Vertybės vedančios į sėkmę

Dažniausiai verslai įsikuria su įmonės vadovu priešakyje, kurio ekspertiškumas stipriausias techninėje srityje. Tačiau mažuose ir jaunuose versluose, kitaip dar vadinamuose startuoliais, steigėjui tenka pasimatuoti ne vienos pozicijos kėdę, kaip vadovo, vadybininko, pardavėjo, marketingisto, finansininko ir kitų. Tačiau daugeliu atvejų startuolio žlugimą lemia prasti vadovo sprendimai valdymo, rinkodaros ar finansų srityse.

„Nuo įmonės įkūrimo pradžios supratome, kad vadovas negali sėdėti ant kelių kėdžių“ – teigia vienas iš akcininkų Martynas Tamulis. Dėl šios priežasties atsiradus galimybėms įmonėje iškart atskirtos pirmosios funkcinių vadovų pozicijos: personalo ir projektų valdymo, taip lygiagrečiai pradėti formuoti ir skyriai. „Svarbiau ne tiek įmonės valdymo struktūra, kiek įmonės vidinė kultūra, kuri mus lydėjo į sėkmę“ – mintimis dalijosi akcininkas Antanas Borumas.

Svarbiausias CONSTRO įmonės valdymo standartas nuo pat pradžių buvo jos vertybės, kurios nepakito iki šiol – PAGARBA, PAŽANGA, ŽODIS. Kaip teigia įmonės įkūrėjai Martynas Tamulis ir Antanas Borumas „vedini šių vertybių laikomės įmonės vidinės kultūros, darbo etikos, bendraujant tiek su kolegomis, tiek su klientais. Įmonės vertybėmis paremtas visos įmonės valdymas“.

Constro

Dažniausiai startuolių daromos klaidos

9 iš 10 startuolių žlunga nespėję išvystyti savo idėjų, o 20% jų veiklą baigia dar pirmaisiais gyvavimo metais, dar 30% – antraisiais – rodo pasaulinė statistika. Remiantis statistiniais duomenimis startuolių viena iš dažniausių žlugimo priežasčių – neaktualios rinkai problemos sprendimas.

Šios klaidos aktualumą patvirtina ir CONSTRO praktika. Įmonė savo veiklą pradėjo nuo metalo konstrukcijų surinkimo ir suvirinimo darbų, vėliau savo veiklą išplėtė elektros instaliacijos srityje. „Matėme elektros instaliacijos darbų išaugusią paklausą ir suvokėme, jei nepradėsime mes, tuo pasinaudos konkurentai“ – teigė M. Tamulis. Todėl itin svarbu sekti rinkos tendencijas ir įmonei būti lanksčiai bei nebijoti pokyčių, kurie yra vienas kertinių sėkmės garantų.

Constro

Augimą akseleruojantys veiksniai

Verslo augimui labai svarbūs priimami spendimai ir visos komandos indėlis. CONSTRO akcininkų išskiriamos verslo augimą lemiantys veiksniai – klientų lojalumas ir tęstiniai santykiai, technologinių sprendimų integravimas į verslo valdymo procesą, darbuotojų mokymai, socialinė atsakomybė ir stipri vadovų bei darbuotojų komanda.

„Mūsų svarbiausia verslo investicija yra į santykius. Dirbame daug, siekiant kurti tvarius ir ilgalaikius santykius ne tik su savo klientais, bet svarbiausia su savo darbuotojais“ – pabrėžė A. Borumas.

Constro

Rūpestis darbuotojais CONSTRO yra vienas iš prioritetų. Todėl šiai dienai darbuotai gali džiaugtis nemažu paketu naudų – sporto klubo abonementas, sveikatos draudimas, tolerancijos valandos, galimybė dalį laiko dirbti iš namų, vaisiai įmonės biure ir kiti. O pats naujausias – neseniai duris atvėręs daugiau kaip 400 kv. m. turintis CONSTRO biuras Klaipėdoje. „Mums rūpi darbuotojų gerovė, kad jie darbą galėtų derinti su asmeniniu gyvenimu. Todėl susidarius jau nemažam klaipėdiečių kolegų būriui įmonėje, atrodė neišvengiama, kad privalome būti lankstūs jų poreikiams“ – apie naujai atverto biuro duris pasakojo M. Tamulis.

Constro

Labdaringa veikla

Jau daugiau kaip 7 metus savo veiklą vykdo CONSTRO įkurtas Plungės labdaros ir paramos fondas. „Stengiamės būtų pavyzdžiu ne tik savo darbuotojams, bet ir įmonėms veikiančioms mūsų regione. Vykdydami veiklą įmonių vadovai kartais per daug susikoncentruoja į pelnus ir augimą, pamiršdami prisidėti ir padėkoti kraštui, kuriame turi galimybę augti“ – mintimis dalijosi A. Borumas.

CONSTRO labdaringa veikla neapsiriboja vien tik pagalba nepasiturinčioms šeimoms, dovanojant buičiai skirtus daiktus ar buitinę techniką. Remiamos sporto komandos, kaip regbio klubas "Perkūnas“ ar Plungės LMŽD merginų šaudymo komanda. Parama suteikta LK KASP Žemaičių apygardos trečiajai rinktinei – termovizorius, siekiant sustiprinti pasiruošimą Lietuvos krašto apsaugai. Keletą kartų pagalbą teikė karo niokojamai Ukrainai ir jų pabėgėliams ir kiti.

Motyvacija ir ateities planai

Motyvacija – verslo varikliukas, jos neturint geriau nieko nė nepradėti, mano M. Tamulis: „Mes esame gyvas įrodymas, kad turint didelį norą galima nuversti kalnus“.

Trokšdami kurti pridėtinę vertę, įkurdami įmonę verslo partneriai vadovavosi emocijomis, o kitiems pataria labiau pasitikėti skaičiukais ir analize: visa tai – labai svarbu. Be to, nė vienas verslas neturi užmigti ant laurų ir didžiuotis, kad jau daug pasiekė. Įmonės akcininkai tiki, kad įmonėms būtina augti, nors pokyčiai kartais ir vargina. Juk nemaža dalis įmonių neišgyvena nė 10 metų: jas pagauna senėjimo ciklas, ištinka pražūtinga stagnacija.

Įmonėje sudėlioti plėtros planai ir paslaugų krepšelio auginimas dar bent 5 metams į priekį. „Laukia įdomūs ir iššūkių kupini ateinantys metai, o su tokia komanda, kurią turime šiandien, esame drąsūs įgyvendindami ambicingus planus“ – ateities vizijomis dalijosi M. Tamulis ir A. Borumas.