SIC vadovas Mindaugas Kieža džiaugiasi: „Klaipėdos regiono plėtros taryba pripažino, kad „Lighthouse hub” inovatyvaus miestelio vystymo projektas yra labai svarbus Klaipėdai ir visam Lietuvos Vakarų regionui, o vykdomos veiklos sukuria reikšmingus pokyčius miesto potencialo išpildymui ir įvaizdžio formavimui“. Tikimasi į miestą pritraukti dar daugiau žmonių norinčių kurti technologijas ir vystyti startuolius, kurie po vienu stogu kartu kurtų inovatyvius sprendimus ir juos efektyviai pritaikytų versle.

Mindaugas Kieža

Atidarymo dieną: vyriausybės atstovai, inovacijų ekspozicija, Beissoul & Einius“ koncertas

Skaitmeninių inovacijų centro atidaryme svečiai dalyvaus konferencijoje „Technologijų galimybės: rytojus prasideda šiandien“, raudonojo kaspino kirpimo ceremonijoje, kurią vainikuos Lino Kutavičiaus šviesos instaliacijos meno kūrinys. Iš anksto užsiregistravę dalyviai nemokamai galės lankytis Sensorinėje technologijų parodoje, kurią dalinai finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė, iš arčiau susipažinti su SIC veikla, aplankyti inovacijų laboratorijas ir išbandyti įvairius inovatyvius eksponatus: „BrainAccess” įrenginius, „Focusonics” garsiakalbius, 3D spausdintuvus, VR akinius su įvairiomis patirtimis, Motion capture studiją, savitarnos medicinos stotį „Robomed”, „Inostorage” išmaniąją spintą, šunį-robotą „Robodog” ir kt. Vakarinėje renginio dalyje koncertuos grupė „Beissoul & Einius“.

SIC

Oficialiame skaitmeninių inovacijų centro atidaryme dalyvaus ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus, savivaldos atstovai, lyderiaujantys technologijų ekspertai iš Latvijos Accenture Baltics bei didžiausios Lietuvos IT įmonės „Devbridge“, „Baltneta”, „Kilo grupė“, „Iscope LT“, „Wedev“, „Neurotechnology“, „Nord Robotics“, „Inostorage“, „Ironcat“, „Integrated optics“, „Via Laurea“, ir kt.

Naujas verslo traukos centras Klaipėdoje

Inovatyvių technologijų miestelio įkūrėjui Šarūnui Butkui idėja suformuoti naują verslo traukos centrą Klaipėdoje kilo kelionių metu. „Savo akimis pamačiau, kokį didelį postūmį ekonomikos plėtrai ir miestų vystymuisi suteikia technologijų kompanijos ir jų diegiamos inovacijos. Šiais laikais jos gimsta apjungiant skirtingas technologijas, todėl skaitmeninius produktus kuriančios kompanijos buriasi į bendros infrastruktūros erdves, kuriose vystosi inovacijų ekosistema. Pirmas žingsnis ir buvo sukurti erdves, kurios atitiktų pasaulinius tokių darinių standartus, taip 2019 metais duris atvėre Lighthouse Coworking | Coliving projektas – erdvės, kuriose galima dirbti, gyventi ir leisti laisvalaikį 24/7” - skaitmeninių inovacijų miestelio įkūrimo pradžią prisimena Šarūnas.

Šarūnas Butkus

Technologinių kompanijų varomoji jėgą yra talentai, „Lighthouse hub” įkūrėjas džiaugiasi partneryste su SMK Aukštąja mokykla, kuri 2021 m. įsikūrė naujai pastatytame studijų komplekse ir integravosi į inovacijų miestelio ekosistemą. SMK Aukštosios mokyklos rengiami specialistai atlieka praktikas miestelyje įsikūrusiose įmonėse, o pati institucija dalyvauja bendruose mokslo-verslo projektuose.

Europos sąjunga taip pat pastebėjo tokių inovacijų centrų svarų vaidmenį ekonomikoje ir nusprendė investuoti į Skaitmeninių inovacijų centrų plėtrą šalyse narėse, siekiant skatinti inovacijas ir verslo skaitmenizavimą.

„Lighthouse Hub“ tikslai bei vykdomos veiklos sutapo su Europos Komisijos strategija ir taip Klaipėdoje buvo pradėtas vystyti Lighthouse Skaitmeninių inovacijų centras (SIC). SIC įgalina bendruomenės narius gauti prieigą prie EU finansavimo vykdomoms MTEP veikloms ir inovacijų kūrimui. Tai suteikia galimybę įmonėms imtis didesnės rizikos projektų ir kurti produktus bei paslaugas, turinčias didesnį neapibrėžtumą rinkoje.

