Karas Ukrainoje, infliacija, peržiūrėtos ekonominio augimo prognozės daro įtaką NT rinkai – perkama mažiau butų iš brėžinių nei iki tol, pirkėjai labiau linkę įsigyti jau pastatytus ar baigiamus statyti butus.

„Nors naujų būtų pasiūla ir toliau mažėja, o ieškodami būsto pirkėjai susiduria su kasdien trumpėjančiu tinkamų variantų sąrašu, žmonės taip nebeskuba pirkti butų iš brėžinių, kaip buvo dar prieš keletą mėnesių. Dabar, kai tebetvyro neužtikrintumas dėl ateities, didesnė dalis gyvenamąsias erdves renkasi jau pastatytuose objektuose“, - naujausias tendencijas stebi NT vystytojo „Realco“ būsto pardavimo vadovė Rasa Gustaitė.

Andriaus Kundroto nuotr.

Geopolitinė situacija pirkėjams iškėlė naujų klausimų

Pasak jos, dažnai pirkėjai pastaraisiais metais į vystytojus kreipėsi jau gerai išsianalizavę rinką, išmanydami procesus, svarbiausius aspektus. Jie domisi juridiniais sutarties klausimais, analizuoja būsto paskirties skirtumus ir pranašumus. Žmonės dažniausiai yra objektyviai įsivertinę savo finansines galimybes ir gana tiksliai žino, ko nori. Tačiau pastaruoju metu dar labiau sustiprėjo rūpestis tokiais klausimais, kaip fiksuota kaina statybų laikotarpiu, būsto pastatymas laiku. Vis dar domimasi ir turto eksploatacinėmis išlaidomis, verte bei jos galimais pokyčiais ateityje.

Pirkėjai daug dėmesio skiria ir įsigyjamo NT likvidumui. Jiems rūpi gretimų sklypų užstatymo planai, infrastruktūra, mikrorajono veidas, jo vystymo perspektyvos ir plėtra, taip pat saugumas, užterštumas ir triukšmo lygis – pastaraisiais metais didėjo orientacija į sveiką gyvenseną ir komfortą. Tikėtina, kad tokios tendencijos išliks ir ateityje.

Andriaus Kundroto nuotr.

„Neabejotinai svarbus vystytojo patikimumas – pirkėjai yra labiau linkę rinktis projektus, kuriuos vysto ilgametę patirtį rinkoje turinti, geros reputacijos įmonė. Tai suteikia daugiau užtikrintumo ir saugumo, kad įsipareigojimai bus vykdomi, o statybų terminai neišsitęs. Dauguma taip pat nori užfiksuoti įsigyjamo NT kainą, kad ateityje ji nekistų nepaisant statybų kaštų pokyčių“, - sako R. Gustaitė.

Visiškai įrengto būsto privalumai ne tik pirkėjams, bet ir vystytojams

Pasak jos, pastaruoju metu populiarėjo poreikis pirkti viską „iš vienų rankų“, t. y. jau visiškai įrengtą būstą. Tai užtikrina paprastesnį ir sklandesnį procesą, garantijas, mažiau laiko sąnaudų ir rūpesčių, maksimaliai tikslią fiksuotą sąmatą. Tokį pasirinkimą dažnai nulemia ir galimybė sutaupyti.

Vienas sėkmingų bendrovės pavyzdžių – apartamentai pajūryje įsikūrusiuose mažaaukščiuose namuose „Šventosios vartai“. Dalis apartamentų parduoti visiškai įrengti, o kai kurių iš jų projektais nuo idėjos iki įgyvendinimo rūpinosi „IKEA verslui“ interjero dizainerių komanda.

Andriaus Kundroto nuotr.

„Šiame pajūrio projekte įrengti būstai su baldais ir suplanuotomis interjero detalėmis „iki šaukštelių“ buvo parduoti gerokai greičiau, nei apartamentai be baldų. Tai mus paskatino net keletą kartų keisti planus ir vėliau projekte papildomai pasiūlyti daugiau pilnai įrengtų būstų. Kadangi dauguma apartamentų buvo perkami poilsiui, o ne nuolatiniam gyvenimui, pirkėjams didelis privalumas buvo maksimaliai greitai pradėti naudotis įrengtu būstu ir mėgautis poilsiu jame. Negana to, dalis pirkėjų pripažino, kad patys tokio, iki smulkmenų apgalvoto interjero nebūtų įsirengę, o ir išlaidos būtų buvusios kur kas didesnės“, - sako „Realco“ atstovė.

Andriaus Kundroto nuotr.

Įsigijus visiškai įrengtą būstą, pirkėjui atkrenta daug rūpesčių: nereikia ieškoti apdailos medžiagų, įrangos ir baldų. Taip pat, tai padeda tiksliau įvertinti finansinius resursus: patogu žinoti galutinę būsto kainą, nes galima tiksliau įsivertinti finansavimo sąlygas.

