Šį skirtumą galima paaiškinti tuo, kad 1) JAV energetikos įmonės istoriškai labiau orientuotos į akcininkus ir jiems atneša geresnius rezultatus. 2) JAV skiriamas gerokai didesnis dėmesys įmonių aplinkosauginiams, socialiniams ir valdymo aspektams. Investuotojai ne visada pirmenybę teikia pelnui. 3) Didžiosios JAV naftos įmonės telkiasi į naftos ir dujų žvalgybą ir gamybą, jos nesiplečia į visas kitas energetikos sritis dėl perėjimo prie tvariosios energetikos. Tačiau šis perėjimas yra ypač įdomus reiškinys, atveriantis naujų galimybių tiek iškastinės, tiek atsinaujinančios energetikos srityse.

Energetikos akcijos 2023-aisiais gali stipriai atsigauti, nes joms prognozuojami didžiausi pardavimai ir pelnas. Dėl šiltos žiemos Europoje gamtinių dujų kainos šiuo metu neatrodo įspūdingai, bet reikėtų atsižvelgti į tai, kad JAV jau nebenaudoja Strateginio naftos rezervo naftos kainoms sušvelninti. Todėl ateina metas, kai sezoninė paklausa kels naftos kainas. Įspūdingus praėjusių metų energetikos sektoriaus rezultatus lėmė aukštos naftos ir gamtinių dujų kainos, tiekimo grandinių sutrikimai ir išaugusi paklausa, šios tendencijos turėtų išlikti.

Pasaulis vėl suprato iškastinio kuro svarbą, G7 šalys siekia atsisakyti rusiškos energijos. 2022 m. doleris dominavo žaliavų rinkose, tikėtina, kad 2023-ieji šiam sektoriui bus geri ir tęsis 2020 m. spalį prasidėjęs „super ciklas". Tačiau momentinės kainos beveik grįžo į 2021 m. lygį, kadangi nuo spalio finansinio įsiskolinimo ir inventoriaus mažinimai – trumpalaikės nepakankamo investavimo apraiškos – neigiamai veikė energijos kainas. Didelis kapitalo kainos augimas žaliavų rinkose taip pat neskatino laikyti žaliavų rezervų ar prisiimti akcijų rizikos, o tai iškreipė kainų nustatymą, nes finansų rinka reaguoja greičiau nei faktinė ekonomika. Nepaisant to, net po paskutinės pardavimo bangos kainos išlieka aukštos.

Prieš du metus atrodė mažai tikėtina, kad naftos kaina pakils virš 80 dolerių už barelį, nes didžiausias žaliavų vartotojas ir naftos importuotojas iš esmės užsidarė dėl koronaviruso, Europoje buvo recesija, O JAV rekordiškai kilo palūkanos. Tai rodo stiprų šių rinkų disbalansą, nes dėl ribotos pasiūlos kainos išlieka aukštos, nors trumpalaikis augimas ir kelia nerimą.

Pradedant nuo naftos, ne-OPEC šalių ir ne JAV išgaunamos naftos produkcija 2023 m. antrąjį ketvirtį išliks nepastovi, kadangi Rusijos naftos gamyba greičiausiai toliau mažės dėl nesutarimų dėl eksporto nukreipimo ir užsienio technologijų ir investicijų praradimo, o giliavandenė ir konvencinė ilgojo ciklo gamyba patiria didelių iššūkių dėl kapitalo išlaidų priežiūrai. Todėl artimiausioje ateityje naftos pasiūla didės tik dėl JAV ir Persijos įlankos arabų šalių bendradarbiavimo tarybos (GCC) skalūnų naftos gamybos, o šiam sektoriui taip pat gresia rimti sunkumai dėl finansavimo problemų ir senstančio geologinio modelio. Todėl tikėtina, kad naftos pasiūla 2023 m. nepasieks 1,1 milijono barelių per dieną, o pasiūla augs iki 2 milijonų barelių per dieną. Šis naftos rinkoje susiformuosiantis pasiūlos trūkumas rodo naujų sričių plėtros ir gamybos didinimo svarbą.

Freedom24 yra investicinė platforma prekybai vertybiniais popieriais, akcijomis, fondais ir t.t, tinkama su iOS ir Android operacinėmis sistemomis išmaniesiems telefonams ir planšetiniams kompiuteriam. Jo kūrėjas – Europos makleris „Freedom Finance Europe Ltd“, priklausantis holdingui, kurio akcijos kotiruojamos „Nasdaq“ biržoje. Įmonė turi atstovybes JAV, Vokietijoje, Lenkijoje, Ispanijoje, Graikijoje, Prancūzijoje, Kipre, Kazachstane, Ukrainoje, Azerbaidžane ir Armėnijoje. Bendrovė planuoja savo atstovybę Taline atidaryti artimiausiu metu.