Tirs vartotojų elgseną ir testuos inovacijas

Ekonomikos ir inovacijų Ministerija 2020 m. skyrė finansavimą keturių Lietuvoje veikiančių Skaitmeninių Inovacijų centrų plėtrai, iš kurių trys yra Vilniuje ir vienas Klaipėdoje. Paklaustas, kokios paslaugos bus teikiamos Skaitmeninių inovacijų centre, SIC vadovas Mindaugas dėstė: „Jos bus labai įvairios. Teiksime tokias paslaugas kaip skaitmeninių inovacijų konsultacijas, bloko grandinių integracijos, neuromarketingo, skaitmeninio dizaino, dirbtinio intelekto, virtualios realybės, skaitmenizacijos, lazerių, robotikos, VR/AR, kibernetinio saugumo ir kitų technologijų pritaikymo versle paslaugas.

Taip pat centro lankytojai laboratorijose galės atlikti įvairius inovacijų eksperimentus ir gauti duomenis, kaip jų pritaikymas lemia vartotojų jausmus, elgseną, sprendimų priėmimą ar net mokymąsi. Be to, verslo atstovai prieš integruodami technologijas galės jas ištestuoti atliekant įvairias simuliacijas, pavyzdžiui, roboto rankas gamybos linijoje.“

Visus, kurie planuoja kurti arba įsidiegti inovatyvų informacinių technologijų verslo sprendimą, SIC vadovas kviečia pasinaudoti skaitmeninių inovacijų konsultacijomis, kurioms šiuo metu taikoma 50% finansavimas.

Stiprybė - aktyvi verslių žmonių bendruomenė

Pasak „Lighthouse hub“ įkūrėjo Šarūno Butkaus, Skaitmeninių inovacijų centro įkūrimas ir veiklos modelio sukūrimas yra vieni sudėtingiausių jo praktikoje, todėl natūralu, kad kilo nemažai sunkumų.

Pirmiausia susidūrėme su iššūkiu, kad Klaipėdoje vyrauja tradicinės pramonės sektoriai, o IT sektorius yra labiausiai išsivystęs Vilniuje ir Kaune, kur yra parengiama daug šios srities specialistų. Teko gerokai paplušėti, kad konsoliduotumėme Klaipėdos IT sektorių ir užtikrintumėme kompleksinių inovacijų paramos ir konsultacinių paslaugų teikimą vieno langelio principu Vakarų Lietuvos verslams. Labai džiaugiamės, kad pavyko pritraukti kompanijų iš Vilniaus bei užsienio valstybių, kurios atsidarė savo padalinius pas mus.

SIC

Neapibrėžtumas susijęs su vykstančiu karu Ukrainoje, aukšta infliacija ir pakilusios pagrindinės palūkanų normos padarė didelę įtaką projekto eigai. Tai ne tik apribojo tam tikras projekto veiklas bei ištęsė vykdymo terminus, bet ir teko adaptuoti pačią projekto koncepciją prie sparčiai besikeičiančių rinkos poreikių. Inovacijų centro teikiamos paslaugos dar mažai pažįstamos regiono verslams, todėl daug laiko prireikė edukuoti rinką apie tokių paslaugų teikiamą naudą ir potencialą.

Tačiau Šarūnas neabejoja, kad didžiausias laimėjimas – suburta aktyvi verslių žmonių bendruomenė. „Lighthouse hub“ bendradarbystės erdvė tapo pagrindiniu pažangių specialistų traukos centru Klaipėdoje. Dirbti čia atvyksta ne tik vietiniai profesionalai, tačiau ir komandos iš kitų miestų ir užsienio šalių bei išbando darbostogų koncepciją. Čia bendruomenės nariai dirba moderniose erdvėse, dalyvauja renginiuose, susipažįsta su bendraminčiais, taip gimsta nauji bendri projektai, kuriami inovatyvūs sprendimai, kuriuos bus galima ištestuoti Skaitmeninių inovacijų centro laboratorijose.

Detali atidarymo programa

Į Skaitmeninių inovacijų centro atidarymą, birželio 2 d., penktadienį kviečiami visi Klaipėdos miesto gyventojai ir svečiai, besidomintys technologijomis ir jų įveiklinimu.

Programoje:

13:30 – 14:30 Konferencija „ Technologijų galimybės: rytojus prasideda šiandien" („Lighthouse hub“ bendruomenei, su kvietimais)

14:30 – 15:00 Raudono kaspino kirpimo ceremonija ir Lino Kutavičiaus šviesos instaliacijos performansas („Lighthouse hub“ bendruomenei, su kvietimais)

15:30 – 18.00 Sensorinė technologijų paroda (Atvira visiems, reikalinga registracija: https://forms.office.com/e/sCHgKcqDpd)

18.00 - 19.00 „Beissoul & Einius“ koncertas („Lighthouse hub“ bendruomenei, su kvietimais).