Iš viso vertinimui buvo pristatyti keturi „Gubernijos“ alūs: du nealkoholiniai ir du alkoholiniai. Visi jie pelnė medalius. Iš Londono į Šiaulius aludariai sugrįžo su trimis aukso ir vienu sidabro apdovanojimu.

„Pelnyti įvertinimai ir pripažinimas yra įrodymas, kad seniausia šalies alaus darykla visiškai atgimė, suklestėjo ir gėrimų gamybos meistrystę pakylėjo į naują lygmenį. Mūsų aludarių darbas prilygsta garsiausių pasaulio meistrų kūriniams ir kai kuriuos net lenkia. Juk šiame konkurse dalyvavo daugybė aludarių iš viso pasaulio. Kėlėme sau aukščiausios kokybės standartą ir, apdovanojimai rodo, kad jį pasiekėme. Šios mūsų pergalės tarptautinėje arenoje – įkvėpimas nesustoti, veržliai ir užsispyrusiai judėti pirmyn, o būtent tai ir yra tikrasis „Gubernijos“ charakteris“, – sako Šiauliuose veikiančios daryklos gamybos direktorius Artūras Perednis.

Artūras Perednis

Europoje laurus nuskynę gėrimai savo istoriją Lietuvoje pradėjo 2021 metais, kai buvo atnaujintas „Gubernijos“ prekės ženklas. Taigi, nors nealkoholinį tamsųjį elį ir nealkoholinį lagerį vis dar galima vadinti rinkos naujokais, tačiau per palyginti trumpą laiką šie gėrimai spėjo pelnyti populiarumą ir pripažinimą. Pernai šie produktai buvo sėkmingai eksportuoti į Sakartvelą, Serbiją ir net Japoniją, o šiemet auksu ir sidabru sutviskusį lietuvišką alų jau atranda ir pirkėjai Lenkijoje.

Kantrybės ir kruopštumo išbandymas

„Gubernijos“ daryklos gamybos direktorius A. Perednis pasakoja, kad gaminant aukščiausios kokybės nealkoholinį alų Šiauliuose naudojama mažiau alkoholio išskirianti mielių rasė. „Mūsų aludariai pasižymi dėmesingumu ir didele kantrybe, mat gaminant nealkoholinį alų fermentacijos procesas vyksta lėčiau. Tačiau būtent dėl to mes galime kruopščiai kontroliuoti alkoholio kiekį, kad išvirus jis būtų visiškai minimalus, kone nulinis. Žinoma, kantrybę ir rūpestingumą atperka turtingas alaus skonis – „Gubernijos“ nealkoholinį tamsųjį elį ar lagerį nuo kitų galima atskirti net užsimerkus“, – dalijasi gamybos direktorius A. Perednis. Anot jo, Londone komisijai pateiktų alų skonis sulaukė gausių komplimentų, kurie kiekvienam iš daryklos gamybos komandos žmonių glosto širdį.

Lageris

Šiaulių aludariai pažymi, kad „Gubernijos“ nealkoholinis tamsusis elis yra pirmasis toks Lietuvoje. Tad kurdami šį gėrimą jie lygiavosi į geriausius pasaulio pavyzdžius. Londone pelnytas aukso medalis liudija, jog šis sprendimas buvo teisingas – elis užtikrino vietą geriausiųjų kompanijoje.

Mūsiškis nealkoholinis tamsusis elis yra gryno ir sodraus skonio alus, kuriam puikiai subalansuotą kartumą suteikia Herkules ir SAAZ apyniai, o trijų salyklų mišinys sukuria salsvą karamelės ir džiovintų vaisių aromatą.

„European Beer Challenge 2023“ konkurse sidabro medaliu įvertintas „Gubernijos“ nealkoholinis ekstra lageris yra lengvas šviesus nealkoholinis alus, pagamintas iš kilmingųjų „Saaz“ apynių bei Miuncheno salyklo.