Andriaus Kundroto nuotr.

NT vystytojams toks variantas taip pat patrauklus. Be to, kad būstų interjeru rūpinasi savo srities profesionalai, remonto darbai būstuose atliekami panašiu metu, o tai padeda apsaugoti bendrąsias patalpas, palaikoma jų švara ir tvarka. Toks pasirinkimas padeda ir sutaupyti: IKEA interjero dizainerių paslaugos, įsigijus 70 proc. projekte pasiūlytų baldų ir aksesuarų, vystytojui nekainuoja. Dėl to išlošia ir galutinis pirkėjas.

Andriaus Kundroto nuotr.

„Prognozuojame, kad ateityje tokių būstų poreikis dar labiau augs. Pakilus būsto kainoms, galimybė sutaupyti ir susiplanuoti išlaidas tampa itin aktuali“, - prognozuoja NT vystytojo atstovė.

Renkasi iš kelių interjero variantų

Projekte „Šventosios vartai“ esančius apartamentus dalis pirkėjų įsigijo ne tik savo poilsiui, bet ir nuomai – pastaruoju atveju dažniausiai tai yra mažesni būstai. Didesniuosius, nuo 3 kambarių apartamentus, daugiau įsigijo kaip antruosius atostogų namus sau.

Andriaus Kundroto nuotr.

„Kadangi daugelis pirkėjų rinkosi namus poilsiui, jie norėjo, kad būstas būtų maksimaliai funkcionalus, patogus, apgalvotas iki smulkmenų, tačiau neperkrautas nebūtinais baldais ar interjero detalėmis. Bendradarbiaujant su IKEA interjero dizaineriais pavyko sukurti namus, kuriuose yra visos būtinos funkcijos ir estetika. Svarbu ir tai, kad planuojant apartamentus juose pavyko išlaikyti erdvės ir šviesos pojūtį“, - sako R. Gustaitė.

Be patrauklaus kainos ir kokybės santykio, pirkėjai palankiai vertino galimybę rinktis iš kelių skirtingų interjero stilių, kuriuose dominavo ir skirtingos spalvos, ir baldų deriniai. Atostogų namuose taip pat itin tiko specialistų parinkti sprendimai iš natūralių ir aplinkai draugiškų medžiagų – medžio, bambuko, perdirbtų žaliavų.

Andriaus Kundroto nuotr.

Gamtos padiktuoti interjero sprendimai

IKEA verslo klientų interjero dizainerė Rūta Gajauskaitė sako, kad interjero sprendimus „Šventosios vartų“ apartamentuose padiktavo supanti gamta. Projektas įsikūręs ant jūros kranto, smilgų ir pušyno apsuptyje. Dėl to įrengtiems apartamentams parinktos žemės spalvos, kurios tarsi susilieja su aplinka ir ramina: šviesios, medžio, žalios ir žemės atspalvių.

„Įrenginėjant būstą atostogoms vertėtų pagalvoti apie tai, kokių atostogų žmonės ten nori, kokiomis veiklomis užsiims. Jei būstas yra greta vandens telkinių, o hobis – vandens pramogos, reikėtų suplanuoti vietą pomėgių atributikai patogiai laikyti. Derėtų atkreipti dėmesį, kad atostogų namuose dažnai lankosi svečiai ir numatyti atitinkamą miegamųjų ir valgomojo vietų kiekį“, - sako R. Gajauskaitė.

Andriaus Kundroto nuotr.

Pagrindiniai atributai atostogų namuose: ramios spalvos, natūralios medžiagos, minkštos formos ir funkcionalumas. Pavyzdžiui, vietoje sofos svetainėje geriausia rinktis sofą-lovą, ant kurios galės pernakvoti svečiai, vietoje stačiakampio stalo – apvalų, mat prie jo telpa daugiau žmonių, o be bendrojo apšvietmo svarbu ir lokalūs sprendimai, patogūs skaityti knygą ar kitaip jaukiai leisti vakarus. Na, o estetika ir namų jaukumą sukurti padės namų tekstilė – kilimai, užuolaidos, pagalvėlės, pledai“, - pataria IKEA interjero dizainerė.

Nemokamas interjeras verslui

IKEA‘oje verslo klientai gali rasti estetiško ir funkcionalaus dizaino interjero sprendimų. Interjero dizaineriai patars, kaip išsirinkti tinkamiausius baldus, paruoš projektą ir padės jį įgyvendinti pasirinktoje erdvėje: biuruose ar gyvenamosiose patalpose, nedidelėse parduotuvėse, viešbučiuose, kavinėse, ar kitur.

Andriaus Kundroto nuotr.

Nusprendus įgyvendinti pasiūlytą projektą ir įsigijus ne mažiau kaip 70 proc. IKEA baldų bei aksesuarų, interjero dizaino paslauga nekainuos. Daugiau informacijos verslui čia.