parametrus, tokioms funkcijoms užtenka 600 x 600 DPI. Esant poreikiui spausdinti geros kokybės nuotraukas ar brėžinius DPI svarba gerokai išauga, tuomet reiktų rinktis su 1440x5760, 2400 x 4800 DPI ar net didesnę rezoliuciją.

Tuo metu verslo spausdintuvai skirti didelėms spausdinimo apimtims, jie gali atspausdinti nuo šimto iki kelių tūkstančių puslapių per dieną. Populiariausias spausdinimo greitis tarp verslo spausdintuvų svyruoja nuo 20 iki 40 psl./1 min. Spausdinimo raiška – nuo 600-1200 DPI iki 2400 ar aukštesnė. Verslo spausdintuvams taip pat svarbios papildomos funkcijos: dvipusis automatinis spausdinimas (žymimas - duplex ADF), Ethernet tinklo jungtis, didelės talpos popieriaus dėklas (iki 500 puslapių) ir galimybė spausdinti didelio formato dokumentus, pvz., A3.

Baltijos šalyse, kaip ir daugelyje kitų Europos šalių, „HP", „Epson", „Canon" ir „Brother" spausdintuvų prekės ženklai yra populiariausi. Tai kaip išsirinkti, kuris jų labiausiai atitinka poreikius?

Anot A. Valaitės, prieš renkantis spausdintuvą į namus svarbu atsakyti į keletą klausimų: ką planuojate spausdinti: dokumentus, nuotraukas ar brėžinius? Ar reikia spalvoto spausdinimo ar užtenka nespalvoto? Kiek planuojama atspausdinti puslapių per mėnesį? Užtenka tik spausdintuvo ar reikia ir skanavimo bei kopijavimo funkcijų? Kokių papildomų funkcijų reikėtų: bevielio internetinio ryšio, tinklo jungties, automatinio dvipusio spausdinimo? Renkantis spausdinimo įrenginius svarbu pirmiausiai išsirinkti spausdinimo technologiją – rašalinį ar lazerinį.

computer on a desk in a modern office

Rašaliniai spausdintuvai yra universalūs tinkami spausdinti dokumentus, nuotraukas, bei grafinius brėžinius. Rašaliniai spausdintuvai gali lėčiau spausdinti nei lazeriniai spausdintuvai, ypač spausdinant nuotraukas ar kitus spalvotus dokumentus aukštos rezoliucijos formatu. Rašaliniai spausdintuvai pranašesni aukštesne raiška bei mažesne spausdinimo prietaiso kaina.

Lazeriniai spausdintuvai yra greitesni ir labiau pritaikyti didelės apimties dokumentų spausdinimui, dirba tyliau. Tačiau lazeriniai spausdintuvai masyvesni, siūlo žemesnę raišką bei neretai yra brangesni.

Į kokius funkcionalumus atkreipti dėmesį renkantis spausdintuvą?

„ACC Distirbution" atstovė A. Valaitė išskyrė pagrindinius funkcionalumus ir parametrus, kurie geriausiai atspindi spausdintuvo specifiką, kaip spaudos greitis, skiriamoji geba, ryšio jungtys, eksploatacinių priemonių sąnaudos ir garantinis aptarnavimas.

Airida Valaitė

Spausdintuvo specifikacijose visuomet būna nurodoma per kiek laiko įrenginys gali atspausdinti vieną puslapį (spausdinimo greitis žymimas PPM – puslapiai per minutę). Spausdinimo greitis gali svyruoti nuo 10 psl. iki 60 psl. per 1 min. Greitis priklauso nuo spausdinimo užduoties sudėtingumo: juodai baltas ekonominiu rėžimu spausdinamas tekstinis dokumentas atspausdinamas greičiau nei aukštos rezoliucijos spalvota nuotrauka.

