„Vis daugiau kalbame apie tai, kad reikia kaupti ateičiai, nes senatvė ateis, o vien tik „Sodros“ pensija nesuteikia ramybės – tai matome ir iš dabartinės aplinkos. Tai, kad darbdaviai pagaliau pradeda rūpintis darbuotojų pensija daugiau nei vien tik mokant socialinio draudimo įmokas, – žingsnis į priekį. Tai įprasta Vakarų šalyse, o Lietuvoje tokios iniciatyvos dar tik skinasi kelią, skatinamos valstybės“, – pastebi INVL Mažmeninių paslaugų vadovė dr. Dalia Kolmatsui.

Anot jos, ir patys darbuotojai turėtų būti suinteresuoti pasiūlyti darbdaviui jiems naudingų motyvacijos priemonių idėjų, kurios būtų ir naudingos finansiškai, ir skatintų, pavyzdžiui, darbuotojų lojalumą. Kad darbdavys į pasiūlymą nenumotų ranka, galima kalbėti pavyzdžiais.

„Pas darbdavį eičiau su tokiu paprastu pavyzdžiu: 100 EUR premija darbuotojui „į rankas“ darbdaviui iš tiesų „kainuoja“ 168 EUR, nes reikia sumokėti įmokas ir mokesčius, o 100 EUR įmoka į darbuotojo III pakopos pensijų fondą dėl valstybės lengvatų „kainuoja“ tuos pačius 100 EUR.

Taigi darbdaviui atkreipti dėmesį į šią darbuotojų motyvacinę priemonę apsimoka finansiškai. Papildomai skatinant darbuotojus įmokomis į III pakopos pensijų fondus nėra atskaitomi gyventojų pajamų mokestis ir darbdavio bei darbuotojo socialinio draudimo įmokos. Bet yra viena svarbi sąlyga – darbuotojas šias lėšas turi kaupti pensijai. Tai negali būti mėnesinio atlyginimo pakaitalas“, – paaiškina D. Kolmatsui.

Ji pabrėžia, kad gyventojai pensijai taupyti savarankiškai vis tiek turėtų vienokiais ar kitokiais būdais – tai gal verta, pavyzdžiui, sumažinti pinigų sumą, nuo pervesto darbo užmokesčio taupomą kiekvieną mėnesį banko sąskaitoje, manais į pensijų fondo įmokas, kurias moka darbdavys.

Kaupiama pensijai

varbu žinoti, kad lėšos, kurias darbdavys gali skirti darbuotojo pensijai pasinaudodamas mokesčių lengvata, gali būti papildomos įmokos, pavyzdžiui, procentinė atlyginimo dalis, fiksuota įmoka visiems ar daliai darbuotojų, kurie, tarkime, dirba įmonėje nustatytą laiką, lėšos premijoms, kurios nėra numatytos darbo užmokesčio sistemoje, darbo užmokesčiui didinti numatytos lėšos, kai jos nėra įtrauktos į darbo užmokesčio fondą.

Tai, kad įmokos mokamos į III pakopos pensijų fondą, reiškia dar vieną apribojimą – valstybės lengvatos sąlyga, kad šias lėšas žmogus kaupia ne kokiam nors reikšmingam pirkiniui ar atostogoms – tam tiks atsidėti dalį atlyginimo sąskaitoje, ne gydymuisi ištikus nelaimei – tam yra sveikatos ir gyvybės draudimas, o pensijai. Todėl ir atsiimti šias lėšas turėtų tik artėjant senatvei – likus ne daugiau kaip 5 metams iki pensijos.

Nors atsiimti lėšas iš pensijų fondo nėra draudžiama ir anksčiau, tokiu atveju darbdaviui greičiausiai teks sumokėti ir įmokas bei mokesčius, kuriems buvo pritaikyta lengvata. Tai reiškia, kad darbdavys turėtų susitarti su darbuotoju dėl sąlygų, kuriomis jis moka įmokas į darbuotojo pensijų fondą.

INVL bendradarbiauja su darbdaviais

Šiuo metu Lietuvoje, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) duomenimis, pajamų pakeitimo norma – santykis tarp mokamos pensijos dydžio ir iki pensijos gauto atlyginimo – yra viena mažiausių tarp organizacijos narių. Lietuvoje viena mažiausių yra ir darbdavio dalis darbuotojo pensijų kaupime, kuri, kaip rodo kitų šalių patirtis, sudaro labai reikšmingą būsimos pensijos dalį.

tatistika rodo, kad apie 12 proc. darbdavių, kurie savo įmonėje yra įdiegę motyvacines darbuotojų programas, kaip vieną iš priemonių yra pasirinkę kaupimą darbuotojo naudai III pakopos pensijų fonduose.

INVL, šiuo metu didžiausia pagal turtą III pakopos pensijų fondų valdytoja, bendradarbiauja su maždaug 1000 įvairaus dydžio įmonių, kurios moka įmokas į savo darbuotojų III pakopos pensijų fondus.

„INVL investicijų valdymo ir gyvybės draudimo grupė daug investuoja į edukaciją – nuolat konsultuojame įmonių vadovus ir žmogiškųjų išteklių specialistus, kaip praktiškai įmonės galėtų motyvuoti darbuotojus ir kartu didinti jų lojalumą investuodamos į jų būsimą pensiją ir kartu pasinaudoti mokestinėmis lengvatomis.

Ši priemonė didina ir darbuotojo lojalumą, nes kuo įmokos į III pakopos pensijų fondą mokamos ilgiau, tuo nauda sulaukus senatvės pensijos – didesnė. Žinoma, reikia nepamiršti, kad investavimas yra susijęs su rizika ir praeities rezultatai negarantuoja ateities rezultatų.

tebina, kad šią motyvacijos priemonę naudoja dar maža dalis verslų, tačiau susidomėjimas ja auga – laikai keičiasi, tad ir darbuotojo pensijos klausimas nebėra tik darbuotojo reikalas. Mes labai skatiname ir darbuotojus drąsiai su darbdaviais kalbėtis apie motyvacijos priemones ir savo pensiją“, – pastebi D. Kolmatsui, INVL Mažmeninių paslaugų vadovė.

Jeigu norite sužinoti daugiau, kviečiame REGISTRUOTIS Į KONSULTACIJĄ.