Finansavimas ne tik smulkiajam verslui

„Kredito unijos skiria dėmesį smulkaus ir vidutinio verslo plėtrai didmiesčiuose ir regionuose, tokiu būdu padėdamos užtikrinti įmonių konkurencingumą ir lengvesnį finansavimo gavimą. Kita vertus, šiandieninės kredito unijos spėjo išaugti šiuos kadaise primatuotus batus“, – sako Vytauto Didžiojo kredito unijos (VDKU) administracijos vadovas Marius Griesius.

Pašnekovas neabejoja, kad dabar kredito unijos dėl reikšmingų verslo projektų finansavimo yra pajėgios konkuruoti su kitomis finansų įstaigomis, įskaitant komercinius bankus:

„Kredito unijos jau kurį laiką neapsiriboja vien smulkių ir vidutinių verslų regionuose finansavimu, nes ilgametės kryptingos veiklos dėka subrendome ir didelės apimties projektams. Tačiau pradinė kredito unijos idėja – individualus dėmesys, lankstumas ir artumas klientui – išliko pagrindine vertybe, kuria vadovaujamės vertindami kiekvieną atskirą verslo projektą ir jo istoriją“, – sako M. Griesius.

Būtent lankstumas tapo vienu pagrindinių kriterijų, padėjusių kredito unijai prisitaikyti prie kintančių rinkos ir ekonomikos sąlygų, kad visais laikais įstengtų atliepti savo klientų poreikius. Ir to rezultatas – vis daugiau klientų iš naujo atranda lietuviškas kredito unijas kaip alternatyvą, didinančią tarpbankinę konkurenciją rinkoje.

Paskola rekordininkė

Statybų sektorius, kaip ir daugelis kitų, pastaraisiais metais taip pat susidūrė su žaliavų tiekimo sutrikimais bei infliacijos mestais sunkumais. Nepaisant to, veiklos dešimtmetį skaičiuojanti bendrovė „Orner“ neatsisakė projekto „Lazdynėliai Pictures“ vizijos ir leidosi į finansinių partnerių paiešką.

„Į Vytauto Didžiojo kredito uniją kreipėmės pagal kolegų, kurie jau buvo turėję gerosios patirties su kredito unija, rekomendacijas. Ir nuo pirmos minutės mums buvo aišku, kad nenusivilsime – čia sulaukėme operatyvios reakcijos, tikslaus, aiškaus bendravimo ir mūsų projekto įgyvendinimui reikalingų sprendimų“, – sako bendrovės „Orner“ vadovas Jonas Skerla.

VDKU vadovo M. Griesiaus teigimu, kredito unija išsiskiria greita reakcija priimant reikšmingus finansavimo sprendimus: „Mes ne tik inicijavome kredito unijų konsorciumą suteikti paskolą, bet ir užtikrinome sklandų jos administravimą bei tęstinę komunikaciją su klientu. Bendrovė „Orner“ turi ilgametę patirtį šiame versle, o tai lėmė mūsų norą vystyti bendradarbiavimą šiuo sektoriui permainingu laikotarpiu“ .

Lazdynėliai – vienas sparčiausiai augančių Vilniaus mikrorajonų. Projektas „Lazdynėliai Pictures“ apima tris keturių aukštų daugiabučius, iš kurių dviejų realizaciją finansavo VDKU inicijuotas kredito unijų konsorciumas. UAB „Orner“ dar nepasibaigus 2023 m. I ketvirčiui pasiekė 88 proc. projekto baigtumą.

Prioritetas verslo tvarumui

Kredito unijos vadovo teigimu, pastaraisiais metais paskolų portfelį auginusi kredito unija ir toliau planuoja plėstis: „Dar vienas svarbus kredito unijos išskirtinumas – neretai galime pasiūlyti labiau individualizuotus, lankstesnius ir nestandartinius finansavimo sprendimus verslui. Todėl mažinti apsukų ir šiemet neketiname“.

Verslo strateginius tikslus šiandien kone privalo lydėti ir atsakingo bei tvaraus verslo požymiai. Ir tai aktualu nepriklausomai nuo vykdomos veiklos pobūdžio. Prognozuojama, kad ekonomikos žalinimo procese vis svarbesnį vaidmenį užims ir finansų įstaigos, o kredito unijos – ne išimtis.

„Mums svarbu palaikyti tuos, kurių augimas yra tvarus ir subalansuotas. Stengiamės dalyvauti įvairiuose projektuose, palaikyti ir prisidėti prie verslų, savo veikloje akcentuojančių aplinkosaugos, energetinio tvarumo aspektus, kuriuos kredito unijos prisidėjimas tik sutvirtintų, o ne išbalansuotų“, – sako M. Griesius.

Vytauto Didžiojo kredito unija yra LKU kredito unijų grupės narė. Daugiau informacijos apie teikiamas finansines paslaugas teiraukitės tel. nr. 8 607 788 60 arba el. p. info@k-u.lt. www.k-u.lt.