„Augintinių mityba yra svarbiausias jų sveikatos veiksnys, todėl rinkoje siūlomi pašarai turi būti ne tik sveiki, naudingi, subalansuoti, papildyti aukščiausios kokybės ingredientais ir vitaminais, bet kartu atitikti individualius augintinio mitybos įpročius. Tai reiškia, kad maisto granulės turi būti patogaus dydžio pačiam augintiniui, kad jis turėtų dar daugiau entuziazmo ir malonumo tokį maistą ėsti. Žinoma, pašaras privalo būti geros sudėties, kad šuo ar katė gautų visas reikalingas medžiagas“, – pristato KIKA GROUP, UAB įmonių grupei priklausančios AKVATERA LT, UAB pašaro ir skanėstų gamyklos technologijų ir produktų vystymo vadovas Robertas Sičiovas.

Svarbus tinkamai parinktas granulės dydis

R. Sičiovas pastebi, nors pašarą perka šeimininkas, tačiau granulę vis tik renkasi augintinis.

„Šeimininkams kartais tenka susidurti su problema, jog keturkojis šeimos narys neėda jam nupirkto pašaro. Dažnai taip nutinka, nes augintiniui netinka arba nepatinka pati granulė – jos dydis ar forma. Pavyzdžiui, kai kurie didelių veislių šunys mažesnes granules tiesiog siurbia, nes nemoka jų tvarkingai ėsti, kramtyti, o tuomet springsta, kas kelia riziką jų sveikatai, dėl tokio įpročio gali sutrikti virškinimas“, – pastebi jis ir priduria, jog tinkamai parinktas granulės dydis gali padėti nesunkiai išspręsti šias problemas.

„Žinoma, yra ir tokių augintinių, kurie mėgaujasi mažesnėmis granulėmis ir moka jas tvarkingai ėsti, kramtyti, todėl svarbiausia leisti rinktis pačiam gyvūnui“, – apibendrina R. Sičiovas.

Nature‘s Protection Superior Care White Dog All Life Stages asortimentas

Tinka visų dydžių, bet kokio amžiaus šunims

AKVATERA LT, UAB technologijų ir produktų vystymo vadovas priduria, kad dirbant dėl augintinių gerovės, atsižvelgiant į jų poreikius ir siekiant maksimalaus patogumo, buvo sukurta granulė, tinkanti visų dydžių ir veislių šunims, vadinama „All life stages“. Būtent toks pašaras papildė Lietuvoje sukurto ir gaminamo „Nature‘s Protection Superior Care White Dogs“ liniją, skirtą balto, šviesaus ir dėmėto kailio šunims.

Tai – visų veislių augintiniams vienodai naudingos sudėties, tačiau universalaus dydžio – 13–15 mm ilgio ir 7–8 mm storio granulių pasiūlymas. Svarbu paminėti, jog šie pašarai tinka visais augintinio gyvenimo etapais: mažiems, suaugusiems, senjorams.

„All life stages“ granulė yra universalus sprendimas, tinkantis didelių veislių šunims, kuriems patinka smulkesnės granulės, be to, granulės dydis leidžia vienu kartu suėsti didesnį pašaro kiekį, tačiau puikiai tinka ir mažesniems, kurie labiau mėgsta ėsti didesnes granules, daugiau pakramtyti“, – pristato R. Sičiovas ir priduria, jog šios granulės taip pat tinka ir jauniems šunims, dar tik besimokantiems taisyklingai kramtyti.

Nature‘s Protection Superior Care White Dog All Life Stages pašaro granulės

Granulė viena, o naudos – net kelios

Technologijų ir produktų vystymo vadovas pabrėžia, jog vienas pagrindinių „All life stages“ pašaro privalumų yra tas, kad gyvūnui augant, nereikia keisti jo maisto – ilgalaikėje perspektyvoje tai padeda taupyti ne tik laiką, bet ir pinigus. Taip pat šis pašaras yra puikus pasirinkimas laikantiems kelis skirtingų dydžių ir veislių šunis. Universalaus dydžio granulės supaprastina augintinių maitinimą ir padeda užtikrinti, kad visi gautų pakankamai naudingų medžiagų – baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų bei mineralų.

R. Sičiovas atkreipia dėmesį, jog tinkamai parinktas granulės dydis yra naudingas ir dėl kitų priežasčių: „Granulės forma skatina augintinį kramtyti, o tai palengvina rijimo ir virškinimo procesus. Pailgėjęs kramtymo laikas pagerina baltymų, vitaminų ir mineralų įsisavinimą. Dar viena nauda – padeda prižiūrėti dantų būklę, nes kramtoma granulė turi tiesioginį sąlytį su dantimis, o tai gali padėti kovoti su dantų apnašomis.“

Ekspertas atkreipia dėmesį, jog įprastos Lietuvos gamintojo „Nature‘s Protection Superior Care White Dog“ pašaro pozicijos rinkoje išlieka. Augintinių šeimininkai ir toliau galės rinktis įvairių skonių, skirtingos amžiaus grupėms bei skirtingų dydžių šunims skirtus pašarus, kurių įvairovę papildė ir universalus „All life stages“ variantas.

