Patikrinta technologija

„Virusų ir bakterijų naikinimo ultravioletiniais spinduliais technologija jau kelias dešimtis metų naudojama vandens, nuotėkų, paviršių, įvairių medicininių įrankių dezinfekavimui, todėl jos efektyvumu abejoti nereikėtų. Tačiau neįprastų aplinkybių paskatintos technologinės naujovės sukūrė pagrindą šiuos spindulius naudoti ne tik gydymo įstaigose, bet visose uždarose patalpose, kur galimi žmonių susibūrimai. Įdomu tai, kad tokios technologijos gali pasižymėti ir ganėtinai netikėtu socialinę įtampą mažinančiu poveikiu", – sako Mantas Narkevičius, bendrovės „Šviesos gamyba" vadovas.

Šiuolaikiška oro dezinfekavimo įranga, veikianti UVC (mažo bangos ilgio) pagrindu, pasižymi tuo, kad spinduliuotė neišeina iš pusiau uždaros kameros ribų. O tai reiškia, kad ji neturi jokio neigiamo poveikio netoliese esantiems gyviems organizmams (išskyrus ore esančius virusus ir bakterijas). Maža to, tiksliai suderintas spinduliuotės ilgis ir intensyvumas užtikrina, kad ji negamina ozono – klasikinių dezinfekavimo lempų generuojamo nuodingo šalutinio produkto.

Jau diegia ir baruose

Dėl tokio efektyvumo ir saugumo ekspertai ragina oro valymo ultravioletine spinduliuote įrangą diegti ne tik gydymo įstaigose, bet visur, kur būna daug žmonių. Žurnalas „Nature" kaip gerąjį pavyzdį pateikia gyvos pianino muzikos barą Bostone (JAV). Baro šeimininkas paskaičiavo, kad įprasta oro ventiliavimo sistema naujų infekcijų plitimo laikmečiu yra nepakankama. Tad buvo priimtas sprendimas eksperimentuoti – įtaisyti oro dezinfekavimo UVC spinduliais sistemą.

Uždaros oro dezinfekavimo sistemos, gebančios per sekundę sunaikinti virusus ir bakterijas, baro šeimininkui buvo pats tinkamiausias būdas spręsti iškart kelias problemas. Pirma – jis buvo užtikrintas, kad oras, kuriuo kvėpuoja baro lankytojai, yra saugus ir jo svečiai neužsikrės nei COVID-19, nei bet kuriomis kitomis infekcijomis. Antra – jam nebereikia sukti galvos, kaip sutaikyti žmones, kurie dar nepasidavė visuotiniam atsipalaidavimui bei vis dar dėvi kaukes su tais, kurie kaukėms jaučia psichologinę alergiją.

„Tokiose erdvėse, kur gausu žmonių – mokyklose, ligoninėse, restoranuose, – kur ligos gali nesunkiai plisti, oro dezinfekavimas ultravioletine šviesa gali veikti nepastebimai, net ir nežinant, kad gresia problema. Tai labai svarbu siekiant suvaldyti situaciją", – „Nature" straipsnyje cituojamas Donaldas Miltonas, Merilendo universiteto (JAV) Visuomenės sveikatos mokyklos tyrėjas.

Socialinė įtampa liejasi per kraštus

Pandemijos įkarštyje, ypač kol paskiepytų žmonių buvo nedaug, arba visai nebuvo, daugelyje pasaulio regionų medicininių kaukių dėvėjimas tapo pakankamai įprasta privaloma infekcijos plitimo kontrolės priemone. Vidaus erdvėse, kur susirinkdavo pakankamai didelis kiekis žmonių, neretai būdavo fiksuojami vadinamieji „superplatinimo atvejai", kai susirgdavo dešimtys toje pačioje patalpoje buvusių žmonių.

Ir nors didžioji dalis gyvų susitikimų pandemijos pradžioje pavirto nuotoliniais, pasaulis sustoti negalėjo. Ne vienas bandymas papramogauti nekreipiant dėmesio į oficialius gyvų susitikimų ribojimus baigėsi dideliais skandalais – vienas iš jų galų gale netgi kainavo postą Jungtinės Karalystės ministrui pirmininkui.

Įtampa dėl asmeninio elgesio pasirinkimo – ar tai būtų kaukių dėvėjimas, ar skiepijimasis, ar žmonių susibūrimo vietų vengimas – pasiekė tokį lygį, kad ją analizuoti ėmėsi mokslininkai, nustatę, kad didesniu agresyvumo lygiu socialiniuose tinkluose išsiskiria COVID-19 kontrolės priemonių priešininkai.

„Oro dezinfekavimas ultravioletine spinduliuote gali būti vertinamas kaip atsakomybės perkėlimas. Šiuo būdu valomoje patalpoje žmogaus individualūs sprendimai nėra tokie svarbūs ligų pernašai. Nei asmeninių apsaugos priemonių taikymo šalininkai, nei priešininkai nebeturi pagrindo teigti, kad jų teisės kažkaip pažeidžiamos – užsikrėtimo tikimybė sumažinama saugiai ir visiems vienodai", – sako M. Narkevičius.

Tiesa, jis pripažįsta ir tai, kad galimybė orą dezinfekuoti spinduliais dar nereiškia, kad kaukes galima išmesti, o skiepus pamiršti. „Ir imuninis atsakas, išsivystantis dėl skiepų, ir individuali medicininių kaukių teikiama apsauga – ar ji būtų susijusi su COVID-19, ar kitomis infekcijomis – aktualumo nepraras. Tačiau žmonių susibūrimo vietose, kur oras bus dezinfekuojamas, žmonės galės jaustis saugiau ir nežiūrėti į kitus kaip į užkrato šaltinį ar kaip į žmogaus asmeninių laisvių priešininką", – priduria „Šviesos gamybos" vadovas.