Pro Kauną važiuojantys vairuotojai šalia magistralės „Via Baltica“ gali išvysti visai neseniai pastatytą logistikos centrą „WestHub“. Jį plėtojanti „Kamida NT“ teigia, kad tai – žaliausias logistikos centras visoje Lietuvoje. Jis pats iš saulės elektrinių apsirūpina visa eksploatacijai reikalinga žaliąja energija, nenaudoja iškastinio kuro, yra A++ energetinės klasės ir turi tarptautinio tvarumo sertifikatą BREEAM.

Įdomu tai, kad šio pastato stogas yra padengtas homogeniška, visiškai balta danga su specialiu laku, kurios saulės atspindžio indeksas (SRI) siekia net 115 balų. Palyginimui, 122 balų atspindžio indeksą turi tik itin kokybiškas veidrodis.

Ši danga, anot „Kamida NT“ projektų vadovo Germanto Kavaliausko, vasarą ne tik saugo sandarų logistikos centrą nuo perkaitimo, bet ir atspindėdama saulės spindulius leidžia efektyviau generuoti elektros energiją.

Stogas įkaista dvigubai mažiau

Pasak G. Kavaliausko, „WestHub“ logistikos centro stogas yra padengtas „RENOLIT ALKORPLAN Bright“ polivinilchlorido (PVC) balta danga.

„Ieškojome inovatyvaus sprendimo, kuris padėtų pasiekti efektyvumo visame pastato eksploatacijos cikle. Karštą vasaros dieną šios stogo dangos paviršiaus temperatūra yra maždaug per pusę mažesnė nei įprastinio tamsaus stogo. Todėl turime mažesnius vėsinimo kaštus, o dėl dangos generuojamo didelio saulės atspindžio ant stogo įrengta saulės elektrinė veikia efektyviau“, – aiškino G. Kavaliauskas.

Jo teigimu, kai fotovoltinių saulės elektrinių aplinkoje oro temperatūra yra žemesnė, jų elementai veikia efektyviau, ilgėja jų tarnavimo laikas, o saulės šviesą atspindinti balta danga leidžia pagaminti daugiau energijos.

„Apmaudu, kad Lietuvoje vis dar plačiai naudojamos bituminės dangos, kurios jau yra technologiškai pasenusios, sunkesnės, sudėtingiau eksploatuojamos. Balta PVC danga atspindi saulę, yra neslidi ir lengva, ji mažiau įkaista, o tai leidžia optimizuoti ir metalines stogo konstrukcijas“, – teigė G. Kavaliauskas.

Jis sakė, kad net vykdant statybos darbus dėl įrengtos stogo dangos viduje buvo vėsiau nei įprasta. Ir nors, anot G. Kavaliausko, „RENOLIT ALKORPLAN Bright“ danga yra brangesnė, bet dėl savo papildomų naudų atsiperka per pastato gyvavimo ciklą.

„Klimato pokyčiai jau aiškiai pastebimi ir mūsų valstybėje, todėl kasmet auga patalpų vėsinimo-kondicionavimo įrenginių poreikis. Tačiau reikia suprasti, kad tuo pačiu kyla ir elektros kainos. Vertinant tai, mums buvo svarbu ieškoti ne tik aktyvių, bet ir pasyvių vėsinimo priemonių. Šviesi stogo danga tapo viena iš jų“, – pažymėjo „Kamida NT“ projektų vadovas.

 Šios dangos saulės atspindžio indeksas siekia net 115 balų, o 122 balų indeksą turi tik itin kokybiškas veidrodis

Pristatė naują sprendimą

„RENOLIT“ sprendimais prekiaujančios bendrovės „Moderni Izoliacija“ plėtros vadovas Andrius Augūnas, teigia, kad dėl augančių energijos kainų siekis taupyti pastatų eksploatacijos kaštus tampa ypač aktualus.

„Saulėtą dieną temperatūrų skirtumas tarp juodos ir baltos stogo dangos paviršių gali siekti net 45 laipsnius, todėl pastato su juoda danga viduje oro temperatūra gali būti 5 laipsniais aukštesnė. Dėl šios priežasties baltos spalvos stogo mazgų paklausa pastaraisiais metais itin sparčiai augo Baltijos ir Skandinavijos šalyse, kur temperatūra vasaros metu jau mažai atsilieka nuo Pietų Europos karščių“, – teigia A. Augūnas.

Visai neseniai „RENOLIT“ kartu su polistireninio putplasčio gamyba užsiimančia „BalPol“ pristatė sertifikuotą stogo mazgą. Jame dėl naudojamo putplasčio yra mažiau sluoksnių, o tai reiškia mažesnius finansinius kaštus medžiagoms ir įrengimui.

Pasak Mindaugo Veličkos, „BalPol“ generalinio direktoriaus, inovatyvaus produkto įvedimas į rinką yra svarbus ne vien plečiant siūlomų produktų asortimentą, bet ir pristatant aukščiausius tvarumo standartus atitinkančią produkciją.

„Balti stogai reiškia mažesnį oro kondicionavimo poreikį, suvartojamos energijos ir į atmosferą išmetamo CO2 kiekį, galiausiai – vėsesnius didmiesčius ir mažesnes finansines sąnaudas. Tai įrodo, kad tvarus ir taupus stogų dangos sprendimas yra būtinas rinkai ir atliepia klientų, siekiančių tausoti energiją, poreikius“, – sakė jis.

Naujoji danga gali būti naudojama visų tipų stogams – pramoniniams, visuomeniniams ir privačios statybos. Įdiegus šį sprendimą, esant aukštai temperatūrai patalpos įkaista mažiau, o tai reiškia apie 20 proc. mažesnes elektros sąnaudas vėsinimui.

„Svarbu ir tai, kad „RENOLIT ALKORPLAN Bright“ stogas padeda saulės elektrinėms sugeneruoti maždaug penktadaliu daugiau elektros energijos nei standartiniai stogų sprendimai“, – teigė M. Velička.

Anot jo, „RENOLIT ALKORPLAN Bright“ stogo danga atitinka tarptautinių ekologiškos statybos reitingavimo sistemų „BREEAM“, „LEED“ ir „VERDE“ reikalavimus. Ji yra vientisai balta, todėl suvirinus neišryškėja tamsios siūlės, o atitarnavusi danga yra visiškai perdirbama.