Kitas svarbus parametras – spausdinimo skiriamoji geba dar vadinama rezoliucija, raiška (angl. k. DPI - dots per inch / taškai viename colyje). Rezoliucija gali prasidėti nuo 600 DPI iki 9600 DPI ir aukštesnė, pvz. 1200x 1200 DPI. Spausdinti dokumentus pakanka mažesnės rezoliucijos (600 - 4800 DPI), o spalvotiems vaizdams ir nuotraukoms, grafiniams brėžiniams reikalinga aukštesnė raiška (nuo 4800 DPI iki 9600 DPI ir aukštesnė). Kuo aukštesnė raiška, tuo smulkesnės ir geriau matomos yra spausdinamo teksto ar vaizdo detalės atspausdintame lape. Tai ypač svarbu nuotraukoms ir plakatams. Spausdintuvas su aukšta rezoliucija gali spausdinti nuotraukas, brėžinius ant didelio formato popieriaus ar plakatų. Siekiant gauti maksimaliai gerą atspausdinto gaminio kokybę, svarbu naudoti originalią rašalo ar dažomųjų miltelių kasetę, kokybišką popierių arba foto popierių ir pasirinkti aukštos raiškos rėžimą spausdinimo metu.

Renkantis spausdintuvą, reikia atkreipti dėmesį ir į spausdintuvo turimų jungčių tipus. Dažniausiai sutinkamos jungtys spausdintuvuose yra: USB (USB 2.0 arba USB 3.0) , belaidis Wi-Fi ryšys ir Ethernet jungtis. Neturint interneto bevielio ryšio, spausdintuvas turės būti statomas toje vietoje, kur yra nutiestas interneto laido kabelis ir kompiuterinis įrenginys. Turint bevielį ryšį spausdinti galima tiesiai iš planšetinio kompiuterio, telefono ar nešiojamo kompiuterio. Ethernet jungties pagalba galima sukurti sistemą skirtą sujungti daug kompiuterinių įrenginių į vieną sistemą ir patogiau spausdinti.

Nemažiau svarbus momentas – spausdintuvo eksploatacinių priemonių sąnaudos. Būtina prieš įsigyjant spausdintuvą pasidomėti, kiek puslapių galima atspausdinti su jau pakuotėje esančia rašalo / dažomųjų miltelių kasete ir kokia bus vieno atspausdinto puslapio kaina ateityje, kai reikės papildyti rašalą arba dažomuosius miltelius, pasibaigus startiniame pakete esančioms eksploatacinėms medžiagoms. Vieno puslapio kopijos kaina gali svyruoti nuo 0,1 cnt iki 10 cnt ir daugiau.

„Prieš įsigyjant spausdintuvą, taip pat atkreipkite dėmesį, ar yra oficialus garantinio aptarnavimo servisas jūsų mieste ir šalyje. Nuo to priklausys kaip greitai įrenginys galės būti apžiūrėtas ir sutvarkytas įvykus gedimui.", – pataria „ACC Distribution" specialistė.

Kai spausdintuvai gali atstoti spaustuvę

Šiuolaikiniai spausdintuvai gali spausdinti ne tik dokumentus, brėžinius ant popieriaus, bet ir nuotraukas ar etiketes. Lietuvoje sparčiai didėja susidomėjimas etikečių spausdintuvais, kuriais galima paruošti kokybiškus lipdukus įvairioms paskirtims: daiktų ženklinimui, etikečių spausdinimui bei pašto siuntoms. Galima rinktis iš plataus asortimento atsižvelgiant į galimus etikečių išmatavimą, spausdinamo teksto spalvinę gamą ir spausdintuvo jungtis. Populiarūs modeliai Baltijos šalyse yra Brother PT-D210/PT-P300BT ir Epson LW-300/LW-400.

Taip pat pastebimas didėjantis poreikis nuotraukų spausdintuvams. Daugėja žmonių norinčių išsaugoti atsiminimus nuotraukų albumuose ar dekoruoti namus foto rėmeliuose, pildyti albumus asmeniniais prisiminamais iš švenčių, kelionių ar kitų renginių. Dažnai nuotraukos yra spausdinamos kaip dovana artimiesiems arba draugams. Populiariausi nuotraukų spausdintuvai Lietuvoje yra Epson EcoTank L8050, HP ENVY 6020 ir Canon PIXMA TS8350.

Kuo skiriasi spausdintuvai už 100, 200 ir 400 eurų?

„ACC Distribution" specialistė išskyrė pagrindinius skirtumus renkantis spausdintuvą už 100, 200 ir 400 eurų. Kokių parametrų galima tikėtis perkant įrenginį už šias sumas?

