Siekia priartinti inovacijas

Pasak „GovTech laboratorijos“ vadovės Arūnės Matelytės, dar 2019–aisiais startavę su pirmąja konferencija „GovTech Baltic Leaders“, savo tikslų jie nesustabdė ir pandemijos metu.

„Viešajame sektoriuje dažnai trūksta įkvėpimo diegiant inovacijas, o mūsų tikslas – padėti inovacijoms ir naujausioms technologijoms pasiekti šį sektorių bei spręsti jame iškylančias problemas. Norime priartinti inovacijas ir galimus technologinius sprendimus, su kuriais verslai paprastai susigyvena, o viešasis sektorius ne visada greitai priima.

Taip pat svarbu čia dirbantiems žmonėms parodyti, kad tokios inovacijos kaip, pavyzdžiui, dirbtinis intelektas ar naujausios technologijos gali būti įdomiai pritaikytos ir jų darbe“, – pasakojo ekspertė bei pridūrė, kad „GovTech laboratorija“ jau seniai tapo platforma, kurioje visi gali pasidalinti geriausiais ir įkvėpimu tampančiais pavyzdžiais.

Pašnekovė taip pat pastebėjo, kad visuomenėje iš tiesų egzistuoja stereotipas, jog neva viešasis sektorius atsilieka technologijose bei čia sunku ar net neva neįmanoma įdiegti technologijas, kurios palengvintų darbą. Neretai šia kliše patiki ir patys viešojo sektoriaus darbuotojai. „Norime pakeisti tokį mąstymą ir geriausia tai daryti rodant realius pavyzdžius.

Kalbant apie technologijas, ne visi žino, kad beveik visų inovatyvių „iPhone“ telefono dalių gamybą finansavo viešasis sektorius. Tokios inovacijos kaip internetas ar GPS taip pat gimė kariuomenėje ir gynybos klausimais dirbančiose organizacijose, kurios atstovauja viešąjį sektorių. Taigi, tokios atskirties neturėtų būti, o viešasis sektorius gali tapti pavyzdžiu ir verslui, kuris neretai bijo investuoti į naujus atradimus, nes tai gali atrodyti nepelninga“, – sakė A. Matelytė.

 Arūnė Matelytė

Nuo viešojo sektoriaus iki sėkmę atnešusio verslo

Pasiteiravus, kuo ši „GovTech Baltic Leaders“ konferencija skirsis nuo kitų technologijų ir startuolių konferencijų, „GovTech laboratorijos“ komandos vadovė sakė, kad čia bus kalbama daug platesnėmis temomis ir ji skirta būtent versliam viešajam sektoriui. Konferencijos dalyviai sužinos, kokių įgūdžių reikia norint priimti inovacijas ir ko reikėtų pasimokyti iš vienaragių ar didelių verslų bei kaip skatinti inovacijas jau dabar.

Renginyje savo patirtimi dalysis patyrę užsienio ir Lietuvos ekspertai, o apie naujausias e-valstybės inovacijas papasakos Estijos vyriausybės duomenų srities vadovas Ottas Velsbergas. Tuo tarpu apie Kanados patirtį diegiant dirbtinio intelekto sprendimus papasakos Michaelas Karlinas.

Buvęs Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius, kuris šiuo metu yra vienas iš antrojo Lietuvos vienaragio „Nord VPN“ vadovų Povilas Poderskis pasidalins, kokias pamokas išmoko savo karjeros metu bei kaip galima suderinti patirtis viešajame sektoriuje ir pasaulinio lygio startuolyje.

„Šie abu sektoriai gali ne tik dirbti išvien, bet ir būti naudingi vienas kitam. Kartu konferencijoje bus diskutuojama apie piliečių įtraukimą į technologijas, kaip jos gali padėti ar atvirkščiai – atstumti sprendžiant demokratijos klausimus.

Kviečiame dalyvauti visus, kuriems yra svarbus technologijų ir inovatyvių sprendimų pasitelkimas sprendžiant socialinių problemų klausimus“, – sakė pašnekovė.

Anglų kalba vyksiančią konferenciją „GovTech Baltic Leaders“ bus galima stebėti internetu arba gyvai Vilniuje. Daugiau informacijos ir konferencijos programą rasite čia.