Sužeistus, netinkamoje aplinkoje gyvenančius ar konfiskuotus laukinius gyvūnus LGGC planuojama priimti visą parą. Išgydyti ir galintys savarankiškai gyventi laukiniai gyvūnai bus sugrąžinti į natūralias buveines, o gyvūnai, kurių negalima paleisti į laisvę dėl jų būklės, bus perduoti asmenims, turintiems tinkamas sąlygas jiems laikyti.

„Kad laukiniai gyvūnai turėtų kuo geresnes ir natūralesnes adaptavimosi sąlygas, Laukinių gyvūnų globos centro įkūrimui pasirinkta atokesnė, nuo gyvenamųjų namų nutolusi vietovė Kauno rajone“ – pasakoja L. Janulaitienė.

Dažniausiai pagalbos prireikia gyvūnams, kurie nukenčia dėl žmogaus sukurtų sąlygų ar veiksmų. Taip pat pasitaiko atvejų, kai laukiniai gyvūnai konfiskuojami pažeidus laukinių gyvūnų įsigijimo, laikymo ar prekybos jais taisykles, numatytas nacionaliniuose ir tarptautiniuose teisės aktuose, kai laukinius gyvūnus reikia laikyti iki galutinio teismo sprendimo.

Šiuo metu laukinių gyvūnų globos ir gydymo paslaugos yra perkamos – jas teikia Gyvūnų globėjų asociacija su partneriais. Jie visoje Lietuvos teritorijoje surenka ir globoja sužeistus ar netinkamoje aplinkoje atsiradusius laukinius gyvūnus. Taip pat prisideda nevyriausybinės organizacijos, institucijos, zoologijos sodai, privatūs asmenys.

 Lūšis

Kuriamas centras turėtų pagerinti dabartinę padėtį. Šį unikalų ir didelės svarbos projektą įgyvendina Lietuvos sveikatos mokslų universitetas.

2023 m. pabaigoje pradėsiantis veikti LGGC padės profesionaliai ir koordinuotai Lietuvoje spręsti laukinių gyvūnų globos ir jiems reikalingos priežiūros klausimus (sukurta infrastruktūra, įsigytos priemonės, apmokyti darbuotojai, aiški veiklos ir paslaugų schema), padės ugdyti specifinių šiai sričiai reikalingų žinių turinčius specialistus, vykdys šios srities mokslinę veiklą, taip pat prisidės prie visuomenės švietimo, edukacijos ir savanorystės propagavimo laukinių gyvūnų priežiūros srityje.

Laukinių gyvūnų globos centro koncepcijos bei jo infrastruktūros sukūrimas finansuojamas iš ES fondų investicijų lėšų. Numatyta, kad LGGC veikla bus finansuojama valstybės biudžeto lėšomis. Taip pat tikimasi, kad prie veiklos globojant laukinius gyvūnus prisidės nevyriausybinės organizacijos, verslo atstovai ir pavieniai asmenys.

Straipsnis finansuojamas iš Europos socialinio fondo lėšų. Daugiau informacijos Aplinkos ministerijos (am.lrv.lt) ir ES investicijų (esinvesticijos.lt) interneto svetainėse.