Skiriant spausdintuvui įsigyti biudžetą iki 100 eurų galite tikėtis multifunkcinio rašalinio spausdinimo įrenginio, kuris gali spausdinti tiek juodai/baltai, tiek spalvotai, turi skanavimo, kopijavimo funkcionalumą. Įmanoma spausdinimo skiriamoji geba: 1200 x 1200 - 4800 x 1200 DPI, toks spausdintuvas turės USB, bevielio interneto ryšio WiFi jungtis. Tokių spausdintuvų spausdinimo greitis – 10 psl./ 1 min. Kiek toks spausdinimas ekonomiškas? 1 psl. kaina gali svyruoti nuo 6 iki 10 cnt.

Už 100-200 eurų biudžetą galima įsigyti ir multifunkcinį rašalinį spausdintuvą, ir lazerinį spausdintuvą. Multifunkcinis rašalinis spausdinimo įrenginys gali spausdinti tiek juodai/baltai, tiek spalvotai, turėti skanavimo, kopijavimo funkcionalumą. Šie įrenginiai jau turi spausdinimo skiriamąją gebą aukštesnę: 1400x5760 DPI ir turi USB, bevielio interneto ryšio WiFi jungtis. Tokių įrenginių spausdinimo kaina jau žemesnė: 1 psl. kaina gali prasidėti ir nuo 0,1 cnt.

Už šią sumą taip pat galima jau rinktis ir lazerinį nespalvotai spausdinantį įrenginį, kuris spausdina A4 lapus. Tokio spausdintuvo skiriamoji geba kiek mažesnė: 600x2400 DPI. Galima išgauti tikrai greitą spausdinimą iki 30 psl. / 1 min. Tokie spausdintuvai turi USB, bevielio interneto ryšio Wifi, Ethernet jungtis. Tokių įrenginių spausdinimo kaina kiek aukštesnė: 1 psl. kaina gali prasidėti ir nuo 2,7 cnt.

Skiriant 300-400 Eur spausdintuvo įsigijimui, galima rinktis tiek iš multifukcinių rašalinių, tiek iš lazerinių įrenginių. Renkantis už šią kainą multifunkcinį rašalinį spalvotą spausdintuvą, čia bus ir skanavimo, kopijavimo funkcijos. Spausdinimo skiriamoji geba ar raiška: 1200x4800 DPI. Su šiais spausdintuvais galima labai sparčiai spausdinti - 37 psl. / 1 min. Įrenginiai turės USB, bevielio interneto ryšio Wifi, Ethernet jungtis. Tokie spausdintuvai turės automatinio dvipusio spausdinimo (angl. k. duplex) funkcionalumą, galimybę skanuoti bei kopijuoti dokumentus ne po vieną lapą, o visus iš karto. Tokių įrenginių spaudos kaina gana žema: 1 psl. kaina yra nuo 0,1 cnt.

Už šią kainą renkantis lazerinį spausdintuvą, jis taip pat turės skanavimo, kopijavimo funkcijas, spalvotos spaudos galimybes. Spausdinimo skiriamoji geba ar raiška gali būti kiek žemesnė: 1200x1200 DPI. Su šiais spausdintuvais galima labai sparčiai spausdinti – 38 psl. / 1 min. Įrenginiai turės USB, bevielio interneto ryšio Wifi jungtis. Tokie įrenginiai dažniausiai turi automatinį dvipusį spausdinimą, jie taip pat gali skanuoti bei kopijuoti dokumentus ne po vieną lapą, o visus iš karto. Tokių įrenginių spaudos kaina gana aukšta: 1 psl. kaina nuo 3 cnt.

Ką daryti, kad spausdintuvas ilgiau tarnautų?

„ACC Distribution" specialistė išskyrė svarbiausius spausdintuvo naudojimo ypatumus, kurie turi įtakos spausdintuvo tarnavimo laikui: „Svarbu naudoti originalias gamintojo patvirtintas eksploatacines medžiagas, pavyzdžiui, nustačius kad buvo naudoti neoriginalūs dažomieji milteliai ar rašalas, gamintojas greičiausiai netaikys garantinio aptarnavimo. Taip pat svarbu laikytis nustatytų darbo ciklo rekomendacijų. Naudojant spausdintuvą intensyviau nei rekomenduoja gamintojas, spausdintuvo komponentai, įrenginys gali greičiau nusidėvėti arba turėti gedimų. Kad įrenginys veiktų nepriekaištingai svarbu atnaujinti įrenginio programinę įrangą bent kartą metuose". Specialistė pridūrė, kad sugedus įrenginiui svarbu visuomet kreiptis į oficialų į gamintojo aptarnavimo servisą.