Siekiant spręsti šią problemą, CPO LT, bendradarbiaudama su Aplinkos projektų valdymo agentūra, atnaujino rangos darbų modulį, kurio pagrindinė naujovė – galimybė užsakovams, esant poreikiui, vienu pirkimu įsigyti kelių šalia esančių daugiabučių modernizavimo rangos darbus su rangovu sudarant atskiras sutartis dėl kiekvieno daugiabučio modernizavimo.

„Pirmiausia atnaujintas pirkimų modulis palengvins perkančiųjų organizacijų naštą, ženkliai sumažindamas jų administracinius ir laiko resursus. O kitas, ne mažiau svarbus momentas, jog šie pirkimai bus patrauklesni tiekėjams ir jie aktyviau dalyvaus varžydamiesi dėl užsakymų“, – teigia APVA direktorius Vytautas Vrubliauskas.

Pasak V. Vrubliausko, norisi tikėti, jog atnaujintas modulis į daugiabučių modernizavimo rinką pritrauks didžiąsias šalies rangovines organizacijas.

Anot CPO LT Statybų srities pirkimų skyriaus vadovo Mindaugo Žiuko, naujasis daugiabučių namų atnaujinimo rangos darbų modulis buvo sukurtas po konsultacijų tiek su užsakovais, tiek su rangovais, taip pat su atsakingomis institucijomis.

„Šis modulis užsakovams suteikia galimybę pirkti kelių pastatų atnaujinimą vienu pirkimu, tačiau pažymėtina, kad šis sprendimas turi būti pagrįstas – jis galimas tik tuo atveju, kai pastatai yra vienas šalia kito, o jų lygiagretus atnaujinimas suteiks papildomas naudas gyventojams bei vietinei bendruomenei“, – sako M. Žiukas.

Jis pratęsia, kad rangos darbų pirkimo procedūra CPO LT kataloge įprastai užtrunka iki mėnesio, todėl atliekant vieną procedūrą vietoje kelių, bus sutaupomas tiek užsakovų, tiek rangovų darbo laikas, o sutartys bus sudaromos greičiau.

„Atnaujinti kelis vienas šalia kito esančius daugiabučius rangovams patraukliau, kadangi sutarties vykdymo metu efektyviau naudojami turimi resursai – pavyzdžiui, rangovai įsirengia vieną buitinių, sandėlių ir kitų pagalbinių pastatų zoną vietoje kelių, taip pat tolygiai paskirsto pajėgumus ir gali sparčiau atlikti darbus“, – pabrėžia M. Žiukas.

CPO LT Statybų srities pirkimų skyriaus vadovo teigimu, tikimasi, kad šis pokytis pritrauks kuo daugiau rangovų dalyvauti konkursuose. Akivaizdu, kad numatomos sutarties užsakymo vertė yra vienas iš lemiančių rangovo apsisprendimą dalyvauti pirkime veiksnių. Būtent todėl, didėjant užsakymų vertei, siekiama patraukti ir stambesnių rangovų dėmesį.

Atnaujintoje pirkimo sutartyje yra numatytos aiškesnės ir detalesnės jos vykdymo sąlygos, įvertinti statybų reglamentavimo pokyčiai, įtrauktos kitos naujovės, kaip pavyzdžiui, perkančiosioms organizacijoms numatyta galimybė pasirinktinai pildyti elektroninį statybų žurnalą vietoje popierinio.

Įgyvendinant daugiabučių namų atnaujinimo programą, šiuo metu Lietuvoje vykdoma virš 670 gyvenamųjų namų atnaujinimo rangos darbų už daugiau kaip 300 mln. eurų. 166 projektai yra gavę statybos leidimus ir šiuo metu vykdo rangos darbų pirkimus, o dar beveik 300 daugiabučių atnaujinimo projektų rangos darbų pirkimus pradės įgyvendinti artimiausiu metu. 2022 m. baigti atnaujinti 122 daugiabučiai namai.

Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti: www.betalt.lt arba telefonu 8 614 99699.