Aukšta lietuviškos kokybės kartelė

Prestižiniame bei viename iš svarbiausių alaus vertinimo konkursų Europoje „Gubernijos“ daryklos komanda su savo alumis ryžosi dalyvauti pirmą kartą. „Daug domėjomės šio konkurso tradicijomis, sąlygomis ir aplinka. Matėme daugybę stiprių konkurentų, turinčių ilgametę dalyvavimo konkurse istoriją. Tačiau mūsų tai nesustabdė, priešingai, pakurstė azartą pasivaržyti ir susirasti naujų draugų, apsikeisti patirtimi ir žiniomis. Juk alaus gamyba nenustoja tobulėti, o vartotojų skoniai ir pomėgiai nuolat keičiasi“, – sako A. Perednis. Iš viso „Gubernija“ konkurso komisijai įvertinti pateikė keturis savo produktus.

A. Perednis prisipažįsta, jog labiausiai tikėjosi būtent nealkoholinio „Tamsiojo Elio“ sėkmės, nes šis alus, bendrovės „AC Nielsen“ pernai atlikto tyrimo duomenimis, yra Nr. 1 tamsusis nealkoholinis alus Lietuvoje. „Jeigu čia žmonės jį mėgsta, kodėl jis neturėtų sulaukti dėmesio ir Londone? Mes esame visiški europiečiai ir mokame vertinti kokybiškus produktus“, – su tokia nuostata paraiškas konkursui pildė lietuviai.

Gubernija

Iš viso nealkoholinio tamsiojo elio pernai buvo pagaminta 131 tūkst. litrų – beveik dvi pilnos traukinio cisternos.

Nealkoholinio „Ekstra Lager“ rūšies alaus gamyba pernai buvo šiek tiek mažesnė, tačiau itin veržliai augo pardavimai Lietuvos rinkoje – daugiau negu pustrečio karto arba 163 procentais, lyginant su 2021 metais.

Nealkoholinio alaus populiarumas vis dar kyla

Anot A. Perednio, toks augimas signalizuoja, kad vartotojai atranda naujus „Gubernijos“ prekės ženklo produktus nealkoholinio alaus segmente.

Tamsusis elis

„Šio segmento paklausa auga ne tik parduotuvėse. Nealkoholinis alus įgyja vis daugiau reikšmės ir svorio restoranų ir barų gėrimų kortose. Reikalavimai kokybei ir stilistikos atitikimui sparčiai auga“, – pastebi pašnekovas ir pabrėžia, kad „European Beer Challenge“ alaus konkursas yra vienintelis Europoje, kurio komisijos nariai yra žmonės, dirbantys alaus prekybos grandinėje, taigi jie yra savo srities nuomonės lyderiai, ypač gerai jaučiantys skonių tendencijas ir vartotojų lūkesčius. „Konkurse Londone pelnyti aukšti įvertinimai mūsų vartotojams ir klientams leidžia būti užtikrintiems aukšta produkcijos kokybe ir skonio atitikimu stilistikos reikalavimams“, – apibendrina „Gubernijos“ daryklos gamybos direktorius.

Gubernija

Bendrovės „MV GROUP Production“ valdoma „Gubernija“ puoselėja seniausias aludarystės tradicijas Lietuvoje. Kelis šimtmečius Šiauliuose veikiančioje darykloje saugomos autentiškos gamybos tradicijos bei receptūros, taip pat – kuriami nauji produktai, kurių išskirtinumą ir kokybę rodo pirmieji tarptautiniai apdovanojimai.

Būdama vienintelė lietuviško kapitalo darykla šalyje, „Gubernija“ aktyviai prisideda prie šalies ir visuomenės, taip pat gimtojo Šiaulių krašto ir jo gyventojų gerovės – remia sporto ir kultūros atstovus, smulkų ir vidutinį mieste veikiantį verslą, pandemijos akivaizdoje nuolat teikė paramą skirtingoms visuomenės grupėms.