Nature‘s Protection Superior Care White Dog Junior pašaras su balta žuvimi ir ryžiais

Ieškoti inovatyvių sprendimų skatina noras išspręsti problemas

R. Sičiovas pažymi, jog dar viena svarbi priežastis, verčianti gamintojus ieškoti naujų sprendimų, yra itin dažnos augintinių alergijos maistui. Skaičiuojama, kad su rudomis ašarų dėmėmis susiduria beveik 85 proc. visų balto kailio šunų ir net 80 proc. atvejų šią problemą sukelia netinkama mityba bei pašare esantis amino rūgščių disbalansas.

„Augintinio sveikatos formulė susideda iš net 80 proc. subalansuotos mitybos ir 20 proc. kasdienės ir veterinarinės priežiūros. Būtent todėl, pastebėjus rudas ašarų dėmes, nereikia pulti jų maskuoti kailio priežiūros priemonėmis, o, pirmiausia, išsiaiškinti, kodėl ši problema kyla“, – pataria ekspertas ir primena, jog subalansuotos augintinio mitybos piramidė susideda iš 80 proc. sauso, 10–12 proc. konservuoto pašaro, 3–5 proc. skanėstų ir 1–3 proc. papildų.

Siekiant išvengti alerginės reakcijos, veterinarai rekomenduoja rinktis mitybos elementus, sudėtyje neturinčių grūdinės kilmės ingredientų, kurie, dažnu atveju, gali sukelti alergines reakcijas. Verčiau rinktis tuos, kurių sudėtyje itin aukštas gyvūninės kilmės baltymų šaltinio indeksas. Dėl itin retai pasitaikančių alerginių reakcijų, silkė, vabzdžių lervos, lašiša ir balta žuvis yra pripažintos kaip hipoalerginiai gyvūninės kilmės baltymų šaltiniai.

Nature‘s Protection Superior Care White Dog All Life Stages pašaras su vabzdžiais ir ryžiais

Išimtis yra ryžiai – tai puikus energijos šaltinis. Taip pat ryžiai naudingi siekiant išvengti virškinimo sutrikimų, todėl AKVATERA LT, UAB siūlo naujieną – jais papildytus „Nature‘s Protection Superior Care“ pašarus.

„Svarbu paminėti ir tai, jog mūsų Lietuvoje sukurti ir gaminami pašarai, jų tarpe ir „All life stages“ granulių pašarai, yra praturtinti unikaliu ingredientu – „MicroZeoGen“. Tai vulkaninės kilmės klinoptilolitas, kuris gali padėti padidėjus skrandžio rūgščių kiekiui ir gali būti naudojamas kaip puiki prevencinė priemonė prieš viduriavimą ar vėmimą bei gali padėti pašalinti iš organizmo susikaupusius toksinus“, – pristato ekspertas.

„Šiandieninis gyvenimas, problemos, su kuriomis susiduria ne tik žmonės, bet ir augintiniai, gamintojams ir kūrėjams duoda impulsą industriniam pokyčiui. Gamintojai nuolat stengiasi dėl gyvūnų gerovės, kad jie būtų sveikesni ir laimingesni“, – teigia R. Sičiovas.

Svarbu ne tik augintiniai, bet ir gamta

Technologijų ir produktų vystymo vadovas džiaugiasi, jog inovacijos industrijoje atneša ne tik sveikus sprendimus augintinio mitybai, bet kartu puoselėja gamtą.

R. Sičiovo teigimu, naujausios specializuotos gyvūnų pašarų gamybos technologijos, profesionalų iš Europos konsultacijos, aukščiausios kokybės žaliavos suteikia visas galimybes Lietuvoje sukurti receptūras, gaminti aukščiausios kokybės produktus, užtikrinančius visavertę augintinių mitybą, kartu saugant gamtą, ir drąsiai eksportuoti tokius produktus į visą pasaulį.

Skanėstų ir pašaro gamyklos AKVATERA LT, UAB teritorija ir saulės elektrinės, Kauno rajonas

„Mūsų gamykloje itin didelis dėmesys skiriamas tvarumui, todėl produkcija gaminama pasitelkiant žaliąją energiją. Net iki 40 proc. energijos yra gaunama iš šalia gamyklos esančios saulės elektrinės, o likusi dalis perkama iš atsinaujinančių energijos tiekėjų – hidro ir vėjo elektrinių“, – tvarius sprendimus pristato R. Sičiovas.

„Gamybos procese naudojame tvarius baltymų šaltinius. Taip pat nuolat ieškome būdų, kaip sumažinti susidarančių atliekų kiekį, todėl pritaikėme alternatyvius gamybos proceso sprendimus, padedančius gaminant sausą šunų ir kačių maistą bei papildus-skanėstus šunims sudaryti mažiau atliekų“, – tvarumo iniciatyvas pristato R. Sičiovas ir apibendrina, jog rūpintis aplinka yra svarbi pareiga, apimanti pasaulį, kuriame gyvena ir mūsų augintiniai.

Šiandien KIKA GROUP, UAB sudaro KIKA mažmeninės bei elektroninės prekybos tinklas Lietuvoje ir Estijoje, kuris turi daugiau nei 120 parduotuvių, taip pat viena moderniausių sausų pašarų gamyklų Šiaurės Europoje AKVATERA LT, UAB, TOP4 geriausiu pasaulio veislynu pripažintas „Tauro Kennel“, gyvūnų SPA-kirpykla ir mokymų centras „Tauro Grooming Academy“ bei įmonės padalinys Jungtinėse Amerikos Valstijose. Šiuo metu KIKA GROUP, UAB produkciją eksportuoja į daugiau nei 60 pasaulio šalių.